Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wskazówki przy zakupie Leona 3 generacji

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wskazówki przy zakupie Leona 3 generacji

Postprzez CrazyBoy » 10 marca 2022, 22:18

Cześć. Jestem nowy i mam nadzieję że w dobrym wątku zakładam ten temat.Jesli nie to nie linczujcie mnie tylko przenieście w dobre miejsce. Planuje zakup Leona 3 generacji i wiele już o nich wyczytałem, ale też wiele informacji chciałbym potwierdzić z Wami, czyli doświadczonymi użytkownikami. Będę zatem wdzięczny za posiwecenie mi chwili i odpowiedzi na kilka poniższych pytań.
A szukam wersji kombi, najlepiej po lifcie (czyli jak dobrze rozumuję od 2017 roku), ale ostatecznie może być nie starszy niż 2014, tylko z silnikiem benzynowym 1.4.
Zatem:
1. Od którego roku są paski rozrządu i na 100% nie natnę się na łańcuch?
2. Nie chcę wersji z ACT z wyczytanych problemów a więc, czy silniki 122KM i 125KM to jest to samo? Słabsze wersje benzyniaków wiele osób odradza zwłaszcza dla kombi.
3.Czy każda wersja Leona ma te takie listwy ledowe kolorowe w boczkach drzwi przednich?
4. Czy bagażnik dachowy można zamontować do relingów zintegrowanych czy są jakieś cuda wianki jak np. w Astrze K, gdzie relingi są tylko do ozdoby?
5. Czy w tych silnikach występuje jakiś GPF albo inny brat bliźniak nieszczęsnego filtra cząstek stałych i czy jest on problematyczny w mieście? Jeżdżę praktycznie 95% w mieście.
6. Czy Virtual Cockpit był tylko w najbogatszych wersjach wyposażenia?
7. Czy każdy Leon po 2014 ma złącze USB oraz Android Auto? Czy zarówno na tym starszym radiu z wejściem na kartę SD, na tym radiu gdzie jest wejście na płytę CD oraz na tym radiu najnowszym gdzie jest tylko jedno pokrętło po lewej stronie można bezproblemu wyświetlić Google Maps z telefonu albo YouTube?
8. Czy muszę zwrócić uwagę na coś szczególnego przy zakupie? Ogólnie poluję na sprawdzone i bezwypadkowe auto, z pewną historią oraz krajowe.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje oraz pomoc. Mam nadzieję, że niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem Leona.
CrazyBoy
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Opel Astra
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Wskazówki przy zakupie Leona 3 generacji

Postprzez mczelny2401 » 10 marca 2022, 22:51

Dużo pytań jak na jeden temat :-D Wyślij mi nr tel. na pw a wszystko postaram ci się wyjaśnić
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Wskazówki przy zakupie Leona 3 generacji

Postprzez CrazyBoy » 11 marca 2022, 09:05

Wiem że dużo pytań , ale chciałem załatwić wszystko w jednym temacie. Już wysłałem, dzięki.
CrazyBoy
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Opel Astra
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne