Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stacja multimedialna GMS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stacja multimedialna GMS

Postprzez orzel_nh » 12 lipca 2022, 05:59

Witam

czy montował ktoś z was do Leona stacje multimedialną GMS 9985TQ ?
mógłby się podzielić opinią :)
Chciałbym zamontować do swojego auta, no i mam dylemat ... :-D
orzel_nh
Stella
Stella

Auto: Leon FR ST
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Stacja multimedialna GMS

Postprzez Yamakasi » 16 lipca 2022, 20:26

Ja kilka razy bawiłem się tymi Chińczykami (wszystkie mają niemal te same bebechy). Pomysł zacny, wykonanie fizyczne niezłe ale soft to śmietnik. Wiesza się, w dziwnych momentach a producent cię olewa. Za tą kasę pokusiłbym się o założenie i wprogramowanie dużego ekranu z jednostką centralną, który oryginalnie siedzi w naszych seatach.

Raz, że pasuje plug & play. Zero rzeźby zwłaszcza w okablowaniu. Dwa. Chińczyki mają wyjątkowo słabe tunery radiowe zwłaszcza w połączeniu z kostkami ( zapomniałem jak się ono nazywa). Trzy zaatakujesz pełną integrację z autem i potężną bazę wiedzę. Ostatnia kwestia. MIB2 (czyli system jaki jest w 5F) jest naprawdę dopracowany. Wszystko działa, nawigacją od VW może genialna nie jest ale aktualizują.

Ważne jest jeszcze to, że jakość oryginalnego ekranu jest lepsza o trwałości nie wspomnę. Ja bym sobie odpuścił i poszukał na znanym pomarańczowym portalu (teraz w w flagi UA - zmiana właściciela?) zestawu oryginalnego.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Stacja multimedialna GMS

Postprzez Cubaza » 18 lipca 2022, 07:52

Jestem takiego samego zdania jak Yamakasi. Stacje multimedialne z Androidem są fajne, ale zazwyczaj stoją na jakiś starych Androidach ze starymi bebechami. Raczej nie dostają aktualizacji itp. Więc może się skończyć na tym, że dzisiaj masz Android Auto, jakieś mapy Google itp. a jutro Google wprowadzi ograniczenie i już ich nie zainstalujesz. Dlatego też poszedłbym w zamontowanie oryginalnych bebechów. U siebie miałem radio MIB1 z ekranem i jednostką w schowku i przeszedłem bez problemów na MIB2. Niestety teraz ceny jednostek i ekranów to jest jakiś żart więc ciężko będzie znaleźć coś, w miarę sensownych pieniądzach.

Kolejnym argumentem przeciwko tym stacjom multimedialnym jest to, że zazwyczaj są one do wszystkich aut więc tracisz możliwość sterowania autem z jednostki sterującej, może się zdarzyć też, że stracisz możliwość sterowania radiem z kierownicy (nie jestem pewien czy to był standard i wszystkie Leony to posiadały).
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne