Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamarzające zamki drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamarzające zamki drzwi

Postprzez zgrzyt » 16 stycznia 2023, 21:20

Witam, mam problem z tylnymi drzwiami mojego ST FR 2014 . Mianowicie jak tylko jest większy mróz pojawia się problem z otwieraniem obydwu tylnich drzwi, czyli nie reagują na pilota, szarpanie klamek od zewnątrz ani wewnątrz nic nie daje. Jeśli już uda się po jakimś czasie rozgrzewania auta je otworzyć to czasem nie daje się ich znów zamknąć, czasem tylko zamek po ruszeniu ich nie rygluje lub nie da się zamknąć ich z pilota, a zdarza się też, że fizycznie nie chcą się domknąć.
Problem zazwyczaj ustaje po bardzo długim rozgrzaniu auta lub garażowaniu. Niestety problem ciągle powraca, teraz był spokój bo temperatury były wyższe, jednak już się boje na kolejny atak zimy i poranne problemy z pakowaniem dzieciaków do auta...
Czy ktoś miał może takie problemy? Jak temu można zaradzić? Jakaś konserwacja? Wymiana zamków? Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Zamarzające zamki drzwi

Postprzez tatian » 16 stycznia 2023, 22:24

Przede wszystkim podepnij vcdsa lub obd eleven czy sypie jakimiś błędami. Może się okazać, że zamek się kończy i potrzebna będzie wymiana.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez countryfan » 15 stycznia 2024, 18:10

zgrzyt napisał(a):Witam, mam problem z tylnymi drzwiami mojego ST FR 2014 . Mianowicie jak tylko jest większy mróz pojawia się problem z otwieraniem obydwu tylnich drzwi, czyli nie reagują na pilota, szarpanie klamek od zewnątrz ani wewnątrz nic nie daje. Jeśli już uda się po jakimś czasie rozgrzewania auta je otworzyć to czasem nie daje się ich znów zamknąć, czasem tylko zamek po ruszeniu ich nie rygluje lub nie da się zamknąć ich z pilota, a zdarza się też, że fizycznie nie chcą się domknąć.
Problem zazwyczaj ustaje po bardzo długim rozgrzaniu auta lub garażowaniu. Niestety problem ciągle powraca, teraz był spokój bo temperatury były wyższe, jednak już się boje na kolejny atak zimy i poranne problemy z pakowaniem dzieciaków do auta...
Czy ktoś miał może takie problemy? Jak temu można zaradzić? Jakaś konserwacja? Wymiana zamków? Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

I jak udało Ci się rozwiązać problem zamka?
Mnie to też dopadło przy drzwiach TL przy -18st C? Na razie jest OK ale myślę, że problem będzie powracał...
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Silnik: CRBC 2.0

Postprzez Yamakasi » 17 stycznia 2024, 22:23

Mnie się wydaje że zamek wysechł i drobne ilości wody w nim zalegają. Ja miałem coś takiego w Hondzie. Wyciągnąłem zamek i spryskałem smarem silikonowym. Można też zastosować smar litowy, które jest stosowany chyba przez fabrykę.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez zgrzyt » 18 stycznia 2024, 20:57

countryfan napisał(a):
zgrzyt napisał(a):Witam, mam problem z tylnymi drzwiami mojego ST FR 2014 . Mianowicie jak tylko jest większy mróz pojawia się problem z otwieraniem obydwu tylnich drzwi, czyli nie reagują na pilota, szarpanie klamek od zewnątrz ani wewnątrz nic nie daje. Jeśli już uda się po jakimś czasie rozgrzewania auta je otworzyć to czasem nie daje się ich znów zamknąć, czasem tylko zamek po ruszeniu ich nie rygluje lub nie da się zamknąć ich z pilota, a zdarza się też, że fizycznie nie chcą się domknąć.

I jak udało Ci się rozwiązać problem zamka?
Mnie to też dopadło przy drzwiach TL przy -18st C? Na razie jest OK ale myślę, że problem będzie powracał...

Witam. Nie do końca.. w tamtym sezonie popsikałem jeszcze czymś po zamkach, nie pamiętam co to było, i wtedy problem już nie wrócił.
Byłem też u jednego machera, mówił że może z tym zrobić, bo problem jest mu znany, ale nie było czasu zostawiać auta i temat się zakończył.
Natomiast w tym sezonie zimowym, nic się nie działo (auto cały czas na zewnątrz) nawet podczas tych największych mrozów. Dopiero 2-3 dni temu, gdy było mokro - a potem od razu przyszedł mróz, jedne drzwi zamykały się fizycznie ale centralny zamek ich nie ryglował. Dopiero po solidnym rozgrzaniu zadziałało.
Więc sumując, może być coś w tym, co wyżej pisał @Yamakasi.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne