Witam,
Pacjent Leon ST Excelence 2019r.
Wraz z nastaniem niższych temperatur pojawił się problem z wyświetlaczem multimediów. Objawy pojawiają się rano lub po dłuższym postoju w chłodniejsze dni zaraz po uruchomieniu.
A dokładnie:
1. Wyświetlacz przez jakiś czas żyje własnym życiem - funkcje same się przełączają, zmieniają się stacje radiowe. Jednym słowem efekt niewidzialnej ręki.
2. Wyświetlacz bardzo słabo reaguje na dotyk, czasem w ogóle, bywa nieprecyzyjny, czasem muszę daną funkcję wywołać kilka razy. Zakładam że jest to spowodowane punktem pierwszym.
Wszystko wraca do normy po upływie kilku minut, czasem dwóch, lub więcej.
Problem zgłosiłem w ASO carsed Warszawa. Olali temat, twierdząc że nie znają rozwiązania, podobno żadnej akcji na to nie ma.
ASO zasugerowało również że może wilgotność w samochodzie lub zanieczyszczenie wyświetlacza może powodować taki efekt.
Samochód posiadam równo od roku i w ubiegłorocznym sezonie jesienno/ziomowym takich akcji nie było.
Po odebarniu samochcodu z ASO był spokój ale na dwa dni, później wszystko wróciło do normy.
Teraz tak. Z mojego punktu widzenia, argumenty typu że to może wina softu ale nie mamy na to żadnej łatki, albo że jest wilgoć i tak może się dziać są z dupy.
Samochód wiadomo pracuje w różnych warunkach, ale systemy zostały właśnie do tego zaprojektowane.
Aha, nie uszkodziłem w żaden sposób wyświetlacza.
W mojej opinii problem leży po stronie samego wyświetlacza, a raczej warstwie odpowiedzialnej za dotyk i zwyczajnie element powinien zostać wymieniony na gwarancji.
Tak na szybko przeszukałem trochę for, w UK trochę ludzi skarżyło się na taki sam objaw i to nie tylko w Seacie, ale również w Skodzie i VW. W UK usterkę usuwano wymianą wyświetlacza.
Czy ktoś z Kolegów spotkał się z takim przypadkiem?
Co dalej działać? Podbijać jeszcze raz do tego samego ASO, czy innego? Nie ukrywam że z Carsed mi po drodze, bo mam do nich zwyczajnie blisko.
Ps. W ramach wizyty w ASO zgłosiłem jeszcze:
- Szarpanie przy ruszaniu - dostałem nowy soft, na razie wygląda że pomogło
- Słabą czułość czujnika deszczu - olali temat twierdząc że nie można skalibrować/zwiększyć czułości tak żeby działał sprawniej.