Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprawdzenie walorow wtryskiwaczy 1.6tdi - vcds

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprawdzenie walorow wtryskiwaczy 1.6tdi - vcds

Postprzez artek90 » 22 stycznia 2017, 15:38

Witam. z ciekawosci sprawdzilem walory wtryskow w moim 1.6 tdi, przebieg 23 tys km rocznik 2015.

jak je interpretować ?

dołączam tez dane z filtra DPF. wszystko sprawdzone na rozgrzanym silniku.

330 Injection amount deviation cylinder 1 0.29 mg/stroke
331 Injection amount deviation cylinder 2 -0.18 mg/stroke
332 Injection amount deviation cylinder 3 -0.23 mg/stroke
333 Injection amount deviation cylinder 4 0.11 mg/stroke

Obrazek
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Sprawdzenie walorow wtryskiwaczy 1.6tdi - vcds

Postprzez wesol » 22 stycznia 2017, 15:55

Dpf zdrowiusienki. Wtryski tez sa okej.
Jezdxic i jeszcze raz jezdzic
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez artek90 » 22 stycznia 2017, 16:03

Zabrałem sie za sprawdzenie tego wszystkiego ponieważ od paru tys km. zaraz po odpaleniu silnika na zimno czuje delikatne drgania. jak juz troszke nabierze temperatury to ustaje.

-- 22 stycznia 2017, 16:03 --

z ciekawosci sprawdzilem auto ojca Jetta 1.9 TDI 105 cv BXE 116 tys km. Rozumiem ze roznica +/- w wtryskach to walory ktore auto samo kompensuje. suma 4 walorow powinna dawac okolo 0 tak ???

tutaj wyniki jetty.Obrazek
artek90
Sport
Sport

Postprzez wesol » 22 stycznia 2017, 17:07

Zrob na zimnym odczyt wtryskow w tym 1.6 tdi.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez 5eba » 25 lutego 2017, 01:40

Artek, on bedzie drgal, nie ma dwmumasy, ani walkow wyrownowazajacych. Polecam przejazdzke jak sie zagrzeje i poznecanie sie nad nim do 5 tys obrotow. U mnie po takiej kilkuminutowej jezdzie nic juz nie telepie na zimnym. Nic nie pomaga ze caly czas jezdze zmieniajac biegi przy 2.5-3 tys. Trzeba czasem wyzej go pokrecic. Sprobuj i napisz czy jest roznica.

-- 25 lutego 2017, 01:34 --
To ja moze dorzuce swoje korekcje. Nie podobaja mi sie podwyzszone wartosci 2 i 3. Czy jest to powod do obaw? Pomiar na zimnym byl robiony.
Obrazek[/URL]

Jako ciekawostke dodam ze przy 53 tys km zapelnienie dpf popiolami jest 0.0g.
Obrazek[/URL]
5eba
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez wesol » 25 lutego 2017, 08:14

Ten drugi ma niewyrobke. Mozna juz cos myslec w tej sprawie. Zamien miejscami by sprawdzic jak sie zachowaja korekcje.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez marpit » 25 lutego 2017, 08:21

Od siebie mogę dodać tyle że przy nowym aucie nie wygląda to dobrze, ale nie należy też panikować. Trzeba zrozumieć że to nie jest korekcja samego wtrysku ale praca całego cylindra i praca komputera by wyrównać pracę. Np świeca lekko uwalona, ciężki rozruch i komputer pracuje tak aby było dobrze i nie oznacza to że same wtryski są słabe czy skończone.
Ja miałem korekcje w jednym Hdi +12 i -8 i mechanik od razu nowe wtryski - przebieg 260. Po głębszej lekturze zacząłem stosować 2T, na firmowe dodatki szkoda kasy. Po około 10 kkm auto zaczęło normalnie jechać i korekcje się poprawiły na około 8 i 6 ... wiadomo auto jest wiekowe i nie widzę sensu tego już poprawiać, obecnie jeździ normalnie choć na morzach nim poszarpuje. A że to simensy bez regeneracji to odpuściłem temat.
2t stosuję czerwony z orelnu koszt ok 15 zł i jest na 4 tankowania do pełna. Rożnicę w mniejszym poszarpywaniu widać już po 2 bakach.
Od razu uprzedzam że nie ma to wpływu na dpf i nic innego a tylko smaruje układ. Podobno wyszło to z DE i podobne wątki można przytaczać na peugeotklub.pl
Oczywiście można dalej bawić się w diagnozę i szukać przyczyny, ale lepiej nigdy nie będzie i ogólnie będzie to strata czasu i pieniędzy. Trzeba dawać w palnik jak jest możliwość i smarować układ i będzie dobrze.
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez artek90 » 25 lutego 2017, 08:44

Drgania ustały jak zatankowałem inne paliwo.
artek90
Sport
Sport

Postprzez marpit » 25 lutego 2017, 08:50

artek90 a nie bierzesz pod uwagę tego że było zimno i normalne dla D że szarpie jak coś nie tego w takich temp a teraz jest cieplej i nie szarpie i nie koniecznie to dzięki zmianie paliwa ? Pewnie dopiero za rok będziesz miał okazję zauważyć to samo.
wesol napisał(a):Dpf zdrowiusienki. Wtryski tez sa okej.
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez 5eba » 25 lutego 2017, 12:54

Od dluzszego czasu cos zaczal dziwnie klekotac jak stary kibel przy obciazeniu. Ale w aso powiedzieli mi ze normalnie pracuje, nawet ze porownywali to z innym autem. Ale wczoraj przy okazji tego ze brat przyjechal to sobie kompa podlaczylismy. Od kilku tygodni zdarza sie bardzo sporadycznie ze nie zaskakuje od pierwszego zakrecenia tylko musze krecic chwile. Ale tak sie stanie raz na jakis czas i pozniej juz dobrze odpala. Natomiast prawie zawsze jakies szarpniecie jest podczas odpalania. Teraz mam umowiona wizyte na 9 w sprawie skrzypiacego przedniego zawieszenia to dam im znac zeby sprawdzili te wtryski. Tym razem jade do innego aso.
5eba
Signo
Signo

Postprzez artek90 » 25 lutego 2017, 13:35

marpit napisał(a):artek90 a nie bierzesz pod uwagę tego że było zimno i normalne dla D że szarpie jak coś nie tego w takich temp a teraz jest cieplej i nie szarpie i nie koniecznie to dzięki zmianie paliwa ? Pewnie dopiero za rok będziesz miał okazję zauważyć to samo.
wesol napisał(a):Dpf zdrowiusienki. Wtryski tez sa okej.

Auto ma 24500km. Jakiś czas temu zatankowałem v power na shellu i dystrybutor coś zacinał... Od tego czasu nastąpiły te wibracje. Teraz zatankowałem spowrotem repsol premium który leje od początku i ustało, auto stało tydzień czasu i zero wibracji.
artek90
Sport
Sport

Postprzez 5eba » 25 lutego 2017, 15:07

Nie wiem, ja caly czas leje na shellu w sumie. Teraz jakis czas temu zaczalem lac zwykly shell. U mnie natomiast problem drgan nie wystepuje jak go przegonie od czasu do czasu.
5eba
Signo
Signo

Postprzez artek90 » 5 marca 2017, 10:55

5eba napisał(a):Nie wiem, ja caly czas leje na shellu w sumie. Teraz jakis czas temu zaczalem lac zwykly shell. U mnie natomiast problem drgan nie wystepuje jak go przegonie od czasu do czasu.
dziwne bo tez bardzo wierzylem w shell. Juz nie wibruje ani troche na innym paliwie :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
artek90
Sport
Sport

Postprzez 5eba » 5 marca 2017, 18:04

Mysle ze paliwo ma na to wplyw i trasy jakie robie, ale filtr dpf zapelnienie popiolem u mnie 0.0g. Wiec paliwko z shella nie jest takie zle chyba. A przebieg mam 55 tys juz. U mnie szybko przybywa. 30 tys rocznie. Dpf jak nowiotki. Kiedys dawno temu, jak mialem 2.0 TDI BKP z 2006 w Passacie, na zwyklym shellu lubil czasem puscic baczka. A na vpower na prawde sladowe ilosci dymu puszczal. Vpower moze jest czystszy? Tymczasem leje zwykly shell. I jest super.
5eba
Signo
Signo

Postprzez artek90 » 5 marca 2017, 18:35

5eba napisał(a):Mysle ze paliwo ma na to wplyw i trasy jakie robie, ale filtr dpf zapelnienie popiolem u mnie 0.0g. Wiec paliwko z shella nie jest takie zle chyba. A przebieg mam 55 tys juz. U mnie szybko przybywa. 30 tys rocznie. Dpf jak nowiotki. Kiedys dawno temu, jak mialem 2.0 TDI BKP z 2006 w Passacie, na zwyklym shellu lubil czasem puscic baczka. A na vpower na prawde sladowe ilosci dymu puszczal. Vpower moze jest czystszy? Tymczasem leje zwykly shell. I jest super.

Ale shell w Anglii , w Hiszpanii czy w Polsce to mogą być różne oleje napędowe tak samo z jakością
artek90
Sport
Sport

Postprzez ktry » 7 marca 2017, 22:58

Myślę że za bardzo się tym przejmujecie gdzie tankujecie. Mój Passat ma ponad 350 tys.km. i zawsze najtańsze paliwo, ale nie z beczki ,ani z lokomotywy ,barki itp. 90 % to marketowe typu Tesco,Intermarsze itp. Orlen to tylko z musu jak w trasie nie ma wyboru. Nigdy prywatne małe stacje ,bo tam są możliwości do kombinacji.Po 200 tys. był tylko jeden wtrysk wymieniony,bo szarpał lekko silnikiem jak był zimny. Po nagrzaniu było wszystko w normie.
ktry
Stella +
Stella +

Auto: ALTEA 1,9 TDI

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel