Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknięcie szyby pasażera

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pęknięcie szyby pasażera

Postprzez Dam789 » 28 lutego 2018, 16:06

Witam,

Dzisiaj podczas jazdy samoczynnie pękła mi szyba boczna przednia od strony pasażera. Szyba poszła w drobny mak.
No i teraz pojawia się docelowe pytanie, czy był ktoś w podobnej sytuacji i starał się naprawić to z gwarancji?
Samochód jest nowy (3 miesiące) i jestem pewien, że była to wina fabryczna szyby, jednak nie wiem jakiej odpowiedzi mogę się spodziewać od ASO.
Na chwilę obecną samochód już stoi w ASO i czeka na odpowiedź od importera co robić z tym fantem. Chciałbym przygotować się na możliwą odpowiedź, żeby jak najszybciej działać, bo bez samochodu jak bez ręki w tych czasach.

Z góry dzięki za wszelką pomoc,
Damian
Dam789
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Pęknięcie szyby pasażera

Postprzez B3N » 28 lutego 2018, 16:34

Masz może kamerę w samochodzie?
Zawsze możesz pobawić się w CSI i poszukać monitoringu gdzie Ci pękła ta szyba . Głupie ale czemu nie.

Posiłkować się możesz tym, że oświadczasz że nie uszkodziłeś szyby specjalnie ani nie była to osoba trzecia. Możesz również zaznaczyć, że szyba pękła w momencie jak temperatura za oknem było -12 stopni (wpisz ile było stopni ) co mogło doprowadzić do naprężeń i samoistnego pęknięcia szyby.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Dam789 » 28 lutego 2018, 16:52

Mam kamerę, ale nic na niej nie zobaczę.
Monitoringu niet bo to była obwodówka, reszta propozycji brzmi sensownie. Dzięki :) W ASO sami mówili, że mogło się tak zdarzyć, jednak rozpatruje takie sprawy importer i cholera wie czego się spodziewać, a z AC nie zamierzam tego robić na pewno.
Dam789
Stella
Stella

Postprzez B3N » 1 marca 2018, 10:23

Dam789 napisał(a):Mam kamerę, ale nic na niej nie zobaczę.
Monitoringu niet bo to była obwodówka, reszta propozycji brzmi sensownie. Dzięki :) W ASO sami mówili, że mogło się tak zdarzyć, jednak rozpatruje takie sprawy importer i cholera wie czego się spodziewać, a z AC nie zamierzam tego robić na pewno.

Z tą kamerą to myślałem, o tym że będzie słychać jak pękła. Gdyby twierdzili że samemu ją rozbiłeś.
Ewentualnie mogłoby być słychać i widać że jechałeś, nagle pęka szyba i twoja reakcja typu : "o qrwa". Ta kamera to raczej forma dowodu na to że nie stało się to na postoju itp. ewentualnie wandal jakiś. Słowo przeciw słowu a tak to miałbyś jakieś poszlaki, że to stało się podczas jazdy.
Obejrzyj nagranie i może będzie słychać huk. Zawsze to coś.

ps. Sugerujesz że część była bezsensowna? :D
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pingor » 1 marca 2018, 10:28

Z drugiej strony taka sama reakcja by była jakby mu ptak wleciał w auto i rozbił szybę :roll:
Sytuacja dość patowa, nie wiem jak to tego podchodzi ASO, ale myślę, że raczej nie będą chcieli na gwarancji tego zrobić bo nie ma dowodu również na to np czy szyba nie była nadpęknięta już albo coś z winy użytkownika.
Ja bym kupił szybę na alledrogo z tego samego rocznika i założył. Chyba że miałeś ubezpieczone szyby - wtedy nie ma problemu i tak będzie najlepiej rozliczyć bo ubezpieczenie szyb nie wpływa na zniżki w AC pod warunkiem że dodatkowo miałeś taki pakiet.
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez piotrmat79 » 1 marca 2018, 22:09

Jakby co oryginalna szyba kosztuje ok 350zł kupowana w ASO.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Dam789 » 1 marca 2018, 23:18

piotrmat79 napisał(a):Jakby co oryginalna szyba kosztuje ok 350zł kupowana w ASO.

Sama szyba? Bez kosztów montażu? A wiesz ile z montażem? Bo mi zaśpiewali w autoszybach 250 zl. I o ile w ASO nie przekroczy to kwoty 500 zł to wybiorę dla spokoju z gwarancją ASO. Bo z gwarancji to nie pójdzie...
Dam789
Stella
Stella

Postprzez piotrmat79 » 2 marca 2018, 10:28

Z montażem nie wiem. To był koszt samej szyb tak miałem na FV. Robiłem bezgotówkowo po przetarciu. Najwyżej kup samą szybę w ASO i daj do wymiany tylko przy tym rozwiązaniu musisz ponieść koszty.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez pingor » 2 marca 2018, 10:33

Ja miałem uszkodzone drzwi i przelozylem wszystko z jednym do drugich sam w domu. Nic skomplikowanego. Tylko nie każdemu będzie się chciało bawić ale filozofii nie ma. Jedynie co warto się zabezpieczyć w 2 nowe spinki do tapicerki czasem lubi któraś strzelić
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017
Silnik: benzyna turbo inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne