Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Obowiązkowe elementy przeglądu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Obowiązkowe elementy przeglądu

Postprzez tomekgliwice » 5 września 2021, 22:11

Pytanie z gatunku absurdalnych, ale wolę wiedzieć...

wybieram się na przegląd po 3 latach /90 tyś. - jednym z obowiązkowych elementów do wymiany jest filtr powietrza. Oczywiście, wymieniałem wcześniej sam przy każdym przeglądzie - nawet trochę dla funu - kilka śrubek itd...

Przy umawianiu wizyty otrzymałem info, że filtr powinien być wymieniony najpóźniej do maja 2022 (wg zaleceń producenta) - oczywiście, w pierwszej chwili dorzuciłem go do całej ceny, ale w sumie - jakie będą konsekwencje dla gwarancji jeśli teraz tego nie zlecę, kolejny raz wymienię go sam, a w maju nie pojadę na "obowiązkową wymianę", której wartość w serwisie to 4 kolejne filtry Manna...

nie zastanawiam się nad sensownością przepisów, tylko stanem faktycznym. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki...

pozdrawiam,
tomek
tomekgliwice
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Obowiązkowe elementy przeglądu

Postprzez 19dawid91 » 6 września 2021, 03:47

Przez 3 lata serwisowałem Leona u lellka w Opolu i problemu nie miałem z tym. Zawsze mówiłem jeśli któryś filtr był nowy i tylko sprawdzali czy rzeczywiście tak jest.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Tomektr » 6 września 2021, 06:05

Nawet jak wymienisz go sam to żeby nie stracić gwarancji to i tak ASO musi tam zajrzeć żeby stwierdzić i odnotować że filtr nie kwalifikuje się do wymiany. Kup filtr sam i niech go wymienią, i tak muszą tam zajrzeć, raczej na słowo Ci nie uwierzą. A jak dojdzie do jakiejś awari silnika to zaraz Ci to wypomną.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez obek » 19 maja 2022, 11:31

Jaki polecacie Filtr powietrza silnika do Seat Leon 2019 :) i gdzie można kupić poleci ktos?
obek
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: DACA 1.5

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne