Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wysoka temperatura oleju - 2.0 TDI 184 KM

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wysoka temperatura oleju - 2.0 TDI 184 KM

Postprzez GrubyKoneser » 2 marca 2023, 11:35

Witam!

Mam dwa problemy z moim autem, Seat Leon 2.0TDI 184KM DSG 2015 (przebieg 180,000km).

1. Olej w silniku sie nagrzewa do ponad 130st podczas jazdy autostradowej (plyn chlodniczy uzupelniony, olej zmieniany, plukanki nawet robione) i dalej to samo. Normalnie przy jezdzie poza trasą mam okolo 100 stopni olej, ale autostrada 140km/h i bam 130 stopni. Jezeli chodzi o czujnik, to byl sprawdzany i jest ok, czesto nawet jak wysiade z auta to wentylator chlodnicy sie walcza sam z siebie.
2. Pobór oleju, po prostu sporo oleju mi ubywa.. Bylem u mechanika, podobno sciagali odme itd i wszystko wyglada okej i powiedzieli mi ze te silniki po prostu tak maja w co ciezko mi uwierzyc.

Dzieki bardzo z góry! Nie jestem mechanikiem, nie znam sie na tym, lecz meczy mnie juz to ciagle jezdzenie po mechanikach i ich zbywanie po czym kasowanie mnie 200-300zl za sprawdzenie w kompie. Jeden mowi zeby chlodniczke oleju wymienic, drugi nie.. dosc tego mam.
GrubyKoneser
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon FR
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Wysoka temperatura oleju - 2.0 TDI 184 KM

Postprzez Paweler » 3 marca 2023, 13:35

2.0 TDI 184 KM-to są takie silniki? Sporo oleju tzn. ile? Bo dla jednego 100 g na 10000 km to dużo, a dla innego litr na 1000 km to mało. Nawiasem mówiąc przy prędkościach autostradowych to normalne, że silnik zużywa więcej oleju. Pytanie ile takich tras pokonujesz. O ile mi wiadomo w silnikach z DSG są 2 termostaty(jedn na silniku, a drugi na skrzyni). Ten na skrzyni jest dość łatwo dostępny od spodu.
Co to kasowania za podłączenie kompa. Kup sobie interfejs diagnostyczny i sam sobie będziesz podłączał kompa. Do Twojego auta taki kabelek kosztuje parę groszy i już po 1-2 podłączeniach masz go za darmo.
Paweler
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 4 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Re: Wysoka temperatura oleju - 2.0 TDI 184 KM

Postprzez GrubyKoneser » 3 marca 2023, 14:04

Wiesz co, na tysiąc km myśle że 500ml spokojnie weźmie a nawet i 800ml.
Jeśli to nie czujnik tylko rzeczywiście się grzeje, jak wyłączam auto to wiatrak od wentylatora chodzi dalej, to co może to być? Chlodniczka od oleju?

Tak, CUNA 184km Diesel.
GrubyKoneser
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon FR
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel