Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Carloss napisał(a):W Twoim przypadku problemy mogące wystąpić z DPF-em nie będą spowodowane długim okresem jego eksploatacji, lecz brakiem warunków do jego prawidłowego wypalenia. Także problemy możesz mieć np. za tydzień , miesiąc , jeżeli nie dasz DPF zakończyć rozpoczętej juz procedury wypalania. Jest to ciężko osiągnąć w ruchu miejskim, a tym bardziej na krótkich odcinkach, bo żeby procedura wypalania się rozpoczęła silnik musi osiągnąć odpowiednią temperaturę , a żeby się zakończyła potrzeba około 20 min w ruchu miejskim. Ty jak piszesz robisz 4 km do pracy , także gasisz silnik zapewne po dopiero co rozpoczętej procedurze wypalania nie dając mu się do końca oczyścić dlatego już 3 dzień z rzędu jak pisałeś dojeżdżając do pracy miałeś załączony wentylator chłodnicy, bo komputer zaczynał procedurę wypalania DPF-a przy każdej nadarzającej się okazji. Dalsza taka eksploatacja to gwarantowane problemy z DPF-emJeżeli robisz tylko takie krótkie odcinki to niestety musisz raz w tygodniu auto gdzieś porządnie przegonić.
wodzik napisał(a):@Carloss: A czy nie jest to tak, że aby popiół w DPF zaczął się wypalać musi samochód jechać ze stała prędkością (powyżej 2000 rpm) przez co najmniej kwadrans?
wodzik napisał(a):@Carloss: A czy nie jest to tak, że aby popiół w DPF zaczął się wypalać musi samochód jechać ze stała prędkością (powyżej 2000 rpm) przez co najmniej kwadrans?
Pazdz napisał(a):A mnie powoli ten okoshit zaczyna irytować. Zawsze włączy się w nieodpowiednim momencie, jak zajadę do domu, czy do sklepu na zakupy. I zamiast zgasić silnik i wyjść to muszę jeździć bez celu jak idiota. Gdzie tu ekologia... .Żeby chociaż była jakaś kontrolka informacyjna. że rozpoczęła się procedura wypalania filtra cząstek stałych a tu ot, niespodzianka.
Misiek3city napisał(a):Jeżdźić normalnie i mieć to w dupie
Vampire1984 napisał(a):Zachciało się wam dizla to macie depeefy:P
Pazdz napisał(a):Vampire1984 napisał(a):Zachciało się wam dizla to macie depeefy:P
Osobiście wolałbym benzynę, aczkolwiek przy 40 tyś. km rocznie i cenie paliwa netto rachunek jest prosty.
Vampire1984 napisał(a):Zachciało się wam dizla to macie depeefy:P
Vampire1984 napisał(a):dizla
RedBool napisał(a):Vampire1984 napisał(a):Zachciało się wam dizla to macie depeefy:P
kolego kolejny raz pokazujesz swoja arogancje, prosze Cie opanuj sie ile mozna, mam diesla i benzyne oba auta 2014r i co?Vampire1984 napisał(a):dizla
Vampire1984 napisał(a):Wiem jak się pisze diesel, angielskiego uczyć mnie nie musisz bo znam go doskonale
Wiem jak się pisze diesel, angielskiego uczyć mnie nie musisz bo znam go doskonale
regina28 napisał(a):A mogę dopytać jaki płyn chłodniczy
Le0nZawodowiec napisał(a):Witam. Ja mam 1.6 TDI CLHA. U mnie regularnie co okolo 320 lub 400km sie wypala filtr. Jak go najdzie ochota na wypalanie to widze juz po spalaniu, bo zamiast 4.8 litra na autostradzie to mam 5.5 np. Basowy dzwiek silnika podczas ruszania i obroty 1000rpm. Do pracy jade 32km w jedna strone i jak dojezdzam to akurat konczy wypalanie. Teraz jak jest zimno to robie kolko dookola firmy zeby tylko dokonczyc. Z dwa razy moze sie zdarzylo ze jak dojechalem do domu, to sie wypalal. Wylaczylem silnik, i wyly wentylatory chlodnicy. Nie ma wtedy powodu do obaw, nastepne uruchomienie silnika spowoduje szybsze zagrzanie i kontynuacje wypalania. Drugi raz wylaczylem silnik pod koniec wypalania, i po ponownym uruchomieniu juz nie kontynuowal. Mysle ze wypalil sie na tyle ze nie bylo takiej potrzeby. Sa dwa czujniki przed i za filtrem ktore mierza cisnienia i na ich podstawie komputer uruchamia proces wypalania. Natomiast po tak nie dokonczonej procedurze nastepne wypalanie odbylo sie znacznie predzej. Powiedzmy po 200km. Ja widze kazdy proces wypalania i resetuje trip komputer. Bo 8km przed praca zjezdzam z autostrady i jak stoje na swiatlach to widze ze sie wypala. Proces wypalania zaczyna sie powyzej temp oleju 80°C. W baku powinno byc powyzej rezerwy. Najszybciej wypala przy stalych obrotach 2000rpm ale przy mniejszych tez wypali tylko trwa to dluzej. Po miescie non stop swiatla tez mi sie kilka razy wypalal, bez problemu. Jesli pod domem zauwazycie ze zaczal sie wypalac, normalnie wylaczcie. Sterownik bedzie kontynuowal na drugi dzien. W ten sposob jezdzac mialem sadze ba poziomie 0 przez pierwsze 45tys km. Po tym na probe wlalem podczas dwoch tankowan olej do dwusowow liqui moly. Poziom ten wzrosl do 4g. Nie zalewam juz wiecej nic do baku procz dedykowanej chemii i od 35 tys km poziom 4g sie utrzymuje bez zmian. Mysle ze gdybym nie kombinowal z olejem do 2t to nadal by bylo 0g sadzy.
Le0nZawodowiec napisał(a): Poziom ten wzrosl do 4g.
Le0nZawodowiec napisał(a):Moze nie dogrzany jest? Nie znam Twojego stylu jazdy
Le0nZawodowiec napisał(a):ja pierwsze dwie wymiany mialem lany Castrol w serwisie a pozniej juz tylko liqui moly
Le0nZawodowiec napisał(a): Zadam takie dosyć głupio oczywiste pytanie, sprawdziłeś poziom oleju?
Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości