Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

MediaSystemPlus - podłączenie nieoryginalnej kamery cofania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

MediaSystemPlus - podłączenie nieoryginalnej kamery cofania

Postprzez werbelikus » 16 stycznia 2018, 22:38

Witam!
Czy ktoś z Was wie może czy w Leonie ST po liftingu z infotainment Media System Plus da się podłączyć nieoryginalną kamerę cofania? Czy ten system multimedialny ma jakieś wejścia video? Pytałem w ASO czy jest możliwość montażu oryginalnej kamery cofania, ale powiedzieli nie, bo prawdopodobnie trzeba wymienić całą wiązkę elektryczną (która w cenniku części zamiennych kosztuje ok. 11000 zł!) + dokupić kamerę i parę innych pierdół, więc zabawa ta przestaje być w jakikolwiek sposób opłacalna... Naprawdę jest tyle zachodu z instalacją fabrycznej kamery do prawie nowego Leona ST Xcellence z wypasionym systemem multimedialnym? Jakoś nie do końca chce mi się w to wierzyć ;)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
werbelikus
Stella
Stella

Auto: LEON ST Xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: MediaSystemPlus - podłączenie nieoryginalnej kamery cofa

Postprzez komoornik » 16 stycznia 2018, 23:59

komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 00:16

komoornik napisał(a):ASO nigdy nie pytaj o doposażanie.

http://www.carsystems.pl/new-seat-leon- ... d2133.html

Dziękuję :) Jak wygląda sprawa montażu takiej kamery w świetle obowiązującej gwarancji na samochód? Gdzie to zrobić żeby jej nie stracić?
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez gumbas » 17 stycznia 2018, 11:45

Ogólna zasada jest taka - jakakolwiek ingerencja zrobiona poza ASO, a już szczególnie z wykorzystaniem nieoryginalnych części - tracisz gwarancję na ten element w który ingerowałeś i w razie draki na wszystko co z nim powiązane. Oczywiście jeżeli jesteś pewny, że ingerencja nie wpłynęła na nic możesz się bujać po sądach z opiniami rzeczoznawców i być może nawet coś ugrasz, ale... chyba jednak lepiej doposażyć w ASO i mieć spokój.

Z tego właśnie powodu jest taki cyrk z wydechami w ST - niby teoretycznie tracisz gwarancję na wydech, ale jak Ci padnie skrzynia czy silnik oni będą wmawiać, że to z powodu wydechu, który spowodował wzrost mocy i Nm.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maciek89 » 17 stycznia 2018, 12:22

Jaki jest cyrk z wydechami w ST? W hatchbacku żadnych cyrków nie ma. Tyle ludzi lata z porobionymi wydechami w hothatchach i nie słyszałem o ani jednym przypadku żeby były z tego powodu problemy. :) Ja po zrobieniu wydechu miałem przegląd i cos mi dzwoniło z tyłu. Zamontowali mi nową opaskę przy wydechu za free i nikt nie płakał, że jest przelot zrobiony u pana cześka. Nie dramatyzujmy... Co innego to soft silnika
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gumbas » 17 stycznia 2018, 13:00

No bo ASO ma to w dupie, o gwarancji jak coś się sypnie decyduje importer a w sprawach poważnych czyli właśnie silnik czy skrzynia nawet producent i jak myślisz co powie importer albo producent jak zobaczy zrobiony wydech?

BTW sprawdź czy mimo wszystko nie masz adnotacji na swoim samochodzie "tuning" - to że nikt do Ciebie nie przyleciał z krzykiem nie znaczy, że nie zauważyli i nie zanotowali.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 17 stycznia 2018, 13:55

Jaki tuning :D Gdzie mam tą adnotację? Gdybym stracił gwarancję to chyba by mi nie naprawiali auta na gwarancji :) A naprawiali (najpierw termostat, potem turbo mi przestało pracować). Kolega w MIII RS z pełnym wydechem MG miał naprawianą skrzynię na gwarancji. Jedni chcą głośniej to robią sobie wydech (ja już wróciłem do serii), a drudzy nie robią i jeszcze straszą innych, choć ich doświadczenie w temacie mod wydechu + ASO jest zerowe. I wciąż nie wiem jaki jest "cyrk" w ST w stosunku do hatchbacka- o co chodzi z tym cyrkiem? Trochę tu już na forum jest Cupr ST z porobionymi wydechem. I z gwarancją.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Kusza » 17 stycznia 2018, 14:21

gumbas napisał(a):No bo ASO ma to w dupie, o gwarancji jak coś się sypnie decyduje importer a w sprawach poważnych czyli właśnie silnik czy skrzynia nawet producent i jak myślisz co powie importer albo producent jak zobaczy zrobiony wydech?

BTW sprawdź czy mimo wszystko nie masz adnotacji na swoim samochodzie "tuning" - to że nikt do Ciebie nie przyleciał z krzykiem nie znaczy, że nie zauważyli i nie zanotowali.

Nic nie powie dealer i producent, jedynie tracisz gwarancję na układ wydechowy, cała reszta silnik itp normalnie jest nadal na gwarancji. Dopiero gdybyś zaczął ingerować przy silniku lub w jego osprzęt np. w filtr powietrza lub soft to wtedy tracisz gwarancję jak coś się stanie.
Wydech jest częścią wymienną tak jak np. klocki hamulcowe. Podobny temat przerabiałem w ASO Forda przy wymianie wydechu w Mustangu GT i nie ma z tym żadnych problemów tylko trzeba znać swoje prawa jako konsument.
PS. Jak ktoś się obawia utraty gwarancji np na wydech to na przegląd niech założy oryginalny, a po przeglądzie zmieni na tuning.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 14:29

gumbas napisał(a):Ogólna zasada jest taka - jakakolwiek ingerencja zrobiona poza ASO, a już szczególnie z wykorzystaniem nieoryginalnych części - tracisz gwarancję na ten element w który ingerowałeś i w razie draki na wszystko co z nim powiązane. Oczywiście jeżeli jesteś pewny, że ingerencja nie wpłynęła na nic możesz się bujać po sądach z opiniami rzeczoznawców i być może nawet coś ugrasz, ale... chyba jednak lepiej doposażyć w ASO i mieć spokój.

Z tego właśnie powodu jest taki cyrk z wydechami w ST - niby teoretycznie tracisz gwarancję na wydech, ale jak Ci padnie skrzynia czy silnik oni będą wmawiać, że to z powodu wydechu, który spowodował wzrost mocy i Nm.

Wracając do tematu: może znaleźć kogoś ogarniętego w ASO, kto zamontowałby mi ten zestaw ze strony carsystems.pl? W sumie przed odbiorem samochodu miałem instalowany nieoryginalny alarm w ASO właśnie, więc coś tam czasem robią na nieoryginalnych częściach jak widać ;)
Jak myślicie?
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez bigmazi » 17 stycznia 2018, 15:05

werbelikus, też jestem ciekaw możliwości i ceny montażu na tych gratach z linka. Koszt w wysokości do 1500 mógłbym przełknąć.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez gumbas » 17 stycznia 2018, 15:32

Kusza napisał(a):Nic nie powie dealer i producent, jedynie tracisz gwarancję na układ wydechowy, cała reszta silnik itp normalnie jest nadal na gwarancji. Dopiero gdybyś zaczął ingerować przy silniku lub w jego osprzęt np. w filtr powietrza lub soft to wtedy tracisz gwarancję jak coś się stanie.
Wydech jest częścią wymienną tak jak np. klocki hamulcowe. Podobny temat przerabiałem w ASO Forda przy wymianie wydechu w Mustangu GT i nie ma z tym żadnych problemów tylko trzeba znać swoje prawa jako konsument.
PS. Jak ktoś się obawia utraty gwarancji np na wydech to na przegląd niech założy oryginalny, a po przeglądzie zmieni na tuning.

No widzisz i tu jest problem. Zwróciłem się z tym do VGP i dostałem odpowiedź taką jak napisałem - tracisz gwarancję na wymieniony element (szok) oraz w razie awarii na wszystko na co ten element miał wpływ (może nie literalny ale cytat z odpowiedzi). Co oznacza, że jest ryzyko, że wymieniając/dodając cokolwiek co oznacza ingerencję w fabryczne elementy narażasz się na pewne ryzyko. W tym wypadku kamerka, z tego co widzę nie wymaga cięcia kabli, ale jak padnie konsola multi to jak znam podejście VGP stwierdzą, że to przez nią.

Żeby było jasne - każdy decyduje sam co robi, ja tylko zwracam uwagę, że z gwarancją wcale nie jest tak kolorowo jak by się wydawało. Jak gwarant powie "Nie" to możesz sobie pisać, dzwonić, płakać, jęczeć ale może się skończyć tak, że jak nie pójdziesz do sądu to nie wygrasz.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez B3N » 17 stycznia 2018, 16:38

Jak chcesz możesz spróbować zrobić "hack edyszyn".
Kupić coś a'la to: https://www.ebay.com/i/182482824708?rt=nc
Kabel do MSP który ma Video In/ Audio in. I w teorii podłaczasz źródło video do tego i powinno być :)
Powinno być to odtwarzane jako wideo . Możliwe, że zablokowane będzie i trzeba właczyć Video In Motion (kodowanie).

Nie gwarantuje działania takiej konfiguracji ale pomysł jest
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 16:48

B3N napisał(a):Jak chcesz możesz spróbować zrobić "hack edyszyn".
Kupić coś a'la to: https://www.ebay.com/i/182482824708?rt=nc
Kabel do MSP który ma Video In/ Audio in. I w teorii podłaczasz źródło video do tego i powinno być :)
Powinno być to odtwarzane jako wideo . Możliwe, że zablokowane będzie i trzeba właczyć Video In Motion (kodowanie).

Nie gwarantuje działania takiej konfiguracji ale pomysł jest

Pomysł jest, a nawet bardzo jest! :D Czyli MSP ma takie gniazdo, do którego pasuje ta wtyczka na zdjęciu? To mogłoby się udać :P
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez B3N » 17 stycznia 2018, 20:12

Nie moge tego teraz znaleźć ale wiem że VW albo AUDI miało kabel oryginalny do podłączenia RCA(VIdeo IN/ AUDIO) Bodajże niebieska wtyczka. Kable podobne jak te do podłączenia staych iPodów. Może coś z tym pokobinować. poszukam tego kabla .
B3N
Sport
Sport

Postprzez lechu 76 » 17 stycznia 2018, 21:06

O cos takiego ci chodzi ? https://www.aliexpress.com/store/produc ... 34532.html Ja tego uzywalem do montazu kamery. Z reszta kamere tez kupilem z ALI.
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez B3N » 17 stycznia 2018, 22:03

Ogólnie to widziałem kabel MEDIA-IN ----> VIDEO-in+AUDIO ( Cinche/Composite)...i myślałem czy by nie dało się puścić po tym kablu obrazu z kamery. Chciałem też podpiąc pod to konsole do grania , znaczy pod monitorek w MSP. Te kable mają rózne kolory przy wtyczce... jest czerwony, zileony i niebieski.
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... gdansk.jpg Ogólnie chciałem dorwać takie kabel i do VIDEO in dać sygnał z kamery. Jedynie zastanawiałem się jak ten obraz wyświetlić. Liczyłem na to żę MSP wyświetli dodatkowe pole typu Video AUX i wtedy sie pojawi obraz :)
Tutaj jest haxorska modyfikacja :
http://www.audizine.com/forum/showthrea ... -Mirroring

//edit:
http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=3604
Tutaj koleś trochę opisuje te kable...tyle że to kable do ipodow starych.
Ale koncepcja byla taka, żeby podlaczyc takim kablem kamerę i żeby byla dostępna w pozycji VIDEO AUX

//edit2:
Temat dokładniej
http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=414255

//edit3:
https://www.youtube.com/watch?v=c0O3uBHqoFw
B3N
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne