Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana świec żarowych

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana świec żarowych

Postprzez antiol » 26 lutego 2017, 12:49

Witam!
Czy ktoś z Was wymieniał już świece żarowe? Czy taka czynność jest w ogóle zalecana przez producenta po jakimś konkretnym przebiegu? Mój to 1.6 TDI CLHA, aktualnie 105 tys. km na liczniku.
Pozdrawiam
antiol
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F Style
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Wymiana świec żarowych

Postprzez 5eba » 26 lutego 2017, 13:49

A masz jakies objawy ze chcesz zmieniac? Kiepsko pali? Swiece sa, miedzy kolektorem dolotowym a glowica wkrecone. Ida do nich kable, siedza dosc gleboko, bez dlugiego klucza sie nie obejdzie.
5eba
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez sebastiano19 » 26 lutego 2017, 17:30

Panowie takie pytanie. Zimą przy niskich temperaturach trzeba długo kręcić na zimnym silniku a jak odpali to przez chwile trzęsie po kilku sekundach problem znika. Ponowne odpalenie choćby zaraz po tym pierwszym razie pali już ok i po jeździe też od strzała.
To mogą być świece?
Jakie polecacie silnik 2.0 bmn 170 PD ?
sebastiano19
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Fr
Silnik: BMN 2.0

Postprzez 5eba » 26 lutego 2017, 18:06

Jak przy niskich temperaturach tylko to calkiem mozliwe. Ja raz w zyciu tylko zmienialem swiece zarowe i wkrecalem firmy ngk. To bylo 3 lata temu i wiem ze w tym aucie do dzisiaj dzialaja.
5eba
Signo
Signo

Postprzez antiol » 27 lutego 2017, 08:05

5eba napisał(a):A masz jakies objawy ze chcesz zmieniac? Kiepsko pali? Swiece sa, miedzy kolektorem dolotowym a glowica wkrecone. Ida do nich kable, siedza dosc gleboko, bez dlugiego klucza sie nie obejdzie.

Odpala dobrze, nie ma z tym problemu. Gdzieś kiedyś słyszałem, że podobno żywotność tych świec to ok 100 tys. km., dlatego profilaktycznie chciałem wymieniać. Jedynie te drgania po odpaleniu zimnego silnika, ale to raczej nie ma związku ze świecami żarowymi.
antiol
Stella
Stella

Postprzez 5eba » 27 lutego 2017, 10:35

Jezeli normalnie odpala, to nie ma sensu. Wydaje mi sie ze w kompie mozna gdzies sprawdzic ich stan. Znaczy czy grzeja. Na drgania to dobrze jest przegonic auto dobrze. I powinno byc ok.
5eba
Signo
Signo

Postprzez sebastiano19 » 27 lutego 2017, 14:53

dzięki za odpowiedzi wymienię te świece, zobaczymy czy ustąpi
sebastiano19
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Fr
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Cobra_o7o » 4 marca 2017, 00:10

dlaczego żywotność świec żarowych chcesz uzalezniać od przebiegu? Będziesz często odpalał zimnego zimą to znacznie szybciej zużyjesz świece niż w przypadku znacznie żadszych a dłuższych uruchomień i do tego latem.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wesol » 4 marca 2017, 09:17

puki poprawnie grzeja to nie ma co ich wymieniac. Nie ma scislego powiazania miedzy przebiegiem czy rodzaje uzytkowania auta ( czeste odpalania itp) od zywotnosci swiec. Przepalanie sie swiec jest dosc losowe. Czasem cos zmieniaja w procesie produkcyjnym i to tez ma wplyw na zywotnosc. Czasem spadnie komus swieca w hurtowni i juz moze sweica dlugo nie posmigac.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez CB_Aras » 4 marca 2017, 15:40

Leon 3 jest raptem 5 lat na rynku i już chcesz świece wymieniać?
U mnie w rodzinie jest octavia2 2008 rok/290tys. i jeszcze nie widziała wymiany świec a odpala od strzała...także jak widać swiece sa bardzo zywotne.
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez antiol » 4 marca 2017, 17:51

Po prostu chciałem się dowiedzieć, czy jest taka potrzeba. Mam drugi samochód (benzyna) i tam wymiana świec była przewidziana przez producenta przy 80 tys. km, jednak wiadomo, że diesel to inny typ silnika i widocznie nie ma takiej potrzeby. Przy okazji - czy dysponuje ktoś listą czynności serwisowych do Leona 5F 1.6 TDI CLHA? Serwisuję samochód poza ASO i ciekawy jestem co poza olejem, filtrami i płynami eksploatacyjnymi należałoby wymieniać okresowo i przy jakim przebiegu. Nigdzie też nie mogę znaleźć informacji jaki jest interwał wymiany paska rozrządu w tym silniku i roczniku.
antiol
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 4 marca 2017, 18:19

słabo szukasz

Obrazek

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez wesol » 4 marca 2017, 18:27

Wymieniac to co trzeba i tyle. Jak uato nowe to ludzie przesadzaja i wymieniaja nadwyrost a jak auto ma juz 15 lat to jezdza i nic nie wymieniaja kolejne 10 lat i 200 tys km. Owszem plyny wymieniac filtry tez ale nie przesadzac. Swiece w silniku ZI sie wymienia okresowo a w ZS jak sa uszkodzone tylko bo tam sa one uzywane tylko okresowo przy odpalaniu glownie w okresie zimowym. Zreszta niektore diesle nie maja swiec zarowych a maja np swiece polomieniowa ktora juz nie znajduje sie w glowicy.

W 1.6 tdi interwal rozrzadu to cos kolo 260 czy 280 tys km przynajmniej tak chyba bylo w caddy
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez antiol » 4 marca 2017, 23:42

miroA3 napisał(a):słabo szukasz

Dziękuję za ten spis, faktycznie za słabo szukałem, ale na forum tego nie widziałem.
wesol napisał(a):Wymieniac to co trzeba i tyle. Jak uato nowe to ludzie przesadzaja i wymieniaja nadwyrost a jak auto ma juz 15 lat to jezdza i nic nie wymieniaja kolejne 10 lat i 200 tys km. Owszem plyny wymieniac filtry tez ale nie przesadzac. Swiece w silniku ZI sie wymienia okresowo a w ZS jak sa uszkodzone tylko bo tam sa one uzywane tylko okresowo przy odpalaniu glownie w okresie zimowym. Zreszta niektore diesle nie maja swiec zarowych a maja np swiece polomieniowa ktora juz nie znajduje sie w glowicy.

W 1.6 tdi interwal rozrzadu to cos kolo 260 czy 280 tys km przynajmniej tak chyba bylo w caddy

Wg tego co podał miroA3 wymiana rozrządu wychodzi co 210 tys. km, ale pewnie warto by trochę skrócić ten okres. Staram się dbać o samochód i wymieniać regularnie takie podstawowe rzeczy jak właśnie filtry, tak co drugą wymianę oleju czyli 30 tys. km, myślę, że to nigdy nie zaszkodzi. Co mnie zaskoczyło w Leonie to od nowości nic nie robiłem przy zawieszeniu, zero jakichkolwiek luzów, a mam przejechane ponad 100 tys. km. U Was też jest takie trwałe zawieszenie?
antiol
Stella
Stella

Postprzez artek90 » 5 marca 2017, 10:51

antiol napisał(a):
miroA3 napisał(a):słabo szukasz

Dziękuję za ten spis, faktycznie za słabo szukałem, ale na forum tego nie widziałem.
wesol napisał(a):Wymieniac to co trzeba i tyle. Jak uato nowe to ludzie przesadzaja i wymieniaja nadwyrost a jak auto ma juz 15 lat to jezdza i nic nie wymieniaja kolejne 10 lat i 200 tys km. Owszem plyny wymieniac filtry tez ale nie przesadzac. Swiece w silniku ZI sie wymienia okresowo a w ZS jak sa uszkodzone tylko bo tam sa one uzywane tylko okresowo przy odpalaniu glownie w okresie zimowym. Zreszta niektore diesle nie maja swiec zarowych a maja np swiece polomieniowa ktora juz nie znajduje sie w glowicy.

Wg tego co podał miroA3 wymiana rozrządu wychodzi co 210 tys. km, ale pewnie warto by trochę skrócić ten okres. Staram się dbać o samochód i wymieniać regularnie takie podstawowe rzeczy jak właśnie filtry, tak co drugą wymianę oleju czyli 30 tys. km, myślę, że to nigdy nie zaszkodzi. Co mnie zaskoczyło w Leonie to od nowości nic nie robiłem przy zawieszeniu, zero jakichkolwiek luzów, a mam przejechane ponad 100 tys. km. U Was też jest takie trwałe zawieszenie?
ja mam nowego leona z 2015 silnik 1.6tdi Ale mam dopiero 24 tys. Mam tez vw jetta 1.9tdi z 2009 z przebiegiem 117 tys i tez nic nigdy nie bylo robione.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez wesol » 5 marca 2017, 11:34

Ja mam za stara autodate ale tam cos wypisuja ze zaleznie od rocznika to albo 180 albo 210 i to zaleznie do systemu serwisowania i chyba warunkow. Ale przy 210 tys to cos bylo chyba w rocznikach po 2010 roku wczesniejsze 2009 mialy co 180 tys ale napinacz wymienic co druga wymiane rozrzadu czyli 360 tys km. Niezle co nie. Skoro podaje tak producent to chyba wiedza co robia. nikt tam nie podaje tego tak z czapy i nie zeby sie cos wysypalo tysiac kilometorw pozniej. Ale cos mi swita ze kolega przyjechal do mnie jakis czas temu caddy bo pracuje w strazy miejskiej i dostali takie autko z 1.6 tdi i jeszcze pytal mnie czy to mozliwe zeby bylo chyba 270 tys km i wymiana rozrzadu. W sumie silniki na CR maja lzej jak PDki jesli chodzi o rozrzad wiec jesli zachowali pasek wcale nie lichszy czyli szeroki i nie powywijany na kolach czy to napinajacych czy prowadzacych to owszem mozna i taki rozrzad ustawic na interwal prawie 300 tys km. nie do pomyslenia co nie patrzac na jakies juz silniki w autkach z przed zeszlego diesieciolecia lub nawet dalej gdzie zwykla benzynka miala pasek wymieniany co 60 tys km. Z tym ze tam pasek to taki lichitku -slabszy jak dzisiejszy od alternatora.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez miroA3 » 5 marca 2017, 15:43

wesol napisał(a):le tam cos wypisuja ze zaleznie od rocznika to albo 180 albo 210 i to zaleznie do systemu serwisowania i chyba warunkow.

Pierwsze CR-y w golfie, a3 miały co 180 ( w leonie 2.0 170PS CEGA ) rok modelowy 2009

od roku modelowego 2010 już co 210
a tu jest temat o 5F 2013 >>

w krajach o wysokim stopniu zapylenia powietrza, co 120tys
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez wesol » 5 marca 2017, 21:25

Tak to 120 tez mam. Chodzi o Afryke itp. To nas nie dotyczy.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez 5eba » 6 marca 2017, 10:44

210 tys lub co ile lat? Ja w audi 2.0 tdi cr 2009 mialem co 5 lat lub wlasnie 180tys zalezy co pierwsze.
5eba
Signo
Signo

Postprzez wesol » 6 marca 2017, 20:57

w 2.0 miales co 180 tys i 4 lata. tu w1.6 to nie wiem co ile lat.
wesol
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel