Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyświetlacz nie reaguje na dotyk przy niskich temperaturach

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyświetlacz nie reaguje na dotyk przy niskich temperaturach

Postprzez asic » 3 listopada 2020, 21:10

Witam,

Pacjent Leon ST Excelence 2019r.

Wraz z nastaniem niższych temperatur pojawił się problem z wyświetlaczem multimediów. Objawy pojawiają się rano lub po dłuższym postoju w chłodniejsze dni zaraz po uruchomieniu.
A dokładnie:
1. Wyświetlacz przez jakiś czas żyje własnym życiem - funkcje same się przełączają, zmieniają się stacje radiowe. Jednym słowem efekt niewidzialnej ręki.
2. Wyświetlacz bardzo słabo reaguje na dotyk, czasem w ogóle, bywa nieprecyzyjny, czasem muszę daną funkcję wywołać kilka razy. Zakładam że jest to spowodowane punktem pierwszym.

Wszystko wraca do normy po upływie kilku minut, czasem dwóch, lub więcej.

Problem zgłosiłem w ASO carsed Warszawa. Olali temat, twierdząc że nie znają rozwiązania, podobno żadnej akcji na to nie ma.
ASO zasugerowało również że może wilgotność w samochodzie lub zanieczyszczenie wyświetlacza może powodować taki efekt.
Samochód posiadam równo od roku i w ubiegłorocznym sezonie jesienno/ziomowym takich akcji nie było.

Po odebarniu samochcodu z ASO był spokój ale na dwa dni, później wszystko wróciło do normy.

Teraz tak. Z mojego punktu widzenia, argumenty typu że to może wina softu ale nie mamy na to żadnej łatki, albo że jest wilgoć i tak może się dziać są z dupy.
Samochód wiadomo pracuje w różnych warunkach, ale systemy zostały właśnie do tego zaprojektowane.
Aha, nie uszkodziłem w żaden sposób wyświetlacza.

W mojej opinii problem leży po stronie samego wyświetlacza, a raczej warstwie odpowiedzialnej za dotyk i zwyczajnie element powinien zostać wymieniony na gwarancji.
Tak na szybko przeszukałem trochę for, w UK trochę ludzi skarżyło się na taki sam objaw i to nie tylko w Seacie, ale również w Skodzie i VW. W UK usterkę usuwano wymianą wyświetlacza.

Czy ktoś z Kolegów spotkał się z takim przypadkiem?
Co dalej działać? Podbijać jeszcze raz do tego samego ASO, czy innego? Nie ukrywam że z Carsed mi po drodze, bo mam do nich zwyczajnie blisko.

Ps. W ramach wizyty w ASO zgłosiłem jeszcze:
- Szarpanie przy ruszaniu - dostałem nowy soft, na razie wygląda że pomogło
- Słabą czułość czujnika deszczu - olali temat twierdząc że nie można skalibrować/zwiększyć czułości tak żeby działał sprawniej.
asic
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Problem z wyświetlaczem multimediów

Postprzez Tomektr » 3 listopada 2020, 21:48

Na początek to go przetrzyj jakimś alkoholem/środkiem do paneli LCD. Było coś chyba na forum Ateci. Pewnie ze spadkiem temperatur problem będzie się nasilał.
Co do ASO to nagraj im film. Ja bym uderzył za jakiś czas jeszcze raz do tego samego i powiedział że się to nasila. Jak dalej będą twierdzić że wilgotność nie taka to niech na to wystawią papier oficjalny podparty jakimiś wartościami kiedy może tak występować. Jeśli to nie pomoże to jedź do innego ale nic nie mów że już to zgłaszałeś. Ja już przechodziłem przez takie akcje w ASO. Jedno twierdziło że importer się nie zgodził na wymianę a za godzinę w innym ASO mówią że importer w ramch dobrej współpracy wymieni mi na gwarancji. Tu w 80% skutek zależy od tego jak serwis do tego podejdzie i jak to przedstawi. Jest jedno ale, trzeba mieć czas i samozaparcie w działaniu. Jak chcesz ostrzej powalczyć to jest jeszcze rękojmia
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez bober841 » 7 listopada 2020, 09:59

U mnie było podobnie problem z wyświetlaczem i nawigacją
O dziwo pomogło wymiana karty pamięci z muzyką na dobrej jakości
Problem pojawił się również gdy podłączałem pod usb pena itp. słabej jakości lub starego typu
Spróbuj może pomoże pozdrawiam
bober841
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 1.6 tdi 110km
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez asic » 10 listopada 2020, 21:21

Dzięki za rady.

Na ten moment jeszcze raz wyczyściłem wyświetlacz oraz wykonałem reset radia - wydaje się że jest lepiej. Ale wilgotność jest trochę mniejsza więc będę obserwował.

Nie ma Navi, karty z muzyką również. Podłączam tylko telefon po AA.
Ale problem był niezależny od tego czy telefon był podłączony czy nie.
asic
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Re: Wyświetlacz nie reaguje na dotyk przy niskich temperatur

Postprzez LordMaks » 13 stycznia 2021, 11:01

Hej,
Zauważyłem u siebie ten sam problem, tj. po nocy radio/wyświetlacz robi sobie stuk stuk stuk, jak przy przełączaniu stacji etc. potrafi sobie sam zmienić stacje(ghost touching?), po jakimś czasie zaczyna reagować normalnie. ASO coś poradziło na ten problem?

Wersja to FR 2018 z VC.
LordMaks
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F FR Black
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne