Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana przedniej szyby - nie działa kamera, czujnik deszczu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana przedniej szyby - nie działa kamera, czujnik deszczu

Postprzez Dawid_88 » 1 września 2018, 09:35

Witam wszystkich,

Jadąc po autostradzie trafił mnie kamień. Poszło pęknięcie na 40 - 50 cm. Znalazłem warsztat z dobrymi opiniami pojechałem. Szyba wymieniona na saint gobain sekurit. Wszystko super pięknie ładnie ale od tego czasu nie działa mi kamera odpowiedzialna za Line asist, automatycznie obniżanie świateł oraz czujnik deszczu. Był ktoś z was w takiej sytuacji. Po podpięciu do komputera u znajomego wywala dwa błędy stałe: jedno związane z klapkom wlewu paliwa (nie mające znaczenia) drugi U112300 Awaria magistrali komunikatów CAN. Niestety nie udało się nić z tym zrobić, systemy dalej nie działają. Jakieś pomysły? Słyszałem od innego znajomego że niby trzeba udać się do ASO tam "sto" luster i ustawiają wszystkie czujniki na nowo...

Z góry wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Dawid_88
Stella
Stella

Auto: LEON FR
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Wymiana przedniej szyby - problem z kamerą, czujnik desz

Postprzez [gypsymh] » 1 września 2018, 11:56

Ten Twój niby inny znajomy ma tak naprawdę racje. Ale nie do konca chyba doczytał w temacie. Nie potrzeba żadnych luster. Można udać się do ASO na ponowną kalibracje kamery oraz czujnika radaru jeśli takowy występuje. Lub poszukać w okolicy firmy która wymienia szyby i u nich kalibrowac kamerę. Na pewno będzie taniej niż ASO. W mojej okolicy wołają za kalibracje ok 400. Swoją drogą powinìen to zrobić zakład wymieniając szybę. Chyba że nie posiadał sprzętu odpowiedniego. Takową kalibracje można wykonać również samemu posiadając odpowiednią tablicę do kalibracji, poziome podloze i ścianę pod kątem 90* do podłoża. Program vcds lud obd eleven. Ale to już trzeba mieć odpowiednią wiedzę by robić to samemu.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez LooKatME » 1 września 2018, 20:56

Kamera po odłączeniu wymaga ponownego "zaprogramowania". Trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt. Info z ASO Maran w Warszawie. Oni np. takowego nie mają i zlecają innemu warsztatowi. Jeżeli dobrze zrozumiałem to wysyłają samą kamerę więc nie jestem pewny czy to ma coś wspólnego z kalibracją.
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Tomektr » 2 września 2018, 13:12

Jeśli wyślą tylko kamerę to nadal będzie ona odłączona jak wróci :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez LooKatME » 2 września 2018, 13:57

No Racja :)
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez [gypsymh] » 2 września 2018, 14:18

Tylko kalibracja na aucie przy użyciu odpowiednich przyrządfów. Jeśli ASO zleca to na zewnątrz to słabo.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez miroA3 » 2 września 2018, 16:16

kalibracja przedniej kamery, to nie takie hop siup.

tutaj macie wszystko , krok po kroku

zarys ogólny na zdjęciach :

budowa, części składowe, montaż

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kompletna kalibracja, zarys na zdjęciu :

Obrazek

kompletna kalibracja od A do Z, link do pobrania ( wybrać " wolne ściąganie, jest darmowe ) :

https://www.easypaste.org/file/yTZnobhL ... ps?lang=pl
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez mm.max » 3 września 2018, 08:36

Kalibracja kamery to jedno a błąd który wg kolegi się pojawił to drugi temat - i wydaje mi się ze od tego drugiego tematu bym zaczął.

Co do kalibracji kamery - procedura opisana przez MiroA3 faktycznie jest dość skomplikowana i być może czasami potrzebna ale przy wymianie szyby i bez wymiany kamery (czyli kamera samochodu w którym szyba zrobiła bach) zazwyczaj nie ma potrzeby kalibracji - sprawdzone przy octaviach 5E - wymiana szyby demont/zamont kamery - podłaczenie i działa bez problemów.

Bardziej interesujące jest awaria magistrali CAN - ze względu na to iż kamera wykorzystuje linię dodatkową CAN tzw extended CAN (używaną tylko przez 3 elementy w samochodzie) to być może podczas montażu coś poszło nie tak z kabelkami/wtyczkami. Przydałby się pełen skan z vcds. Według mnie gdyby kamera była nie skalibrowana sygnalizowała by to zupełnie innym komunikatem niż bład magistali CAN.
Pytanie czy system poziomowania reflektorów działa bez problemu / czy działa wydłużenie wiązki świateł drogowych? - system poziomowania wykorzystuje również extended CAN
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Dawid_88 » 6 września 2018, 19:48

mm.max napisał(a):.
Pytanie czy system poziomowania reflektorów działa bez problemu / czy działa wydłużenie wiązki świateł drogowych? - system poziomowania wykorzystuje również extended CAN

Masz racje, nie działa, tzn światłą świecą OK, można ręcznie włączyć i wyłączyć długie ale nie działa ich automatyczne podnoszenie i opadanie nocą.
Dawid_88
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 7 września 2018, 06:14

No to masz punkt zaczepienia. Jest gdzies zwarcie na magistrali danych CAN. Pin 7 i 17 modułu Gateway

Moduł poziomowania LED ma funkcje wydluzenia wiazki dlugich swiatel zarzadzana przez Gatewaya i nie jest wymagana obecnosc kamery w szybie do samego podnoszenia swiatel ALE jezeli kamera wykorzystuje ta sama linie danych CAN co modul poziomowania i zrobilo sie gdzies zwarcie to nie beda dzialac oba te elementy.
Ja szukalbym na poczatku jakiegos uszkodzenia wiazki przy kamerze byc moze przy montazu szyby kable gdzies im podeszly i cos przycieli powodujac zwarcie do masy. Odpialbym wtyczke od kamery i zobaczyl czy zadziala wydluzenie wiazki w dlugich (pchniecie dzwigni dlugich do przodu)
Najprawdopodobniej w module Gateway sa takze bledy.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Dawid_88 » 7 września 2018, 13:26

Po zdjęciu pokrywy i wypięciu kamery oraz "plastiku" podgrzewającego niestety dalej nie działają automatyczne światła. Założyłem wszystko z powrotem i non stop ten sam błąd.

-- 7 września 2018, 14:26 --

Po zdjęciu pokrywy i wypięciu kamery oraz "plastiku" podgrzewającego niestety dalej nie działają automatyczne światła. Założyłem wszystko z powrotem i non stop ten sam błąd.
Dawid_88
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 7 września 2018, 13:40

Zrób skan błędów w sterownikach - ciekawy jestem co widzi Gateway i Sterownik poziomowania reflektorów.
I tak chyba czeka cię "kabelkologia" i szukaniem co jest nie tak
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez zomb » 20 grudnia 2018, 10:21

Dawid_88 napisał(a):Witam wszystkich,

Jadąc po autostradzie trafił mnie kamień. Poszło pęknięcie na 40 - 50 cm. Znalazłem warsztat z dobrymi opiniami pojechałem. Szyba wymieniona na saint gobain sekurit. Wszystko super pięknie ładnie ale od tego czasu nie działa mi kamera odpowiedzialna za Line asist, automatycznie obniżanie świateł oraz czujnik deszczu. Był ktoś z was w takiej sytuacji. Po podpięciu do komputera u znajomego wywala dwa błędy stałe: jedno związane z klapkom wlewu paliwa (nie mające znaczenia) drugi U112300 Awaria magistrali komunikatów CAN. Niestety nie udało się nić z tym zrobić, systemy dalej nie działają. Jakieś pomysły? Słyszałem od innego znajomego że niby trzeba udać się do ASO tam "sto" luster i ustawiają wszystkie czujniki na nowo...

Z góry wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

odkopuje temat ale ile zapłaciłeś za szybę przednią? szyba + wymiana
zomb
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wojtekie » 17 lutego 2019, 09:48

czy problem rozwiązany ? jak nie to sprawdź czy sensor deszczu jest czarny z zewnątrz jeśli nie to nie założyli poprawnie lub wcale gel pad'a https://www.ebay.co.uk/itm/SEAT-LEON-II ... 3044539477
co moze powodowac problemy z sensorem i bledy
wojtekie
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Seat Leon FR
Silnik: turbo diesel inny

Re: Wymiana przedniej szyby - nie działa kamera, czujnik des

Postprzez Pawel1234 » 20 września 2021, 16:48

Ja mam podobną sytuację. Po wymianie przedniej szyby (we warsztacie który się wyłącznie tym zajmuje~850zł) czujnik deszczu działą bez zarzutu natomiast czujnik światła dziennego już nie. Wystarczy wjechać pod zacieniony wiadukt i (w trybie auto) wyskakuje komunikat "Awaria czujnika automatycznych świateł mijania" i włączają się światła dzienne. Próbowałem poprawiać złącze ale bez skutku.
Pawel1234
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne