Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

MIB2 - czy warto?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

MIB2 - czy warto?

Postprzez Gigganter » 19 października 2022, 18:01

Cześć, ostatnio zacząłem rozmyślać czy nie dołożyć MIB2 do Leona.
I moje pytanie jest czy warto? Samo dołożenie będzie mnie kosztować blisko 2000 PLN, a to już jest jakaś kwota.
Jadąc samochodem praktycznie używam tylko bluetooth żeby odtwarzać muzykę np. ze spotify, google mapy też sporadycznie byłyby używane... Chyba, że są jakieś jeszcze udogodnienia, które przemawiały by za tym, że warto.
// SEAT LEON 5F 2.0 TDI CKFC 150KM //
//FR//
Gigganter
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F 2.0 TDI FR
Silnik: CKFC 2.0

Reklama

Re: MIB2 - czy warto?

Postprzez kamil508 » 20 października 2022, 07:25

Ja rok temu też się zastanawiałem i policzyłem sobie + i - za MIB2 i radiem z Androidem, zaryzykowałem Androida (wybrałem takiego który wygląda jak oryginalny MIB) za 1000zł i nie żałuje. Mam radio, DVD, BT, YT, pełny sklep play, mapy jakie chce, działa sterowanie z kierownicy, kamera cofania.I wszytsko bez przeróbek, zamontowane, chwila konfiguracji i działa.
Internet można podać po WIFI z telefonu, albo jak ja to zrobiłem z dongla OBD od t- mobile (do kupienia na alledrogo już za 30zł), tylko ja nie podłączyłem pod obd, a bezpośrednio + i - do zasilania w skrzynce bezpieczników. Uruchamiam silnika i za chwilę radio już ma WiFi.

Moje radio jest takie (kupowałem na polskim aledrogo): https://allegrolokalnie.pl/oferta/radio ... -dvd-2gb32

Jedyne co musiałem dokupić to adapter 2xfakra na 1xdin z separatorem, bo w zestawie był 1xfakra na 1xdin.
kamil508
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Paweler » 20 października 2022, 10:09

Ja, wprawdzie w Passacie, kilka lat temu też zdecydowałem się na radio z Androidem. W przeciwieństwie do Kamila ja kupowałem na ryżowym portalu. Cena ok. 100$(płaciłem w PLN). Mimo, iż sprzedawca deklarował dostawę w 30 dni radio dotarło po 10. Roboty 10 min i sprzęt zamontowany. Fakt trzeba dokupić adapter fakra. Jedyny minus to słaby tuner radiowy, ale ja rozwiązałem problem radiem internetowym. A internet mam z routera mobilnego podłączonego USB z radiem. Wszystko ładnie działa. Mimo, iż kupiłem "najsłabszą" wersję z 2 GB RAM sprzęt działa płynnie. Nawigację mam jaką chcę, radio internetowe z pierdylionem stacji. Jak nie chcę słuchać radia to słucham przez BT albo USB z dowolnego nośnika. Nawet telefon bezprzewodowy(po BT) działa całkiem przyzwoicie. Jakość dźwięku o dziwo przyzwoita, ale nie jestem jakimś melomanem z absolutnym słuchem. Inny dylemat zakupu na Alli to gwarancja. Wprawdzie jest ale będziesz wysyłał radio co Chin? Moje działa już kilka lat i dalej działa(odpukać). Zresztą nie tylko te radio kupowałem na Alli i większych problemów nie miałem. Ostatnio zakupiłem interfejs diagnostyczny(trzeba upewnić się czy obsłuży żądane auto) i sprzedawca, po kontakcie mailowym sam zaproponował nowsze oprogramowanie. Kupując z Chin istnieje jednak ryzyko, że Urząd Skarbowy poprosi o zapłatę cła. Tak było przy zakupie smartfona.
Paweler
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 4 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez kamil508 » 20 października 2022, 10:19

Paweler napisał(a):A internet mam z routera mobilnego podłączonego USB z radiem.

Możesz podać co za model masz tego 'dongla" USB ? ja testowałem różne ale zawsze co najwyżej 3G było :(
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez Paweler » 20 października 2022, 15:55

Huawei E5577C. Kupiłem używane za parę groszy. LTE działa bez zarzutu i ma gniazdo na kartę pamięci, ale nie wiem jaką maksymalnie obsługuje. W necie bez problemu znajdziesz opis.
Paweler
Stella +
Stella +

Postprzez kamil508 » 21 października 2022, 06:00

Aha czyli router mobilny, poprostu zasilany z USB.
Widziałem że są modemy na USB (takie jak do laptopa) i one są wykrywane przez radio jako modem i radio samo się łączy z internetem a nie przez WiFi, ja testowałem różne, jeden z Play-a się tylko połączył ale tylko 3G, normalnie na ekranie radia w górnym pasku była ikona zasięgu i 3G.

Ale wracając do tematu, Gigganter jak zdecydujesz się na radio na Androidzie to szukaj na polskich portalach.
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez Paweler » 21 października 2022, 12:59

Kamil, tak, jest to router mobilny wielkości paczki papierosów. Plus jest taki, że wszyscy w aucie mają Wi-Fi, a i na wakacjach się przydaje. Np. w Chorwacji kupuję kartę SIM No Limit i nie muszę się martwić o limit roamingu. W ten sposób obejrzałem popisy naszych kopaczy na mistrzostwach świata. A wracając do zakupu te polskie portale jak myślisz skąd mają te radia? Osobiście uważam, że nie ma co przepłacać. Do Cordoby w krainie ryżu kupiłem "kombajna"(w kieszeni zostało 200PLN). Wytrzymał 8 lat, i sprzedałem razem z Cordobą. W Passacie stacja pracuje od kilku lat i póki co ma się dobrze(w tym przypadku w kieszeni zostało prawie 400PLN). Zgoda, jest plus kupowania w Polsce taki, że w razie "W" masz do kogo się zwrócić z gwarancją jeżeli sprzedawca jest uczciwy, a nie firmą kogucik. Nie wiem, bo nie śledzę tego, jakie teraz są różnice w cenie ryżowego, a polskiego zakupu. Jeżeli różnica jest na akceptowalnym poziomie to może i faktycznie warto rozważyć zakup w polskim sklepie.
Paweler
Stella +
Stella +

Postprzez grabania » 30 października 2022, 10:30

Co prawda u siebie posiadam MIB2 z odblokowanym Full Link odkąd posiadam samochodu, ale nie wyobrażam sobie bez niego w tym momencie samochodu. Dołożyłem sobie do kompletu Carlinkit aby telefon mógł się bezprzewodowo łączyć z samochodem oraz oryginalną ładowarkę indukcyjną do telefonu (występowała jako opcja w polifcie). Zero kabli, nic nie "dynda", kratki nawiewu są wolne bo nie zasłania ich telefon a najlepsze jest to że wsiadam do samochodu i w 10 sekund po odpaleniu wszystko działa.

Mam dostęp do Map Googla na ekranie z obsługą głosową, mogę sterować muzyką lub wybierać playlisty na Spotify z ekranu, jak nie używam map to mam odpalonego Yanosika. Posiadam iPhone więc nawet nie wiem czy połączyłbym się z takim rozwiązaniem od ryżowych braci. Osobiście mocno polecam, gdybym kupił samochód bez to na pewno bym dołożył.

Załączam zdjęcie jak to u mnie wygląda (Yanosik + Spotify) w AppleCar. W Audroid Auto wygląda to nieco inaczej:

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Gigganter » 30 października 2022, 16:31

Koniec, końców zdecydowałem się na dołożenie. Jutro będę właśnie montował ekran z jednostką.
// SEAT LEON 5F 2.0 TDI CKFC 150KM //
//FR//
Gigganter
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F 2.0 TDI FR
Silnik: CKFC 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne