Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Woda na dywaniku pasażera.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Woda na dywaniku pasażera.

Postprzez ggregorii » 9 sierpnia 2017, 21:57

Hej mam taki problem i zależy on chyba od tego w jakim kierunku podczas opadów jest ustawione auto albo od ilości opadów. Sumując co jakiś czas mam na dywaniku wodę i pod drzwiami. Z tego co pamiętam w 1p były otwory w drzwiach pod spodem na odprowadzanie wody, a tu nie mam pojęcia nic nie znalazłem takiego, wiec jak ona ucieka ?.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Leci gdzies po boczku :(
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Woda na dywaniku pasażera.

Postprzez paulek » 10 sierpnia 2017, 08:00

Sprawdź dokładnie wszystkie uszczelki - ja miałem pewnego razu fragment liścia w środku "fałdy" uszczelki i dzięki temu woda dostawała się do środka :)
paulek
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: CJXE
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ggregorii » 10 sierpnia 2017, 18:27

Sprawdzałem niby wszystko ok. Wygląda jak by woda ciekła gdzieś spod boczka, ale nie wiem czemu.
ggregorii
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 10 sierpnia 2017, 20:03

Masz przecież identyczny temat kilka pozycji niżej:

viewtopic.php?f=87&t=61464

Tam problemem okazał się wężyk od skroplin.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez ggregorii » 10 sierpnia 2017, 21:08

JA nie mam wody pod wycieraczką, Scieka ona jakoś z pod drzwi i przebija na wycieraczkę pomiędzy uszczelkami. Ewidentnie mokry jest boczek od spodu.

Jakieś info jak go rozebrać ?
ggregorii
Sport
Sport

Postprzez 00lxns » 11 sierpnia 2017, 09:46

Otwory w drzwiach są jak najbardziej. Jak próbowałem zdiagnozować swój problem chłopak z serwisu sprawdzał z grubsza czy te otwory nie są zapchane. Nie były.

Nie jestem niestety w stanie powiedzieć Ci dokładnie gdzie one są. Na pewno pod drzwiami :P

-- 11 sierpnia 2017, 10:40 --

Jakby się tak nad tym zastanowić. Zobacz jak to wygląda po rozebraniu: http://imgur.com/VFeop1y
Myślę, że gdyby otwory/odpływy w drzwiach były zapchane to woda mogłaby przelewać się przez uszczelkę, ale nie byłaby w stanie chlapać na dywanik. Myślę, że przede wszystkim przelałaby się i wpłynęłaby pomiędzy uszczelkę, a listwę. Co powodowałoby, że wykładzina od spodu byłaby mokra. Poza tym jak poruszasz drzwiami, a odpływy są zapchane to powinieneś słyszeć, że w środku jest woda.

Inna sprawa jest taka, że wykładzina i filc są na tyle grube, że jak tej wody dostaje się tam stosunkowo niewiele to nie wyczujesz pewnie tego. Możesz spróbować ściągnąć/odchylić listwę. Można to zrobić bez wykręcania fotela itd. Listwę z przodu samochodu jest w całości na zaczepach. Przez długość progu trzeba ciągnąć do góry. Pod schowkiem i koło słupka siłę musisz przyłożyć równolegle do podłogi ze zwrotem do wnętrza auta :) Bez problemu można zrobić to ręką, bez narzędzi.

Natomiast jak ustalałem skąd mi cieknie woda, miałem taką sytuację: http://imgur.com/a/r1yNY
Woda pod ciśnieniem przeleciała przez uszczelkę. Była to sytuacja jednostkowa, ale jednak. Ja bym stawiał, że woda przecieka przez uszczelkę w którymś miejscu.
00lxns
Stella
Stella

Auto: Cupra 5F1 CJXE

Postprzez LooKatME » 18 sierpnia 2017, 11:42

Widzę, że problem z leona 1 generacji powraca. Tam zrypane było ukierunkowanie deszczówki spływającej po szybie, tak że w rezultacie płyneła po tapicerce i wyciekała, przez zniszczone przez nią uszczelki. Następnie utrzymywała się w progu przy zamkniętych drzwiach i przelewała do wnętrza auta podczas pokonywaniu zakrętów.
ASO na gwarancji naprawiało to przez instalacje arkusza folii w drzwiach, które kierowało wodę na dno drzwi...Nawet w dziale Leona 1 była do ściągnięcia oficjalna instrukcja serwisowa.
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne