Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klimatyzacja - dziwne zachowanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klimatyzacja - dziwne zachowanie

Postprzez Karol_W » 21 sierpnia 2023, 16:13

Podczas ostatniej podrozy (sloneczny dzien +31 st.C) po okolo 1h jazdy klima przestala chlodzic. Caly czas w trybie Auto. Temp ustawione na okolo 22 st. Zrobilo sie goraco wew samochodu. Wentylator sie rozkreca, ale z kratek nie wieje mocniej. Chwila zabawy z przyciskami (wylaczenie klimy, calego systemu itp) i chlod troche powrocil, ale to nie bylo tak jak poprzednio. Sila nawiewu tez taka sobie.

Nastepnego dnia droga powrotna. Wieczor i troche chlodniej okolo +22 st. C. Na poczatku wszystko dziala. Powietrze chlodne i gdy wentylator wlaczony na AC MAX to "wicher" we wlosach. Znowu po godzinie jazdy podobna sytuacja, ale pod koniec podrozy chyba wrocilo wszystko do normy.
Pytanie czy ktos spotkal sie z taki zachowaniem :?:

Mam OBD 11 i sprawdzilem sobie kilka danych na postoju. Temp za parownikiem okolo 16 st. Gdy podkrece wentylator to troche rosnie. Cisnienie czynnika 10-12 bar. Czy to sa normalne wartosci? Zrobilem takze adaptacje klap.

Pozdrawiam
Karol_W
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Klimatyzacja - dziwne zachowanie

Postprzez ZonX » 21 sierpnia 2023, 16:23

Nieszczelność i ubytek czynnika? Jedź na test, niech ściągną i nabiją klimę, będziesz wiedział ile chłodziwa ubyło.
ZonX
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F

Postprzez MarkusD » 27 września 2023, 12:59

Kolega w Leonie ST FR 2017, miał podobną sytuację, jak wracaliśmy z Chorwacji , klima przestała chłodzić i zaczęły parować szyby to już było przy granicy z Polską, następnego dnia wszystko wróciło do normy i od tego czasu nie było już żadnych problemów ze klimatyzacją, to się wydarzyło już ponad dwa lata temu...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Karol_W » 27 września 2023, 13:39

Mam jakies podejrzenie, ze to jest problem z klapami, ktore rozdzielaja powietrze. Nie ma bledow, ale jestem ciekawy odczytow od kogos ze sprawnym climatronic-iem. Czy i jak zmienia sie cisnienie czynnika, temp za parownikiem itp. Moze takze odczyty polozenia klap.
Karol_W
Stella
Stella

Postprzez andrew12 » 26 stycznia 2025, 13:53

Czy przy dzisiejszej temp czyli ok 10*C powinna włączyć się sprężarka klimatyzacji po naciśnięciu tylko AC? U mnie włącza się tylko po naciśnięciu AC Max. Jak jest u was?
andrew12
Stella +
Stella +

Region: opolskie
Auto: SEAT LEON III
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Karol_W » 26 stycznia 2025, 15:44

Karol_W napisał(a):Podczas ostatniej podrozy (sloneczny dzien +31 st.C) po okolo 1h jazdy klima przestala chlodzic. Caly czas w trybie Auto. Temp ustawione na okolo 22 st. Zrobilo sie goraco wew samochodu. Wentylator sie rozkreca, ale z kratek nie wieje mocniej. Chwila zabawy z przyciskami (wylaczenie klimy, calego systemu itp) i chlod troche powrocil, ale to nie bylo tak jak poprzednio. Sila nawiewu tez taka sobie.
Pozdrawiam

Temat zostal juz rozwiazany dawno, ale pisze co sie stalo. Moze komus sie przyda. Byla nieszczelnosc gdzies w okolicach tej chlodnicy z przodu auto. Czynnik uciekl itd.
Karol_W
Stella
Stella

Postprzez andrew12 » 26 stycznia 2025, 17:27

andrew12 napisał(a):Czy przy dzisiejszej temp czyli ok 10*C powinna włączyć się sprężarka klimatyzacji po naciśnięciu tylko AC? U mnie włącza się tylko po naciśnięciu AC Max. Jak jest u was?

Jeszcze zauważyłem że jak włącze klimę gdy mam nastawione na klimatroniku np 22*C i wcisnę przycisk AC to się świeci dioda na przycisku ale sprężarka się nie załącza ale gdy zmniejszę temp do17*C to sprężarka załącza się
andrew12
Stella +
Stella +

Region: opolskie
Auto: SEAT LEON III
Silnik: DPCA 1.5

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne