Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

"Mikrozacięcia" na kierownicy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

"Mikrozacięcia" na kierownicy

Postprzez Rychu » 29 grudnia 2016, 12:43

Zauważyłem ostatnio w moim Leonie niepokojący objaw na kierownicy. Mam od nowości leciutko przekręconą kierownicę w lewo tak jak sporo z nas. Objaw polega na tym, że jadąc z większą prędkością (> ~70km/h), po tym jak przytrzymam kierownicę kompletnie nieruchomo w pozycji na wprost (tej lekko przekręconej) nie mogę robić delikatnych korekcji toru jazdy. Kierownica jest jakby przyblokowana. Jakby się zębatki skleiły. Coś a'la jakieś nienaturalnie duże tarcie statyczne do pokonania.
Jak użyję troszkę większej siły to nagle mam taki większy gwałtowniejszy ruch kierownicy i potem wszystko już jest w porządku. Przy znacznie większych prędkościach jest to duży problem, bo małe korekty toru jazdy na wprost wykonuje się praktycznie bez ustanku.
Czy zauważyliście u siebie może coś takiego? Czy próbowaliście reklamować to w ASO? Jaka była ich odpowiedź? Naprawili?
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: "Mikrozacięcia" na kierownicy

Postprzez kondziow » 29 grudnia 2016, 13:01

Nie masz przypadkiem systemu utrzymywania pasa ruchu? Podobne objawy były w testowym egzemplarzu którym jeździłem, sprzedawca mi powiedział że to normalne i że czasem ten system tak działa.
Jest:
Leon Cupra 300 My2018 DSG
Było:
Leon FR 5F '16 1.8TSI DSG Alor Blue
Passat B6 '06 BWA@260KM by CompSport
kondziow
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 DSG
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bmelon » 29 grudnia 2016, 16:44

Tak działa.

Pozdrawiam
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez ora_dev » 29 grudnia 2016, 18:31

No i co tak ma być nawet jak się z systemu nie korzysta? Przecież to jakiś absurd...
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Fredi88 » 29 grudnia 2016, 21:00

Ja mam lane assist i nic takiego nie zauważyłem. Fakt... nie jeżdżę z tym non stop bo po co?! System włączam tylko jak wyjeżdżam na autostradę. Tak czy siak, nawet jeżdżąc po autostradzie nic takiego nie zauważyłem.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez maszu1991 » 30 grudnia 2016, 06:18

Lane assist, mam włączony non stop, bo i tak aktywuje się dopiero powyżej 65km/h, a do tego ustawiłem go tak żeby mocno ingerował , z jednej strony fajne jak się tocze do 140, ale bardzo dziwne uczucie jak jedę już koło 200.
Ale takich objawów sobie nie przypominam żeby mi ostro trzymało kierownice polecam autorowi wątku wrzucić kierunek wtedy i będzie widział czy winna elektronika czy też faktycznie jakiś problem mechaniczny
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Postprzez Rychu » 30 grudnia 2016, 08:19

Faktycznie mogłem od razu napisać. Mam Lane assist ale objaw oczywiście jest przy wyłączonym systemie. Przy włączonym zresztą też, ale przy wyłączonym przecież nic takiego czuć nie powinienem.

Kondziow, czułeś to przy włączonym czy wyłączonym systemie?
Rychu
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 30 grudnia 2016, 10:32

Było na forum, również u mnie się to pojawiło pewnej zimy. Po zmianie opon na letnie ustało i już nie powróciło przy kolejnej zimie. W ASO oczywiście nie stwierdzono problemu (bo jak sporo Leonowych usterek, pojawia się i znika).

Np. tu: viewtopic.php?f=87&t=48762
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez kondziow » 30 grudnia 2016, 10:58

Rychu napisał(a):Faktycznie mogłem od razu napisać. Mam Lane assist ale objaw oczywiście jest przy wyłączonym systemie. Przy włączonym zresztą też, ale przy wyłączonym przecież nic takiego czuć nie powinienem.

Ja tylko przy włączonym. Generalnie to też było przyczyną popularnego na forum problemu krzywo ustawionej kierownicy - po wyłączeniu systemu wracała do swojej pozycji.
Jest:
Było:
kondziow
Signo
Signo

Postprzez michal84 » 30 grudnia 2016, 11:28

Krzywo ustawiona kiera w nowych aitach nie ma nic wspólnego z lane assist. Jest to fizycznie niemożliwe.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez kondziow » 30 grudnia 2016, 11:32

Ale no tak było - wyłączałem w aucie testowym system i kierownica wracała do środka. Może to nie jest dokładnie ten sam problem co na forum, ale w testowym aucie wyłączenie systemu rozwiązywało go w 100%. Nawet sprzedawca mi zwrócił uwagę że nie pierwszy sygnalizuję brak zbieżności, a przyczyna jest w systemie.
Jest:
Było:
kondziow
Signo
Signo

Postprzez Rychu » 30 grudnia 2016, 11:42

Faktycznie jest już podobny wątek. Przeczytałem go, dzięki. Ja jeżdżę 90% bez lane assist i mam skręconą. Po przeczytaniu tego wątku zacząłem się zastanawiać czy nie uda mi się czasem tego na postoju odtworzyć. Będę to zgłaszał w ASO po nowym roku. Ciekawe co powiedzą.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez esde » 30 grudnia 2016, 11:46

Z tego co mi powiedziano, to w ASO jest możliwość sprawdzenia/ustawienia zbieżności za free jeżeli samochód ma do pół roku. Po tym czasie zbieżność płatna. Mi się wydaje, że dobrym pomysłem jest podjechanie do ASO i zgłoszenie tego. No i niech wyprostują kierę. W sumie od tego powinni zacząć :)
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez Pik » 30 grudnia 2016, 12:03

Zbieżność nie jest bezpośrednio związana z ustawieniem kierownicy. Inaczej mówiąc zbieżność może być w pełni prawidłowa przy przekrzywionej kierownicy.

Ja sprawdzałem zbieżność w swojej Cuprze, to koszt 200 PLN w ASO.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez verton91 » 30 grudnia 2016, 18:13

Rychu napisał(a):Faktycznie mogłem od razu napisać. Mam Lane assist ale objaw oczywiście jest przy wyłączonym systemie. Przy włączonym zresztą też, ale przy wyłączonym przecież nic takiego czuć nie powinienem.

cos podobnego działo mi się z tym blokowaniem, nie mam lane assist, u mnie pomogła wymiana przekładni kierowniczej, była wadliwa (blokowanie + cichy strzał z okolic kół w fazie 4/5 skrętu kierownicy w lewa lub prawa strone)
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez wsowa » 31 grudnia 2016, 02:46

maszu1991 napisał(a):Lane assist, mam włączony non stop, bo i tak aktywuje się dopiero powyżej 65km/h, a do tego ustawiłem go tak żeby mocno ingerował

Jak sie ustawia poziom ingerencj?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez wsowa » 31 grudnia 2016, 02:46

maszu1991 napisał(a):Lane assist, mam włączony non stop, bo i tak aktywuje się dopiero powyżej 65km/h, a do tego ustawiłem go tak żeby mocno ingerował

wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez Rychu » 31 grudnia 2016, 11:48

wsowa napisał(a):

W ustawieniach jest opcja czy ma ingerować czy tylko ostrzegać. Chyba o to chodziło Maszu'owi.

verton91 napisał(a):cos podobnego działo mi się z tym blokowaniem, nie mam lane assist, u mnie pomogła wymiana przekładni kierowniczej, była wadliwa (blokowanie + cichy strzał z okolic kół w fazie 4/5 skrętu kierownicy w lewa lub prawa strone)

Już któraś osoba pisze, że skończyło się na wymianie przekładni więc wygląda, że to to i że jest naprawialne. Całe szczęście, że ten typ tak nie ma ;)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Tomciak » 6 grudnia 2017, 20:47

Cześć, temat nieco już leciwy ale ostatnio po zmianie opon na zimowe zauważyłem podobne zjawisko u siebie. Nie jest to może jakiś mocny objaw i przy korektach jazdy nie muszę używać większej siły ale jednak mam wrażenie, że ruchy kierownicą są skokowe (zwłaszcza gdy kierownica ustawiona jest na wprost i kręcę delikatnie w lewo lub prawo od pozycji neutralnej). Jest to bardzo subtelne ale jednak wcześniej tego nie zauważyłem dopiero teraz na zimkach zwróciłem na to uwagę. Leo ma rok i poprzedniej zimy również jeździłem na tych oponach jednak ani wtedy ani na letnich nie wychwyciłem takiego zachowania układu kierowniczego. Dopiero teraz na zimowych oponach podczas większych prędkości przy drobnych korektach toru jazdy kierownica zamiast poruszać się płynnie delikatnie przeskakuje.

Zastanawiam się czy sprawdzać geometrię + skontrolować w ASO układ wspomagania. Zauważył ktoś z Was coś podobnego u siebie?
Zimowe kapcie to 225/45R17

@Rychu jak się skończył Twój temat?
Tomciak
Stella
Stella

Auto: Leo

Postprzez Duda » 10 grudnia 2017, 23:54

Cholera, identyczny objaw zobaczyłem ostatnio u siebie. Odczuwalne w trasie, szczególnie na autostradzie. Zauważyłem po zmianie na zimówki, wcześniej tego nie czułem. Tak jakby kierownica stawiała opór i odpuszczała po chwili (lane assist wyłączony).

Opony 225/45/r17

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Duda
Stella +
Stella +

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez mczelny2401 » 11 grudnia 2017, 10:50

Panowie a czy w trybie sport również występuje ten objaw? U mnie zacięcia występują ale na postoju i w trybie normal
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez Duda » 21 lutego 2018, 18:57

Po czasie mam wrażenie, że to się dzieje, jak jest zimno (mniej, niż -5 stC). Wszyscy sugerują, że to wina zimówek, bo nikt rozsądny nie jeździ już na letnich, jak są ujemne temperatury. :)

[edit]

Tak, w trybie sport też mi się tak dzieje. A właściwie tylko w tym, bo na nim ciągle jeżdżę.
Duda
Stella +
Stella +

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tomciak » 19 czerwca 2018, 11:23

Cześć,

Powrócę do tematu po pół roku testowania. Podsumowanie jest jedno. W trybie sport też to występuję i tylko przy ujemnych temperaturach. Odkąd zrobiło się ciepło (powyżej zera) na długich trasach 500+ km ani razu nie zwróciłem na to uwagi a jestem dość wyczulony :P. Testowane na zimowych i letnich oponach. Powyżej zera problem u mnie nie występuje :).
Tomciak
Stella
Stella

Auto: Leo

Postprzez Rychu » 25 listopada 2018, 13:13

Tomciak napisał(a):@Rychu jak się skończył Twój temat?

Sorry, trochę mnie nie było na forum. Zgłosiłem do ASO w Gdańsku. Już nie pamiętam szczegółów ale powiedzieli, że mieli kilka podobnych przypadków i często pomagała aktualizacja kilku sterowników, bo ponoć się gryzły ze sobą. Więc zaktualizowali mi te sterowniki i dodatkowo sami stwierdzili, że kierownica jest skręcona do jazdy prosto więc ją wyregulowali.

Po tych naprawach problem zdecydowanie się zmniejszył na tyle, że przez długi czas biłem się z myślami czy dalej występuje w jakimś minimalnym stopniu czy to już moje urojenia. Ostatecznie sprawę rozwiązała zmiana opon na letnie. Jak ręką odjął (ten stan urojeniowo mały).

Na kolejny sezon miałem te same gumy ale nie miałem już tego problemu. W tym sezonie też mam te same gumy i nie mam tego problemu, a byłem już teraz w trasie na zimówkach.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Yotshimitsu » 1 grudnia 2018, 23:21

Panowie ja też zauważyłem u siebie ten problem jednak jeszcze zanim zmieniłem na zimówki.
Jak temperatury spadły w październiku poniżej 10 stopni zauważyłem pierwsze obiawy, po zmianie na zimówki problem nadal niestety występuje.

Dodam że nie mam opcji lane assist i nie zauważyłem aby kierownica była źle ustawiona.

Chyba będzie trzeba zgłosić się z tym do ASO.
Honda Civic 1.8 Vti (EJ9) 169 PS
Seat Leon 5F FR 1.4 TSI Boheme Purple - śliwka

Obrazek
Yotshimitsu
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez fiodor20 » 19 stycznia 2019, 23:04

Daj znać co powiedziało ASO, bo sam mam podobny problem i chętnie zgłoszę to przy najbliższej wizycie. Też nie mam lane assist więc taki opór kierownicy na trasie wydaje mi się conajmniej dziwny...
fiodor20
Stella
Stella

Auto: Toyota
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cysiu100 » 20 stycznia 2019, 19:11

Podobny problem mikrozacięć miałem w Ibizie, okazało się że przy wtyczce elektrycznej do wspomagania dostawała się wylgoć. Może tym tropem posprawdzajcie.
cysiu100
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III ST
Silnik: diesel inny

Postprzez mczelny2401 » 20 stycznia 2019, 19:31

Również u mnie tej zimy pojawiły się te zacięcia na kierownicy. Ja obstawiam na przestawioną geometrię i rozkalibrowany czujnik skrętu bo zeszłej zimy było ok
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne