Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

spadek mocy 1.6 tdi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

spadek mocy 1.6 tdi

Postprzez Delicado » 20 marca 2016, 11:42

Od jakiegoś czasu mam mały problem z autem.
Auto traci moc- tzn nie reaguje na pedał gazu tak jak przed pojawieniem się problemu. czasem zdarza mu się, że ciągnie od samego dołu - tak jak to miał od nowości... w większości jednak jazdy, samochód zbiera się z dużym oporem - w szczególności w dolnym zakresie obrotów.
i tak - komp nic nie wykazuje, analiza ciśnień wykazuje, że jest ok, turbina ok, wtryski ok.
przed kompem wymieniłem filtr powietrza i filtr paliwa, bo to pierwsze co mi przyszło do głowy.niewiele to dało, a auto ma nadal małego "focha"
da się jeździć - nic się nie świeci na desce - jednak brak mocy, która nie ukrywam jest bardzo istotna w codziennej jeździe zaczyna mnie powoli martwić.
stawiam na przepływkę, bo czytając trochę na forach, dowiedziałem się, że w początkowym etapie awarii przepływki, komp nie zauważy żadnych nieprawidłowości i dopasuje mieszankę, tak aby silnik dobrze pracował.
teraz pytanie do was - czy mieliście takie przygody w swoich autach ? jeśli tak, to co było przyczyną?
Delicado
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: CAXC 1.4

Reklama

Re: spadek mocy 1.6 tdi

Postprzez ramzei » 20 marca 2016, 12:25

Sprawdź kompleksowo system podciśnienia, ja bym wszystkie przewody wymienił (nieduży koszt). Zobacz czy klapa gasząca (to zaraz przed dolotem) po zgaszeniu silnika wciska się na 100% i utrzymuje taki stan przez 2-3s jeśli nie to znaczy, że gdzieś jest nieszczelność. Potrzebujesz powietrza z kompresora (niewielkie ciśnienie) i manometr aby "dmuchnąć" we wszystkie zawory, egiery itp i sprawdzić czy utrzymują ciśnienie. Miałem Audi A3 1.9 tdi komputer niczego nie pokazywał i był problem z nieszczelnymi przewodami.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez STLeon » 20 marca 2016, 21:44

Tak ,sprawdź podciśnienie...tak jak kolega podpowiada,u mnie też to było, tylko zapalona była kontrolka i to wyłącznie przy mrozach,teraz się nie pojawia i nic nie robiłem przy motorze;)Problem ten występował u kilku właścicieli 1.6 spadki mocy były związane z podciśnieniem.Nie jestem expertem...
STLeon
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon ST 1.6CR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Delicado » 23 marca 2016, 15:40

dzięki Panowie za porady.
załamka jeśli chodzi o mechaników, diagnozy się kończą na podłączeniu pod kompa, a jak nic nie pokazuje, to wszystko ok.
dzisiaj prosiłem jeden warsztat o pomoc, to znowu ograniczono się do kompa, i że nic nie pokazuje i wszystko jest ok i czy czasem to auto poprostu ma tyle mocy ile ma....
a ja odczuwam ubytek jak na moje oko z 20 % mocy, o ile nie wiecej.
nic - jadę do następnego - zobaczymy co wymodzi...
Delicado
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 23 marca 2016, 15:53

jaki masz przebieg aktualnie (czysto informacyjnie).
Skłonił bym się do zrobienia logów. One pokażą, czy jest dziura gdzieś, jak turbo dmucha itp.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Delicado » 23 marca 2016, 19:22

60 tys bez kilku kilometrów
na środę jestem umówiony w serwisie autoryzowanym. dzisiejsza popołudniowa wizyta u mechanika nie przyniosła nic :)
w serwisie nadzieja ;)
Delicado
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 24 marca 2016, 16:33

Delicado napisał(a):w serwisie nadzieja

tacy sami inteligenci pracują, tylko mają czystsze ręce :).
Mówię ci, podjedź na jakiegoś spota kto posiada nowszą wersje VCDS i niech zrobi logi. To więcej powie niż jakiś tam mechanior.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez mat1600 » 29 marca 2016, 07:59

A gwarancja juz sie skonczyla?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
mat1600
Stella +
Stella +

Auto: Focus RS

Postprzez Delicado » 30 marca 2016, 08:52

jade zaraz do aso - może coś wymodzą :) gwarancja się skończyła w grudniu, więc w tym względzie już nic nie zrobię.
jak się dowiem co i jak to wam szczegółowo przekażę ;)

"tacy sami inteligenci pracują, tylko mają czystsze ręce :).
Mówię ci, podjedź na jakiegoś spota kto posiada nowszą wersje VCDS i niech zrobi logi. To więcej powie niż jakiś tam mechanior."

chętnie, ale nie znam nikogo takiego :) nie wiem nawet o co chodzi z tymi logami - dotychczas jeździłem na benzynowych wolnossących silnikach, więc te wszystkie detale dotyczące pracy diesla to dla mnie zupełna nowość.
Delicado
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 30 marca 2016, 11:45

https://www.youtube.com/watch?v=6jzQ3K48oCc. To niech Panowie z ASO to spróbują zrobić i wrzuć na forum.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Delicado » 30 marca 2016, 19:16

Panowie znaleźli jeszcze jeden kawałek nadgryzionego przewodu podciśnienia (jednego z dwóch u góry) i wymienili to, natomiast efektu wielkiego nie ma. nie wiem czy w ogóle jest. dałem się przejechać żonie, bo ona lubiła sobie poszaleć leonsjem i twierdzi, że auto się zbiera z opóźnieniem, tzn wciska pedał gazu, a ono reaguje po chwili... i faktycznie tak jest - auto na dolnych obrotach jest trochę niemrawe, a jak się dociśnie pedał gazu, to zaczyna reagować po sekundzie - dwóch.
co do logów i Panów z aso to misja niemożliwa. Panowie się zamykają na sprawdzenie błędów z kompa i ani myślą sprawdzać coś dalej...
w aso nie było też auta z takim samym silnikiem, żebym mógł porównać czy czasem sobie czegoś nie ubzdurałem... Panowie mi poradzili jechać na hamownię i sprawdzić moc auta - tylko też nie wiem co może mi to dać :)

chyba się rzucę na te przewody podciśnienia - ile ich jest do wymiany i ile to w ogóle kosztuje? macie jakiś schemat do tego silnika?

wracając do logów - co dałoby mi zrobienie tego testu? co to wykryje / sprawdzi?

pozostaję z tematem otwartym, uboższy o parę złotych :)

najfajniejsze jest to, że to pewnie jakaś pierdoła jest, a odbiera przyjemność z jazdy tym fajnym autkiem.

w sumie tu prośba do klubowiczów - jeśli ktoś z was jeździ leonem 1.6 tdi ze 105 KM, i nie mieszka na drugim końcu Polski - ja krążę między Częstochową a Katowicami - to prosiłbym:
1. o kontakt, co by można było porównać moc autek
2. wskazanie jakiegoś mądrego speca, który miałby jakiś pomysł ma rozwiązanie tematu :)

ps. nie napisałem tego na początku, ale w styczniu kuna przeżarła mi właśnie jeden z kabelków podciśnienia i został on zamieniony - jak się okazało na też nie do końca szczelny. może tak być faktycznie też, że coś po jej pobycie jeszcze pozostało i teraz dopiero się zaczyna rozszczelniać. dodatkowo - może mi się tylko wydaje, ale odkąd autko jeździ mniej żwawo, jest ciut głośniejsze...

więcej szczegółów już nie jestem w stanie opisać...
Delicado
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 31 marca 2016, 08:09

Delicado napisał(a):co do logów i Panów z aso to misja niemożliwa.

Fajnie, ciekawe jak sprawdzają poprawne działanie turbo.
Delicado napisał(a):wracając do logów - co dałoby mi zrobienie tego testu? co to wykryje / sprawdzi?

Da się określić, czy to wina turbo, czy to podciśnienie. Naprowadzi co blokuje dół.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Delicado » 13 kwietnia 2016, 16:50

dorzucę trochę info.
samochód przejrzany wzdłuż i wszerz. ciśnienia ok, kable ciśnienia ok. dolot ok. egr ok.
nie mam logów, bo nie mam za bardzo gdzie ich zrobić.
natomiast gość, który zajmował się autem stawia na - uwaga - wtrysk.
auto faktycznie kiedy jest zimne potrafi zatrząsnąć - dotychczas uznawałem to za naturalne, natomiast po analizie pracy wtrysków okazuje się, że pierwszy wtrysk ma coś nie halo, - z tego co pamiętam - choć mogę coś przekręcić - podaje za mało paliwa na zimnym silniku.
na rozgrzanym silniku podczas jazdy wtrysk 3 i 4 koryguje pracę silnika zmniejszając dawkę paliwa, bo ten pierwszy chyba podaje go za dużo.
nie jestem mechanikiem - cytuje tyle ile pamiętam :) może coś przekręciłem
dym z rury nie idzie.
generalnie albo wtrysk może być przytkany, albo zacięty.
propozycja jest taka:
1.wlać chemię czyszczącą w bak i spróbować to "gówno" wypalić
2. wymontować wtryski - dać do sprawdzenia i kupić nowe bądź ewentualnie zregenerować stare - oczywiście, jeśli to jest przyczyna.

tyle na dziś - w piątek dzwonię do gościa i będziemy dalej walczyć z tematem

P.S. nie chciałem tego łączyć z tematem, bo nie przypuszczałem, że to może być związane z wtryskiem, natomiast objaw ten się zaczął objawiać faktycznie po wizycie na stacji i zalaniu 10 litrów na bak, w którym było kilka litrów.

jak uważacie - warto tą chemie specjalistyczną / warsztatową zaaplikować? czy ona przede wszystkim może zaszkodzić? z tego co wiem to wiele osób zalewa profilaktycznie bak w dieslach tą chemią, żeby wyeliminować wszelkiego rodzaju badziewia.
Delicado
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 13 kwietnia 2016, 19:27

Jakie korekcje wyszły?. Plusowe mogą świadczyć o uszkodzonym wtrysku ale nie koniecznie. Raczej jeden wtrysk aż tak bardzo nie zamula auta. Ja jeżdżę od dwóch tygodni na zatartej końcówce i po za dymieniem to nie zauważyłem rażącego spadku mocy jak u ciebie. Może zalałeś jakieś tubo diesle na shellu. Im więcej dodatków tym bardziej suche paliwo - słowa Panów z Nadarzyna.
Możesz spróbować zalać liqui moly.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Delicado » 22 kwietnia 2016, 05:50

jeżeli to była wina paliwa - to było to paliwo orlenowskie. znowu moi mechaniorzy mówią, żeby właśnie lać shella. co waarsztat to opinia.
Panowie mi proponują specyfik chyba valvoline - warsztatowy - tylko zalecają - jeśli już lać - wlewanie tego na małą ilość paliwa - - podobno dla lepszego efektu. nie wiem czy się na to decydować i czy to w ogóle cokolwiek da.
korekcje - z tego co kojarze, to chyba pierwszy nadlewał, skoro 3 i 4 musiały korygować ujmując.
z tymi logami to w ogole jest akcja.
dzodzwoniłem sie do jednego warsztatu z hamownią i dostałem info, że oni robią diagnozę, ale logów mi nie dadzą. Oczywiście wcześniej Pan zasugerował, że to nie 2.0 i nie mam co oczekiwać szału po silniku, ale jak mu powiedzialem, że jeżdzę autem od 2 lat od nowości i wiem jak pracował, to trochę zmiękł. wkurza mnie takie zlewcze podejście niektórych warsztatów.
czy to prawda, że z logów nie da się odczytać informacji o podawanych dawkach paliwa? bo z jego wypowiedzi tak zrozumiałem. byłoby to dość dziwne, skoro w środę chłopak mówił mi o korekcjach na wtryskach...
czarna magia

-- 22 kwietnia 2016, 05:50 --

kończąc wątek - zabrudzony egr. dostęp do niego jest na tyle trudny, że prawdopodobnie nikomu nie chciało się go nawet profilaktycznie chemią przejechać. trafiłem w gościa znającego się trochę lepiej na temacie. po czyszczeniu (chemicznym) jest poprawa, choć z tyłu głowy pozostaje mi, że pewnie niebawem trzeba będzie go wymienić. póki co dobre paliwo i dawanie autu w dupę co parę dni (profilaktycznie).
Delicado
Stella
Stella

Postprzez Le0nZawodowiec » 25 września 2017, 22:48

A ja myslalem ze w 1.6 Tdi, w ogole w silnikach z rodziny ea288 egr jest juz za dpf i nie powinien sie brudzic. Czy Ty masz jeszcze stare 1.6 tdi? Jak ten mechanik czyscil egr chemicznie? Psikal chemia w dolot na uruchomionym silniku?
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel