Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Błąd P2002 Particulate Trap Efficienc-B1 (Check Engine)

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Błąd P2002 Particulate Trap Efficienc-B1 (Check Engine)

Postprzez camiljot » 15 maja 2019, 09:22

Panowie, potrzebna pomoc.
Jakiś czas temu sprowadziłem swojego Leona (1.6 TDI) z Holandii przy przebiegu ok 142 tyś km.
Przy 146 tys km. zapaliła mi się kontrolka check engine. Podjechałem na komputer i wyświetla błąd (dokładnie P2002 Particulate Trap Efficienc-B1). Gość polecił mi, żeby auto "przedmuchać" na trasie, ale niestety to nie pomogło.W związku z tym mam pytania, będę wdzięczny za pomoc:
1. Rozumiem, że ten błąd oznacza, że filtro DPF jest zapchany ?
2. Co Waszym zdaniem najlepiej zrobić ? (zaznaczę, że jeszcze po mieście). Z tego co się orientuje mam 3 logiczne rozwiązania: wyciąć filtr i mieć spokój na zawsze, wyczyścić filtr i z tego co się orientuję mam 2 techniki: a) obróbką cieplna, albo b) pranie PDF np. http://pralniadpf.pl/
3. Czy mogę jeździć z tym komunikatem ?
4. Możecie mi polecić pewny serwis, mechanika w Warszawie (najlepiej okolice Targówka) ?

Z góry dziękuję za wszelkie porady, pomoc.
camiljot
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Błąd P2002 Particulate Trap Efficienc-B1 (Check Engine)

Postprzez gitara007 » 29 października 2020, 13:26

Witam. Podepnę się pod temat. Od kilku dni w 1,6 mam ten sam błąd P2002. Ktoś już to przerabiał? Tylko DPF do czyszczenia czy coś jeszcze może być przyczyną występowania tego błędu ? Pozdrawiam.
gitara007
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 3
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel