Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kolejne miejsce trzeszczenia...

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kolejne miejsce trzeszczenia...

Postprzez LeonCzeladz » 29 kwietnia 2019, 20:47

Witajcie,

przeczytałem już wiele postów na temat trzeszczenia, użyłem już sprayów, wazelin, sztyftów do uszczelek, bylem w ASO ( nie potrafią pomoc ), ale nie potrafię sobie poradzić z trzeszczeniem w miejscach, które zaprezentowałem Wam na filmikach.
ASO stwierdziło że auto "pracuje" podczas jazdy i tak może być słychać.

Nie byłoby mojego postu gdyby ten dźwięk pozostawał na zewnątrz auta, lecz podczas jazdy ten dźwięk przedostaje się do środka, a jak wiemy nasze drogi nie są super gładkie. Każde najechanie na studzienkę, drobną nierówność itp. przyprawia mnie o ból głowy bo słyszę te dźwięki.
Jeśli macie pomysły jak mogę sobie z tym poradzić - będę wdzięczny o radę !
6 maja mam wizytę w innym ASO, lecz nie wiem czy do tego czasu nie umrę w uszach słysząc trzeszczenie :mrgreen:
Do tej pory nie znalazłem na forum odpowiadającego postu pod trzeszczenie z tych elementów - jeśli taki był proszę Was o link :)

Filmy polecam oglądać z dźwiękiem na full ;)

Film z uszczelką w tylnych lewych drzwiach ( uszczelka przy słupku B )
https://youtu.be/BJQ3yVZoMmI

Film z uszczelką w przednich prawych drzwiach ( uszczelka przy słupku B )
https://youtu.be/l9ta6PSGl6A

Proszę o pomoc ! :)
LeonCzeladz
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Kolejne miejsce trzeszczenia...

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 01:24

Może mam za słabe głośniki w tel lub film za cicho nagrany bo:

Te filmy jak dla mnie niczego nie obrazują tym bardziej usterki, więc trudno mi pomóc Ci.

Mogę tylko polecić, żebyś nie rozruszał za bardzo tej uszczelki, bo potem będzie gorzej i dodatkowo klapać albo spadać będzie.

Ale skoro słyszysz to podczas jazdy to musi być głośne?
I to nie uszczelka tylko cały panel słupka rusza się na mocowaniu. Nie miałem potrzeby jeszcze tego ruszać więc jak bardzo chcesz to musisz poczekać na odp bardziej doświadczonego lub szukać i samemu pokombinować jak to zdjać albo zapytaj w ASO?

Ze swojej strony polecam włączyć glosniej Spotify i jak przeszkadza Ci dźwięk plastiku to zapodaj dla równowagi trochę thrash Metalu np.
Metallica - Whiskey In The Jar
https://youtu.be/boanuwUMNNQ
- działa jak dwumas na drgania, pochłania każdą inną wibrację:)
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marekwar » 1 maja 2019, 13:45

W tym clipie nie ma nic o Seacie, o żadnym samochodzie.
W długim poście nie ma żadnej porady, kompletnie nic nie wnosi. Z tego punktu widzenia to jest spam.
Widzę konieczność natychmiastowej kuracji odwykowej od forum.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez MarkusD » 1 maja 2019, 16:19

Może z mojej strony to będzie teraz jako żart, ale mój szwagier jak prosiłem o pomoc w ustaleniu źródła dziwnych odgłosów w samochodzie, to po jeździe próbnej stwierdził że radio ma ustawione za nisko volume i jak zwiększe poziom nagłośnienia to wszystkie dziwne odgłosy ze strony tapicerki lub karoseri się magicznie naprawiają... acha szwagier jest byłym mechanikiem samochodowym i cholernie pedantycznym, ale jak nie jest to nic z mechaniki to się nie przejmować, samochody w których nic nie stuka i nie trzeszczy są zdecydowanie droższe od naszych.
Jeździłem przez dłuższy czas 12 letnim Audi i w porównaniu z nim to nasze Seaty powinny po wyjechaniu z salonu wjechać zaraz na serwis...
Nawet tu na forum są wpisy że w porównaniu ze Octawią i Golfem w naszych Leonach brakuje elementów wygłuszenia lub użyte są materiały gorszej jakości.
Wielu moich znajomych nie kupi już nowych samochodów ze względu na fakt że kupując za te same pieniądze samochód używany ale wyższej klasy, to te samochody są lepsze, ja akurat wolę nowy...
Lecz kiedyś miałem możliwość porównania czteroletniego seata z przebiegiem 42000 km i 12 letnim Audi z przebiegiem 246000 km, kupionym przez znajomego bezpośrednio od właściciela w Niemczech, cóż porównanie dla mojego Seata wyszło tragicznie... od porównania jakości tapicerki, po wygłuszenie już nie mówiąc o układzie jezdnym !!!
Po tygodniu z żalem wróciłem do mojego czteroletniego Seacika...
Tak na poważnie są firmy które zajmują się wygłuszeniem karoserii, można poszukać jakie elementy np z golfa pasowałyby do podmianki, ale to są koszty...
Żal że samochód za prawie 100 tyś tak słabo jest wygłuszony, trzeba by znowu z kilka tysięcy wsadzić aby wygłuszyć samochód ale to się wiąże ze zdjęciem obecnej tapicerki, deski... rozbieraniem drzwi... istnieje wtedy możliwość że przy takiej operacji może się coś jeszcze uszkodzić...

-- 1 maja 2019, 17:18 --

Może coś takiego?
https://ciche-auto.pl/cennik/

-- 1 maja 2019, 17:19 --

Takich ofert jest dużo...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 18:15

marekwar napisał(a):W tym clipie nie ma nic o Seacie, o żadnym samochodzie.
W długim poście nie ma żadnej porady, kompletnie nic nie wnosi. Z tego punktu widzenia to jest spam.
Widzę konieczność natychmiastowej kuracji odwykowej od forum.

Niedawno napisałeś 10przykazań wzajemnej konwersacji na forum, ale jak widzę coś sam tego nie przestrzegasz.

Twój post Panie Kolego nie wnosi nic prócz pomówienia i podsycania do konfrontacj.
Jak widzę Tobie ta kuracja nie pomogła ale to nic bo już są na to leki, które Ci polecam tylko nie przedawkuj bo sktutki uboczne są takie, że możesz umrzeć ze Śmiechu :)

... więc najpierw weź nie P...
Link
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ tak od 24sek.:)

... potem, szklanka wody i weź S...
Link
https://youtu.be/8Bavd6gi20Y tak od 10sek:)

... stąd mamy PS: czyli Polopirynę S
... a teraz pomstuj i postuj dalej...

Nie bierz tego do siebie... bo nie było to zamiarem Cię urazić Kolego Marekwar ale Twój zabawny post z kuracją akurat rozbawił mnie...

W moim poście, jakbyś przeczytał ze zrozumieniem napisałem, że:
- trzebaby zdjać te panele poliweglanowe, żeby je wyciszyć ale, że tego nie robiłem oraz moim zdaniem jest to trochę ryzykowne bo można coś uszkodzić to polecam nie ruszać..., jak widzę Kolega MarkusD ma podobne zdanie.

Stąd najprostszym sposobem, żeby nie słyszeć tych trzaskow podczas jazdy jest zapodać głośniej "grajka", albo się za wziąć i zdjąć na własne ryzyko panele żeby wyciszyć mocowanie.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 maja 2019, 19:28

Do mojego "dekalogu" dodałbym 11. przykazanie - nigdy nie używaj zwrotu "czytaj ze zrozumieniem" lub podobnego.
W języku Januszy Internetu oznacza to - "jesteś debilem co nie rozumie prostego tekstu".
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Krzyzak » 2 maja 2019, 20:01

u mnie trzeszczy uszczelka tylnych, prawych drzwi - co ciekawe, gdy nawet delikatnie opuszczę szybę to trzeszczenie cichnie...
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez LeonCzeladz » 6 maja 2019, 20:05

Jeśli chodzi o motyw z szyba to wtedy są inne naprężenia na drzwiach i dlatego raz trzeszczy a raz nie.

Byłem dziś w ASO, trzeszczenie na elemencie piano black jakoś usunęli i jest cicho, mam nadzieję że będzie tak jak najdłużej.
Jeśli chodzi o lewe tylne drzwi to jak odbierałem auto od razu widziałem że coś nie jest tak bo dalej coś trzeszczy.

Pojechałem do domu i delikatnie wypchnalem ta uszczelke z zatrzaskow (bardzo ładnie wychodzi). Posmarowalem wazelina techniczna od wewnętrznej strony uszczelke oraz zatrzaski od uszczelki. Po jeździe próbnej trzeszczenie ustalo, oby taki stan trwał jak najdłużej.
LeonCzeladz
Stella
Stella

Auto: Leon III FR

Postprzez paszczakus » 7 maja 2019, 09:29

LeonCzeladz dzięki za te filmiki , u mnie jest identycznie i już 3 razy rozbierali słupek od wewnątrz i na smarowaniu rolki pasa się kończyło, jadę dzisiaj do aso bo już ciężko jeździć tak drze ryja ten słupek, tym razem powiem im aby sprawdzili element piano black o którym mówisz, moje macanie niestety nie daje oznak dźwięku jak u ciebie ale na 100% jest to ten sam dźwięk.
paszczakus
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon X-perience
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Krzyzak » 7 maja 2019, 16:49

LeonCzeladz napisał(a):Jeśli chodzi o motyw z szyba to wtedy są inne naprężenia na drzwiach i dlatego raz trzeszczy a raz nie.
Tak, to oczywiste, ale myślałem, że to całe drzwi trzeszczą a nie szyba o górę swojej uszczelki.
Ciekawe czy można to jakoś usunąć - miałem sporo aut i przy niektórych to nawet nie walczyłem z odgłosami (renówka czy mazda), ale tu się nie spodziewałem takiej tandety...
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Tomektr » 7 maja 2019, 19:31

Ja też myślałem że to trzeszczy miejsce styku szyby i uszczelek wlochatych. Okazało się że trzeszczy na styku uszczelki nad szybą z karoserią/słupek A przechodząc w dach. Otworzyłem i przetarłem górna krawędź drzwi nad szybą i uszczelkę w tylnych drzwiach na wysokości piano black (sam rant zaznaczony strzałką) akurat miałem dressing do opony i gumy. Tydzień jest już cisza.

Obrazek
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez sdss » 8 maja 2019, 06:25

Nic nowego, wiele razy było pisane o smarowanie uszczelek.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Kanisz » 8 maja 2019, 10:25

Tomektr dobrze napisał. Wiele razy było ale nie wszyscy wiedzą, stąd dobrze jest czasami przypomnieć i wyczulić iż mamy nowe uszczelki to też trzeba o nie dbać bo takie niby znane wszystkim zabiegi, często pomijane są powodem drażniących nas skrzypień. W ASO też takie skrzypienia eliminuje się specjalnym silikonem w sprayu. Też pryskam uszczelki oraz plastiki łączące i nic nie skrzypi.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez paszczakus » 8 maja 2019, 11:21

Przesyłam 2 filmiki jak to u mnie wygląda , szczerze mówiąc to ostatnie co bym pomyślał to smarowanie uszczelek i nie brzmi to jak obcieranie gumy o coś:

https://youtu.be/ScLBMY2IDUA

https://youtu.be/d3WAsQ2Kwno

nie ma znaczenia czy szyby są opuszczone.
paszczakus
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 8 maja 2019, 13:38

U mnie też położenie szyby nie miało znaczenia. Przesmaruj szmatką np nasączoną WD40, jest on na silikonie. Jak pomoże to na krótko zapewne ale będziesz wiedział czy to to i wtedy ewentualnie będziesz szukał lepszego preparatu.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Kanisz » 8 maja 2019, 17:39

Ciężko stwierdzić, tak skrzypi na równej, czy jak wyjeżdżasz w nierówności na drodze? Może to uszczelki na styku drzwi tył przód, przy tych panelach polerowanych na środkowym słupku? A jak zamkniesz drzwi na złączu nie masz wrażenia, że ciasno ściskają uszczelkę, która rozpycha panele na nierównościach, kiedy drzwi "pracują"? I jak smarowanie preparatem silikonowym nie pomoże to trzeba udać sie do ASO, żeby zobaczyli czy do poprawy panele przy drzwiach lub może coś innego. Zobacz czy masz rowne odstępy w szczelinach między drzwiami i czy nie zaciasno spasowane uszczelki przy zamykaniu. Ja zimą smarowałem po każdym umyciu i teraz nie mam problemów ale to może inna historia. Polecan spróbować tego Silicone Spray Powerfix z Lidla za 13PLN na każdą powierzchnię :
Link
https://www.ebay.co.uk/itm/153012581638 ... noapp=true
Obrazek
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez paszczakus » 9 maja 2019, 08:59

dzięki za wskazówki , uszczelki przesmarowałem i nic to nie dało , generalnie każdy skręt w lewo ze zmianą nachylenia w górę lub w dół i takie dźwięki wydobywają się z okolic części piano black środkowego słupka kierowcy, 2 dni temu byłem w aso i rozebrali piano black jak im pokazałem filmiki z youtuba - był ślad w postaci obtarcia że coś tam pracuje i podkleili jakimś filcem, nic to nie dało. Ruszałem te części piano black palcami na wszystkie sposoby i nie potrafię wywołać tego dźwięku tak jak kolega leonczeladz :(
paszczakus
Stella
Stella

Postprzez sarius » 13 maja 2019, 18:34

Na uszczelki i ich trzeszczenie faktycznie pomaga smarowanie preparatem. Ostatnio zakupiłem "Shiny Garage Seal Separator". Spoko działa, minus jest taki, że uszczelki są lekko tłuste. Muszę kiedyś jeszcze raz to zaaplikować i poczekać trochę z otwartymi drzwiami, jak będzie ciepło.

Co do samego słupka B od strony kierowcy. Wiecie co mi się tłucze, jak buja budą na boki? - to miejsce, z którego pas wychodzi. Jest tam kilka elementów ruchomych, bo przecież nie ma regulacji wysokości pasa (MY18) i czasem stuknie.
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez bienial » 11 czerwca 2019, 13:02

Proszę o pomoc. "coś gdzieś " skrzypi mi przy dodawaniu gazu. <sic!> . Tunel środkowy/schowek grom wie gdzie. Ktoś coś?! :(
bienial
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: Leon

Postprzez brzooza » 11 czerwca 2019, 14:02

Mi ostatnio strasznie na wjeżdżaniu na podjazdy, progi zwalniające itp strasznie trzeszczały po obu stronach w drzwiach przednich uszczelki w górnej części szyb. Masakra, jak w aucie 10 lat + a ma nie cały rok. Ostatnio umyłem auto ręcznie uszczelki tez i odcisnąłem i założyłem rozpórkę przednich kielichów i naprawdę czasem sporadycznie coś usłyszę.
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez marekwar » 11 czerwca 2019, 15:37

bienial napisał(a):Proszę o pomoc. "coś gdzieś " skrzypi mi przy dodawaniu gazu. <sic!> . Tunel środkowy/schowek grom wie gdzie. Ktoś coś?! :(
Masz DSG?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez bienial » 11 czerwca 2019, 19:17

marekwar napisał(a):
bienial napisał(a):Proszę o pomoc. "coś gdzieś " skrzypi mi przy dodawaniu gazu. <sic!> . Tunel środkowy/schowek grom wie gdzie. Ktoś coś?! :(
Masz DSG?

Tak
bienial
Stella
Stella

Postprzez marekwar » 11 czerwca 2019, 19:36

Połóż smartfon blisko drążka DSG i nagraj dźwięk. Najlepiej wymusić skrzypienie wciskając wahadłowo pedał gazu przy przyspieszaniu.
W ASO poproś o fix'a mocowania skrzyni biegów DSG. Powinni wiedzieć o co chodzi.
Jeśli masz to co ja miałem, to poprawa mocowania DSG usuwa skrzypienie - o ile jest to przyczyna Twojego problemu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez bienial » 11 czerwca 2019, 19:50

Jest dokładnie to co mówisz - przy wcisnieciu pedalu gazu jest dzwiek, odpuszczenie i kolejne przycisniecie znów "kociokwik". Myślałem żeby z tym poczekać do serwisu (ok 3k km) ale umówię się wcześniej.
bienial
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne