Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szum / stukanie przy silniku 1.6 TDI DDYB / CLHB

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

szum / stukanie przy silniku 1.6 TDI DDYB / CLHB

Postprzez arysto » 27 sierpnia 2018, 10:28

Witam!

Mam Leona ST z silnikiem 1,6 TDI (90KM) DDYB (poprzednio CLHB).
Chciałbym dowiedzieć się, czy Wasze samochody pracują podobnie. U mnie na biegu jałowym słychać przy silniku po lewej stronie u dołu (okolice koła pasowego) lekki szum / głuchy stukot, tak jakby jakiś płyn się przelewał albo coś wirowało i wydawało dźwięk. Zaznaczam, że nie jest to dźwięk wtryskiwaczów. Generalnie silnik nie sprawia problemów, nie ma żadnych objawów. Ostatnio byłem w serwisie na przeglądzie na 60k km. Zwróciłem na to uwagę, ale serwis niczego się nie dopatrzył. Wcześniej miałem skodę rapid z poprzednią wersją silnika 1.6 TDI i silnik tego typu dźwięków nie wydawał.
arysto
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: LeonST1.6DDYBCLHB
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: szum / stukanie przy silniku 1.6 TDI DDYB / CLHB

Postprzez mm.max » 30 sierpnia 2018, 14:19

Musisz zweryfikować interesujące cię "odgłosy/hałas" z podobnym samochodem z podobnego rocznika - nie ma co porównywać do rapida 1.6.
Nowe silniki 1.6Tdi są zmodernizowane i jeszcze bardziej modułowe (układ rozrządu modułowy, lekko zmodyfikowany układ chłodzenia itp).

Dla przykładu kolega ma flotówkę Passata B8 2.0TDi i co roku wymieniają mu na nowy z zerowym przebiegiem - taki roczny passat MY2017 przy moim poprzednim CKFC 2014 chodził głośno ale nadal przyzwoicie, po zmianie na passata MY2018 (całkiem nowy kod silnika itp) silnik pracuje strasznie głośno i bardziej metalicznie w stosunku do poprzednika. Jak siedzisz w kabinie to nie przeszkadza bo wg kolegi jako kierowcy ma wrażenie jakby był lepiej wyciszony, ale jak robisz porównania z innym samochodem słuchając na zewnątrz można odnieść inne wrażenie.
Więc póki ci to nie przeszkadza zbyt mocno nie myśl o tym - a przy okazji warto przeprowadzić weryfikację na podobnym modelu z tym samym kodem silnika.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Le0nZawodowiec » 6 września 2018, 09:30

Nowe diesle vw sa bardzo niekulturalne. Ja w swoim 1.6TDI CLHA rowniez od samego poczatku slyszalem metaliczne klekotanie szczegolnie przy ruszaniu spod swiatel gdy obciazony byl silnik. Ale obsluchalem golfa brata z tym samym silnikiem, drugi brat mial a3 z tym motorem i brzmia identycznie. Nie mowie juz o innych Leonach pod marketem na zakupach itp. Brzmia identycznie a nawet glosniej. Moi Bracia mieli swoje auta z 2013 roku. Ja mam z 2014 ale modelowy 15 i wtryskiwacze sa inne w tych silnikach pomimo ze to clha. Nowsze wtryskiwacze wtryskuja paliwo pod jeszcze wiekszym cisnieniem i moga miec norme euro 6. Taka roznica. Jak przedmowca mowil, z roku na rok cos zmieniaja. Co u siebie zauwazylem, to silnik zmienia calkowicie brzmienie jak wylacze klimatyzacje. Nawet nie ma takiego klekotania podczas ruszania. Kompresor obciaza silnik.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez arysto » 10 września 2018, 07:52

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dyskusje w danym temacie zawsze uspokajają...
Ostatnio nasłuchiwałem częściej i wydaje mi się, że ten szum/stukot znika, gdy auto jest mocniej rozgrzane po trasie.
Generalnie jestem zadowolony. Silnik ma zaledwie 90KM, ale bez problemu przyspiesza i auto spokojnie wyprzedza, a przy tym spalanie jest dość niskie.
Tym co mnie martwi, jest malejące zainteresowanie diesel'ami i ewentualny problem przy późniejszej odsprzedaży.
arysto
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: LeonST1.6DDYBCLHB
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Le0nZawodowiec » 16 września 2018, 23:59

Czy ja wiem? Bardziej bym powiedzial ze jest mniej wiecej po polowie zainteresowanie benzynami i dieslami. Przy odsprzedazy moim zdaniem bedzie taki sam problem jak i przy benzynie. Leon bez roznicy na wersje silnikowa traci na wartosci. Moze lepiej doposazone fr beda troche lepiej trzymac cene ale tez nie duzo.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel