Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wkład miski olejowej 1.6 TDI 105KM

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wkład miski olejowej 1.6 TDI 105KM

Postprzez Nephilim » 8 czerwca 2020, 21:05

Witam ponownie. Zwracam się do Was z kolejnym pytaniem, moje poszukiwania informacji w internecie nie były satysfakcjonujące, być może coś przeoczyłem. Mianowicie gdy zdjęto w moim leonie 3 1.6 TDI 105KM 2015r misę olejową w warsztacie, podobno pływała tam sobie odczepiona osłona silnika, ta plastikowa pod korbami. Wygląda ona nastepujaco:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6efaa973d52c1f3b

https://m.fotosik.pl/zdjecie/7397e5f28bb51971

Mechanik powiedział mi, że była ona zamontowana przez kogoś na silikon, nie wiem jak i nie widziałem tego na własne oczy, tak czy inaczej misa została założona bez tej osłony, podobno nie dało się jej założyć na miejsce - nie trzymała się, z nią czy bez niej nie ma różnicy - słowa mechanika.

Nie ufam mechanikom, powiedzcie mi proszę jaką funkcję spełnia przedstawiona plastikowa osłona /wkład misy olejowej, czy faktycznie bez obaw można bez niej jeździć? Za co ona odpowiada?

Pozdrawiam
Nephilim
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 2015r
Silnik: CAXC 1.4

Reklama

Re: Wkład miski olejowej 1.6 TDI 105KM

Postprzez mczelny2401 » 8 czerwca 2020, 21:39

Ogranicznik fali i mgły olejowej, zapobiega chlapaniu na tłoki i wał. Skoro niemiec wymyślił że powinna tam być to zrobił to nie bez powodu :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez stary_tetryk » 9 czerwca 2020, 14:17

Jak ja "lubię" takich mechaników... Fabryka negocjuje ceny części z dokładnością do 1 eurocenta, ale założyli do auta niepotrzebną osłonę za którą musieli zapłacić i choćby kosztowała 1 euro, to Seata kosztowała to ponad milion euro, ale nasz rodzimy mechanik uznał że jest niepotrzebna... :-D
Ta osłona zapobiega rozbryzgowi oleju, jeśli mechanik nie miał jej jak zamocować, to znaczy że brakuje mocowań, jeśli brakuje mocowań to do sprawdzenia pompa oleju , filtr oleju, smok oleju ,wymiana oleju koniecznie, gdzieś te części musiały się podziać... Myślenie nie boli, jak można wypuścić takie auto z warsztatu...???!!! Przecież to jest jego zarobek i jednocześnie odpowiedzialność za wykonaną usługę
stary_tetryk
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 2014 st
Silnik: diesel inny

Postprzez Nephilim » 23 lipca 2020, 15:26

Z tego co zauważyłem jest ona popękana w kilku miejscach, być może dlatego nie udało im się jej zamontować... Tak czy inaczej zrobiłem bez niej około 2000km, ale sumienie dalej mnie męczy. Co mam teraz zrobić? Kupować nową w ASO i montować?

Znalazłem kilka ogłoszeń na portalach aukcyjnych. Cena elementu nie przekracza 100zł, jest nazywana jako osłona pompy oleju, lub przegroda misy, lub uspokajacz fali...
Nephilim
Stella
Stella

Postprzez Voodoo199 » 23 lipca 2020, 18:41

Nad projektowaniem tego silnika siedziały naprawdę mądre głowy, zanotowały to, żeby coś było lepiej, więc jest to upgrade tego co było" kiedyś". Bez tego też będziesz jeździł, ale może 50tys km szybciej padnie silnik, a może więcej opilkow bedzie. Tylko wszystko jest może. Jeśli lubisz mieć auto zrobione na tiptop, kup osłonę i wsadź tam gdzie powinna być, jeśli tylko jeździsz i nie przywiazyjesz wagi do auta - jeździ jak jest
Voodoo199
Stella +
Stella +

Region: zagranica
Auto: LEONIII
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Nephilim » 30 lipca 2020, 05:43

Dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi. Dowiedziałem się wszystkiego czego chciałem. Temat uważam za wyczerpany - do zamknięcia.
Nephilim
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel