Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Błąd P0401

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Błąd P0401

Postprzez kamil508 » 15 października 2022, 06:34

Witam,
leon III 1,6 TDI CLHA 105 KM (chip 132KM), od kilku dni pojawia się kontrolka silnika, bez negatywnych objawów podczas jazdy (nie ma utraty mocy, dymienia itp.). Błąd daje się normalnie skasować zarówno zwykłym OBD na BT i apką Torque, jak i VCDS nie pokazuje nic więcej jak jeden błąd P0401. Po skasowaniu jakieś 100km i znowu pojawia się check. W ostatnim czasie wymieniony filtr powietrza, filtr paliwa i olej z filtrem.
Wymieniony też był czujnik różnicy ciśnień bo pokazywał zapchanie dpf-a tak do 70% i nagle 100%, po wymianie na nowy (oryginał VW) już prawidłowo oblicza zapchanie DPF-a i ten wypala się co 300-350km (podgląd mam na apce VAG DPF).
Dowiadywałem się w ASO że do wymiany może być zawór recyrkulacji spalin razem z chłodnicą, że niby się zapychają i spada przepływ. Po wymianie na nowy konieczna jest aktualizacja sterownika silnika, czego ja bym nie chciał robić bo stracę "chip" tuning.
Miał ktoś problem z EERem w tym silniku, z tym błędem P0401 ? a może ma ktoś "softowo wyłączony EGR" ?

Dodam że VCDS-em była robiona adaptacja nowego czujnika różnicy ciśnień, oraz wykonany test i adaptacja zaworu recyrkulacji spalin i wszystko (jak to mówią) na zielono, zakończone sukcesem, a błąd EGR wraca.
kamil508
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Błąd P0401

Postprzez Paweler » 15 października 2022, 10:58

Spróbuj przeczyścić EGR. Tylko pod żadnym pozorem mechanicznie jakimś pędzelkiem czy czymkolwiek. Po prostu włóż do nafty i pozwól jej zrobić swoje. Delikatnie ruszając EGRem. Nie jestem pewien czy wyłączenie(zaślepienie) EGR zda egzamin.
Paweler
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 4 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez kamil508 » 21 października 2022, 06:03

No tak tylko wyjęcie EGRa to tyle roboty że się nie opłaca, jak go wyjmować to od razu nowy montować.
W tym silniku EGR jest za DPF-em.

-- 21 października 2022, 07:03 --

Byłem u "chiptunera" i wyłączył/wyprogramował EGRa, nawet kostka z niego jest wypięta. Jak na razie nie zauważyłem żadnej różnicy w jeździe, ani żadnych błędów na desce. pojeżdżę-potestuje i może zdecyduje się na STAGE 2 (teraz mam 132KM).
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez matik1989wlkp » 21 grudnia 2022, 08:52

mam ten sam błąd, oznacza zapchanie filtra dpf tak mi powiedział mechanik, może jakieś porady co z tym zrobić?? bo namawiają mnie już na usunięcie filtra
matik1989wlkp
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon 5F Kombi

Postprzez kamil508 » 21 grudnia 2022, 17:50

To nie zapchanie filtra DPF tylo za maly przepływ przez EGR (w 1.6 TDI CLHA), odczytywąłem VCDSem. Zrobiłem tak jak napisałem i jest ok.
Nie wymieniałem EGRa tylko go wyprogramował specjalista :)

Teraz DPF wypala się co około 350-400km, jazda mieszania, dziennie 60km, pół miasto, pół dojazd do miasta.
kamil508
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel