Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon ST 2.0 2014 sprzęgło

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon ST 2.0 2014 sprzęgło

Postprzez sudo2206 » 29 marca 2024, 19:08

Witam, od dłuższego czasu mam problem se sprzęgłem. Samo sprzęgło działa zwyczajnie jednak przy wciśnięciu i opuszczaniu sprzęgła słychać głośne skrzypienie. Od czasu do czasu psikne bernerem ale jest to wyjście na dzień, dwa max. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i jest w stanie powiedzieć mi co pomogło. Czy wymiana pedała pomoże czy jest to spowodowane czymś innym?
sudo2206
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Leon ST 2.0 2014 sprzęgło

Postprzez verton91 » 29 marca 2024, 23:29

nasłuchuj czy skrzypi podczas wciskania sprzęgła ze skrzyni czy z pedału.
jeśli z pedału, nasmarować.
jeśli ze skrzyni, zdemontować i nasmarować głownie trzpień łapy łożyska oporowego jak i wałek na którym jest tarcza sprzęgła.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Re: Leon ST 2.0 2014 sprzęgłoj

Postprzez sudo2206 » 30 marca 2024, 11:33

verton91 napisał(a):nasłuchuj czy skrzypi podczas wciskania sprzęgła ze skrzyni czy z pedału.
jeśli z pedału, nasmarować.
jeśli ze skrzyni, zdemontować i nasmarować głownie trzpień łapy łożyska oporowego jak i wałek na którym jest tarcza sprzęgła.

Konkretnie z pedału. Smarowanie rozwiązuje problem na dzień, dwa i wraca z powrotem do skrzypienia.
sudo2206
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Re: Leon ST 2.0 2014 sprzęgło

Postprzez countryfan » 5 czerwca 2024, 21:01

sudo2206 napisał(a):Witam, od dłuższego czasu mam problem se sprzęgłem. Samo sprzęgło działa zwyczajnie jednak przy wciśnięciu i opuszczaniu sprzęgła słychać głośne skrzypienie. Od czasu do czasu psikne bernerem ale jest to wyjście na dzień, dwa max. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i jest w stanie powiedzieć mi co pomogło. Czy wymiana pedała pomoże czy jest to spowodowane czymś innym?

Miałem dokładnie to samo, zaczęło się zimą przy większych mrozach, jak się zagrzało w aucie to się uspokajało, potem całe lato był spokój i problem wrócił kolejnej zimy.
Będąc u znajomego mechanika poprosiłem go żeby zanurkował pod deskę, dałem mu w rękę smar biały w sprayu i poprosiłem o posmarowanie. Problem zniknął, choć moim zdaniem coś tam się wypracowalo bo choć nie skrzypi to jest ledwie wyczuwalne takie jakby drganie pedału w pewnym zakresie pracy.
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel