Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
5eba napisał(a):A masz jakies objawy ze chcesz zmieniac? Kiepsko pali? Swiece sa, miedzy kolektorem dolotowym a glowica wkrecone. Ida do nich kable, siedza dosc gleboko, bez dlugiego klucza sie nie obejdzie.
miroA3 napisał(a):słabo szukasz
wesol napisał(a):Wymieniac to co trzeba i tyle. Jak uato nowe to ludzie przesadzaja i wymieniaja nadwyrost a jak auto ma juz 15 lat to jezdza i nic nie wymieniaja kolejne 10 lat i 200 tys km. Owszem plyny wymieniac filtry tez ale nie przesadzac. Swiece w silniku ZI sie wymienia okresowo a w ZS jak sa uszkodzone tylko bo tam sa one uzywane tylko okresowo przy odpalaniu glownie w okresie zimowym. Zreszta niektore diesle nie maja swiec zarowych a maja np swiece polomieniowa ktora juz nie znajduje sie w glowicy.
W 1.6 tdi interwal rozrzadu to cos kolo 260 czy 280 tys km przynajmniej tak chyba bylo w caddy
ja mam nowego leona z 2015 silnik 1.6tdi Ale mam dopiero 24 tys. Mam tez vw jetta 1.9tdi z 2009 z przebiegiem 117 tys i tez nic nigdy nie bylo robione.antiol napisał(a):miroA3 napisał(a):słabo szukasz
Dziękuję za ten spis, faktycznie za słabo szukałem, ale na forum tego nie widziałem.wesol napisał(a):Wymieniac to co trzeba i tyle. Jak uato nowe to ludzie przesadzaja i wymieniaja nadwyrost a jak auto ma juz 15 lat to jezdza i nic nie wymieniaja kolejne 10 lat i 200 tys km. Owszem plyny wymieniac filtry tez ale nie przesadzac. Swiece w silniku ZI sie wymienia okresowo a w ZS jak sa uszkodzone tylko bo tam sa one uzywane tylko okresowo przy odpalaniu glownie w okresie zimowym. Zreszta niektore diesle nie maja swiec zarowych a maja np swiece polomieniowa ktora juz nie znajduje sie w glowicy.
W 1.6 tdi interwal rozrzadu to cos kolo 260 czy 280 tys km przynajmniej tak chyba bylo w caddy
Wg tego co podał miroA3 wymiana rozrządu wychodzi co 210 tys. km, ale pewnie warto by trochę skrócić ten okres. Staram się dbać o samochód i wymieniać regularnie takie podstawowe rzeczy jak właśnie filtry, tak co drugą wymianę oleju czyli 30 tys. km, myślę, że to nigdy nie zaszkodzi. Co mnie zaskoczyło w Leonie to od nowości nic nie robiłem przy zawieszeniu, zero jakichkolwiek luzów, a mam przejechane ponad 100 tys. km. U Was też jest takie trwałe zawieszenie?
wesol napisał(a):le tam cos wypisuja ze zaleznie od rocznika to albo 180 albo 210 i to zaleznie do systemu serwisowania i chyba warunkow.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości