Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zużyte klocki tył

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zużyte klocki tył

Postprzez gzrybol » 12 września 2021, 21:54

Witam
Byłem ostatnio na przeglądzie gwarancyjnym po trzech latach. Samochód seat leon 1,4 TSI 125 koni, kombi. Na przeglądzie powiedzieli mi, że mam dość mocno zużyte tylne klocki. Przód jeszcze w dobrej kondycji. Przebieg 38 tys głownie miasto, żona jeździ :-). ASO powiedziało, że to norma w kombi i tylne klocki lecą szybciej. Hamulec ręczny elektryczny. Miałem wcześniej dwa samochody w kombi i zawsze pierwsze do wymiany szły przednie klocki. Ktoś tak miał?
gzrybol
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: zużyte klocki tył

Postprzez sql » 13 września 2021, 05:34

U mnie w kombi też tylne pierwsze wymieniałem (po 29,5kkm), tyle że nie było to na sygnał ASO, a dobrych kilka tysięcy później - samemu. Przednie pożyły 2,5kkm dłużej. Nie wiem, czy to wina nadwozia, czy czegoś innego.
Jako ciekawostka - ostatnio wymieniałem klocki w skuterze (Vespa GTS300) - po 10kkm całkowicie skończył się tył, a z przodu jeszcze ze 30% zapasu - to jeszcze bardziej mnie zdziwiło niż Leon, bo generalnie jednoślady tylnych klocków to prawie nie zużywają :-).
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez verton91 » 13 września 2021, 07:48

Takie samo było moje zdziwienie, jak znajomemu w BMW kombi po 25k km wyskoczył komunikat o tylnych klockach, były zjedzone prawie na full, obecnie przebieg ma około 60k i przodu nadal nie wymieniał.
Więc, to chyba w kombi normalne, zapewne zależne też od stylu jazdy :)
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez sql » 13 września 2021, 12:43

Znaczy u mnie to świecenie się kontrolki to było ok. 5kkm wcześniej, niż wymieniłem. Pewnie jeszcze ze 3-4k bym zrobił zanim okładziny by całkiem znikły, ale miałem dłuższą trasę przed sobą i nie chciałem ryzykować.
Nawiasem mówiąc zdecydowałem się na przetestowanie EBC RED i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Na Trackday'a by się nie nadawały, ale tak cywilnie są super. Z zimnych/mokrych łapią dużo lepiej i ostrzej, niż fabryczne. Z 250km/h zatrzymują nieźle, choć kilkukrotne hamowania z takich prędkości w bardzo krótkim czasie powodują odczuwalne zmniejszenie jakości hamowania.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne