Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drgania na zimnym silniku CAY

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drgania na zimnym silniku CAY

Postprzez Delicado » 15 kwietnia 2016, 11:17

pytanie do użytkowniów 1.6 diesel silnik CAY
czy w wasze autka, kiedy są zimne mają co jakiś czas delikatne drgania? - taka sonda - ankieta :) gdzieś czytałem, że to norma
Delicado
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: CAXC 1.4

Reklama

Re: Drgania na zimnym silniku CAY

Postprzez ora_dev » 14 maja 2016, 15:37

Miałem w Skodzie Octavii 2FL, wibracje były nawet na rozgrzanym silniku.
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez damian321 » 6 czerwca 2016, 19:18

Witam kolego mam to samo w 1.6 tdijak zimny jest drgania sa czuje je mim w kabinie myślę ze jakaś łapa silnika jest powodem to samo mam jutro na warsztat jadę .
damian321
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: BMM 2.0

Postprzez antiol » 14 września 2016, 06:51

Witam!
Posiadam Leona 5F z silnikiem 1.6 TDI 105 koni CLHA, miałem podobny problem - silnik gdy był zimny to dało się wyczuć nieregularne drgania, zaraz po odpaleniu auta. U mnie problem rozwiązała wymiana filtra paliwa, wymieniłem (na oryginał) przy 90 tys. km, a drgania miałem od przebiegu 20 kilku tys. km. Teraz na zimnym silniku nie ma żadnych drgań i silnik pracuje idealnie równo. Pozdrawiam
antiol
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F Style
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez artek90 » 30 grudnia 2016, 00:00

antiol napisał(a):Witam!
Posiadam Leona 5F z silnikiem 1.6 TDI 105 koni CLHA, miałem podobny problem - silnik gdy był zimny to dało się wyczuć nieregularne drgania, zaraz po odpaleniu auta. U mnie problem rozwiązała wymiana filtra paliwa, wymieniłem (na oryginał) przy 90 tys. km, a drgania miałem od przebiegu 20 kilku tys. km. Teraz na zimnym silniku nie ma żadnych drgań i silnik pracuje idealnie równo. Pozdrawiam

Witam mam ten sam problem. CLHA przebieg 23500km leje tylko paliwo premium.
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez antiol » 1 stycznia 2017, 11:02

artek90 napisał(a):
antiol napisał(a):Witam!
Posiadam Leona 5F z silnikiem 1.6 TDI 105 koni CLHA, miałem podobny problem - silnik gdy był zimny to dało się wyczuć nieregularne drgania, zaraz po odpaleniu auta. U mnie problem rozwiązała wymiana filtra paliwa, wymieniłem (na oryginał) przy 90 tys. km, a drgania miałem od przebiegu 20 kilku tys. km. Teraz na zimnym silniku nie ma żadnych drgań i silnik pracuje idealnie równo. Pozdrawiam

Witam mam ten sam problem. CLHA przebieg 23500km leje tylko paliwo premium.

Witam, niestety problem u mnie powrócił. Wymiana filtra paliwa pomogła na krótki czas. Nie mam pojęcia co może być powodem tych drgań, ale wrażenie jest takie jakby jeden wtryskiwacz nie dawkował odpowiedniej ilości paliwa, albo po prostu "ten typ tak ma"...
antiol
Stella
Stella

Postprzez 5eba » 2 stycznia 2017, 11:44

Byc moze ten typ tak ma, nie ma kola dwumasowego w manualu, tylko w automacie. U mnie tez lekkie drgania przenosza sie na karoserie ale tylko jak jest zimno. Gdy jest cieplo wszystko jest ok. Bylo lepiej jak wlalem do baku liqui moly diesel spülung. A pozniej regularnie uzywalem liqui moly diesel additive co 2000 tys km. Teraz przestalem to po jakims czasie drgania sie nasilily. Ale nie sa na tyle intensywne zebym sie martwil. Kiedys to przerywanie bylo, teraz tylko przenosi drgania na karoserie, pracuje rowno i nie sa one nieregularne i musze sie wczuc zeby je wyczuc. Jak o nich nie mysle to ich nie czuje. I tylko podczas przymrozkow zauwazylem ze wystepuja. Ale moim zdaniem jest to wina braku dm. Na waszym miejscu sprobowalbym jakiegos srodka do czyszczenia ukladu paliwowego. Niestety te 1.6 tdi sa bardziej ekologiczne od poprzednich 1.6 tdi. Trzeba bardziej dbac o wtryski. Dlatego zalewam tylko Shell V-Power nitro+.
5eba
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez ora_dev » 8 stycznia 2017, 14:33

Kupiliście diesla, nie oczekujcie że będzie tak jak w benzynie. 1.6 CR i tak nie jest złe. Ja się do tego przyzwyczaiłem, przez pierwszy okres czasu po kupnie CR byłem zachwycony, bo wcześniej miałem 1.9 PD. Później te drobne drgania zaczęły mnie denerwować, ale to olałem w końcu. A teraz po kupnie TSI już nigdy nie wrócę do diesla, bo kultura pracy lepsza, cena dużo niższa, a spalanie tylko kosmetyczne większe.
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez 5eba » 8 stycznia 2017, 23:24

Nikt nie oczekuje od dieselka kultury rzedowej 6 od bmw, tylko w porownaniu do innych dieseli to troche bardziej przenosi wibracje i niektorych kolegow to martwi czy jest wszystko ok. Oczywiscie nie ma tragedii, natomiast silnik nie ma walkow wyrownowazajacych, dwumasy i jakies drgania moga sie przenosic. Moj nastepny wozek tez bedzie w benzynce plus dsg. Nie mam nic do mojego 1.6 tdi, ale chcialbym troche frajdy z jazdy.
5eba
Signo
Signo

Postprzez antiol » 16 stycznia 2017, 11:28

5eba napisał(a):Oczywiscie nie ma tragedii, natomiast silnik nie ma walkow wyrownowazajacych, dwumasy i jakies drgania moga sie przenosic.

Czy to jest pewne, że w 1.6 TDI (CLHA) z manualną skrzynią w Leonie nie ma dwumasy? Wszędzie piszą inaczej, raz jest raz nie ma, jak w końcu?
antiol
Stella
Stella

Postprzez 5eba » 16 stycznia 2017, 12:37

Z automatem jest dwumas. Z manualem nie ma. Info z etki. I z rozbitych leonow 1.6 tdi w manualu wyciagaja jednomas. Numer czesci 04L105269. Gdzies wyczytalem ze w golfach tez nie bylo z fabryki a serwis podczas wymiany wsadzal dwumas. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Troche nieprawdopodobne to. W audi a3 ta sama skrzynia i silnik maja dwumas.
5eba
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel