Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przewód spryskiwacza tylnej szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przewód spryskiwacza tylnej szyby

Postprzez Marcin5 » 24 stycznia 2021, 16:42

Hej, ci co mają kamerę cofania wiedzą, że przy takiej pogodzie jak teraz to jest ona zawsze bardzo brudna i prawie nic nie widać.
Mam pewien pomysł jak dołożyć mycie kamerki sterowne przez spryskiwacz tylnej szyby. Mam pytanie do osób, które wiedzą którędy idzie przewód spryskiwacza na tył i czy przewód jest plastikowy czy raczej gumowy.
Marcin5
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Przewód spryskiwacza tylnej szyby

Postprzez ST_Leon » 24 stycznia 2021, 20:31

Marcin5 napisał(a):Hej, ci co mają kamerę cofania wiedzą, że przy takiej pogodzie jak teraz to jest ona zawsze bardzo brudna i prawie nic nie widać.
Mam pewien pomysł jak dołożyć mycie kamerki sterowne przez spryskiwacz tylnej szyby. Mam pytanie do osób, które wiedzą którędy idzie przewód spryskiwacza na tył i czy przewód jest plastikowy czy raczej gumowy.

O! Niezły pomysł. Jak odkryjesz jakiś patent na brudną kamerkę to podziel się z nami!
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI
Silnik: benzyna inny

Postprzez Marcin5 » 24 stycznia 2021, 20:35

Dysze już zamówiłem, dwa rodzaje, pozostaje tylko czekać i je przymierzyć a następnie znaleźć miejsce gdzie się wpiąć w przewód spryskiwacza. Trochę aura nie pozwala na działanie bo w garażu zimno. Dlatego pytam czy ktoś wie którędy idzie przewód. Jak zrobię to napewno się podzielę wiedzą.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 26 stycznia 2021, 11:31

Ja też mam co najmniej 2 pomysły gdzie i jak zamontować sprysk kamerki
Jeden to w okolicy mocowania kamery - ale brakuje tam miejsca
Drugi to spryskiwania od dołu poniżej ramki tablicy rejestracyjnej - w tym przypadku dysza musi generować mocny strumień.
Marcin5, podziel sie z nami założeniami?

Przewód powinien być plastikowy. Konstrukcyjnie patrząc powinien iść do tylnej szyby poprzez lewe tylne nadkole.
Konstrukcyjnie w zakresie połączeń sugerowałbym się rozwiązaniami z systemu mycia kamery w Octavii lub Superb
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Marcin5 » 26 stycznia 2021, 17:54

Trafiłem przypadkiem na zdjęcie spryskiwacza reflektora z Nissana Juka i taki sobie zamówiłem. Patrząc na zdjęcie tego spryskiwacza jest on bardzo płaski i zamontowany nie powinien być widoczny. Być może da się go zamontować lekko z boku kamery ale pod warunkiem że regulacja dyszy będzie na tyle duża że sięgnie oczka kamery. Ja mam kamerę uniwersalną i dysza raczej się nie zmieści między kamerą a "końcem" zderzaka więc ewentualnie montaż będzie obok kamerki. Drugą dyszę zamówiłem od golfa od tylnej szyby, ta z kolei jest wystająca ale wąska. Jutro będę miał dysze i będę sobie przymierzał. Myślę że ci którzy mają oryginalną kamerę powinni bez problemu zamontować dysze od Nissana przed kamerą, kolega ma u siebie oryginalną kamerę i jest chyba tam więcej miejsca.

-- 26 stycznia 2021, 18:38 --

Takie dysze, aukcje przypadkowe.

https://allegro.pl/oferta/dysza-spryski ... e=facebook

https://allegro.pl/oferta/dysza-spryski ... e=facebook

-- 26 stycznia 2021, 18:53 --

Tu ktoś dokładał do passata i jest ładnie pokazane jakie potrzeba złącza i trójnik. Mam nadzieję że w Leonie przewód jest podobny i zakup trójnika, przewodu i złączek załatwi sprawę.

-- 26 stycznia 2021, 18:53 --

https://forum.vw-passat.pl/topic/54803- ... skiwaczem/

-- 26 stycznia 2021, 18:54 --

1J0955751D - wężyk
5J0955871A - złączka
1J0955873D - trójnik
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 28 stycznia 2021, 14:14

Marcin5, dysza z Juka bardzo ładnie wygląda ciekaw jestem jej zasięgu.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Marcin5 » 28 stycznia 2021, 20:12

Dysze dotarły, dysza z Nissana mimo iż wygląda super to jest też strasznie wielka i dodatkowo sama dysza nie ma regulacji więc odpada. Dysza z golfa jest prawie super, jest malutka, sam główka ma ok 7mm wysokości i 5mm średnicy, jest bardzo mała i jest regulowana. Niestety średnica przewodu to ok 2mm, trochę mało. Jeśli ją zastosuje to trzeba będzie zbudować jakąś redukcję, bo przewód spryskiwacza ma chyba ok 5mm w środku.

-- 28 stycznia 2021, 21:12 --

Jutro jeszcze podjadę do sklepu gdzie mają różne dysze uniwersalne i może coś dobiorę. Mam tylko dylemat jak wpiąć się w przewód, czy wystarczy zwykły trójnik i dodatkowo zaciśnięcie przewodu obejmą, czy trzeba będzie kupić oryginalny trójnik i tę łączówki choć są one absurdalnie drogie. Przewód jest plastikowy i dość sztywny więc nie wiem czy da się go ściągnąć by nie leciało nic.
Marcin5
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne