Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działa funkcja składania fotela do poziomu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działa funkcja składania fotela do poziomu

Postprzez ucash23 » 29 maja 2017, 19:29

Witam serdecznie,

Od niedawna jestem posiadaczem 125 KM FR'ki ST. Auto jak do tej pory spełnia moje oczekiwania, ale mam dwie rzeczy, o które chciałbym zapytać innych użytkowników modeli.
1- Zaskoczyło mnie kiedy musiałem przewieźć coś sporego co wymagało złożenia siedzenia przedniego, okazało się, że jest dźwignia "ustawienia położenia lędźwiowego", która ma za zadanie również składać fotel przedni do pozycji poziomej, funkcja u mnie nie działa. Przynajmniej w formie takiej jak napisane w instrukcji czyli dźwignia do góry i pchanie oparcia. Czy ktoś miał podobną sytuację? Może jest jakiś inny sposób? Nie chcę na siłę, żeb dźwigni uszkodzić, wygląda na delikatny plastik.

2- Zauważyłem, że kiedy jest wilgotno, szczególnie po opadach deszczu, przy maksymalnym wychyleniu kąta kierownicy coś trzeszczy z okolic przedniej ośki/kól. Kiedy jest sucho zupełna cisza. czy ktoś coś podobnego miał? Jakiś element wymaga dotarcia/dosmarowania etc?

Za wszelkie komentarze z góry dziękuję.
ucash23
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1 9 tdi 90 KM

Reklama

Re: Uwagi po kupnie FR ST

Postprzez Ravs » 29 maja 2017, 20:13

Cześć, jutro sprawdzę składanie tego fotela u siebie natomiast jeśli chodzi o punkt numer 2 to jest to wada manszet (mam to samo), najlepiej zgłoś to do ASO, oni bardzo dobrze znają temat i jest na to tzw. TPI czyli problem, o którym producent wie ale nie reaguje ponieważ nie występuje w każdym egzemplarzu (trzech różnych dostawców manszet). Nie podlega to naprawie z gwarancji. Jeśli się zdecydujesz mimo to wymienić te gumy to koszt ok. 2000 zł i brak gwarancji, że będzie ok bo nie wiadomo jakie manszety przyjdą do ASO.
Ravs
Stella
Stella

Auto: Leon ST 2017
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 29 maja 2017, 20:27

Z tym składaniem krzesła to przeczytaj instrukcję jeszcze raz. Uważnie! :-)
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mycek » 30 maja 2017, 08:14

Ravs napisał(a):Cześć, jutro sprawdzę składanie tego fotela u siebie natomiast jeśli chodzi o punkt numer 2 to jest to wada manszet (mam to samo), najlepiej zgłoś to do ASO, oni bardzo dobrze znają temat i jest na to tzw. TPI czyli problem, o którym producent wie ale nie reaguje ponieważ nie występuje w każdym egzemplarzu (trzech różnych dostawców manszet). Nie podlega to naprawie z gwarancji. Jeśli się zdecydujesz mimo to wymienić te gumy to koszt ok. 2000 zł i brak gwarancji, że będzie ok bo nie wiadomo jakie manszety przyjdą do ASO.

potwierdzam. temat znany. W ASO mają ładną kartę z opisem dlaczego tak się dzieje. Jakieś 'fizyczne' wyjaśnienie tego zjawiska :)
mycek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR 150
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ucash23 » 30 maja 2017, 18:24

Odnośnie manszet, jak podjadę do ASO wiem zatem czego się spodziewać, ale czy ten hałas nie ma wpływu na przegub a dalej na bezpieczeństwo użytkowników pojazdu? Czy tylko hałas jest skutkiem ubocznym i nic więcej?

@ Pik - czyli jak z tym składaniem, czytałem i kombinowałem i ni jak... NIby dźwignia do góry i popchnąć fotel a on ani rusz.

Jakiś extra manual poproszę :)
ucash23
Stella
Stella

Postprzez piotrmat79 » 30 maja 2017, 19:24

Z tego co wiem jeśli masz fotele sportowe tj wersja FR lub Xcellence to nie występuje składanie przedniego oparcia fotela. Musi być normalny komfortowy fotel wtedy to działa.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Pik » 31 maja 2017, 06:25

Faktycznie w St powinny się składać, przynajmniej dla pasażera.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ucash23 » 1 czerwca 2017, 06:05

- Czy inni posiadacze ST w wersji FR ze sportowymi siedzeniami mogą potwierdzić, że one się nie składają do pozycji poziomej?
- Czy te hałasujące manszety to sprawa bezpieczna?

Zanim pojadę do ASO dobrze być przygotowanym.
ucash23
Stella
Stella

Postprzez szczeslaw » 1 czerwca 2017, 07:32

ucash23, nie mam ST, ale z tego co wiem to w FR i Cuprze fotel się nie składa. Tylko w wersjach bez "sportowych foteli", czyli np. Style.
Wynika to pewnie z mocniejszego wyprofilowania oparcia.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Robal » 1 czerwca 2017, 12:16

Składanie oparcia przedniego fotela, wg tego co napisane jest w instrukcji, jest dodatkową opcją.
Ja mam FR ST i też tego nie posiadam.
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne