Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hałas przy kole pasowym wału korbowego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hałas przy kole pasowym wału korbowego

Postprzez Nephilim » 6 czerwca 2020, 21:02

Witam serdecznie.

Tydzień temu nabyłem Leona 3 2015r. z silnikiem 1.6 TDI 105KM, przebieg 170 000km. Na zimnym silniku słyszalny był hałas dobiegający z lewej strony silnika (stojąc przodem do auta, przed maską). Jako że rozrząd nie był wymieniany od nowości, uznałem że to on jest źródłem niepokojących dźwięków. Teraz, dzień po wymianie kompletnego rozrządu z pompą wody, a także napinacza i paska wielorowkowego - osprzętu - dźwięk pozostał.

Po zdjęciu PP koła i usunięciu plastikowych osłon okazuje się, że dźwięk wydobywa się z koła pasowego wału (podczas wymiany paska osprzętu mechanik sprawdzał koła klimy, alternatora kręcąc nimi i nie było słychać niepokojących dźwięków). Proszę, wstawiam link z dwoma filmami, który daje pogląd na słyszalny hałas.

https://youtu.be/JiSK486fOIc
https://youtu.be/n-6Llg4W1TE

Wg. mnie wyraźnie słychać szum, coś delikatnie popiskuje ale szczerze to usłyszałem to dopiero na nagraniu. Hałas się "zmienia" po zwiększeniu obrotów hałas również zwiększa swoją częstotliwość jest "szybszy", a gdy obroty znowu spadną, po odpuszczeniu pedału gazu całkowicie, dźwięk potrafi zmienić swoją charakterystykę, przez chwilę jest bardziej słyszalny, "cięższy". Gdy silnik jest ciepły, po dłuższej jeździe dźwięk staje się dużo delikatniejszy, cichszy - jednak dalej da się go wyłapać w postaci szumu.

Drodzy forumowicze, czy ten dźwięk może być od uszkodzonego koła pasowego wału, czy może jednak mogę przygotować się na większe wydatki? Czy to może hałasować pompa oleju? Czy ktoś miał kiedyś z tym styczność?

Zwracam się do Was, ponieważ potwornie nie ufam mechanikom - mam swoje powody, doświadczenia. Chcę możliwie jak najbardziej zawęzić potencjalne części które generują hałas, aby nie dać się ponownie! Posłuchajcie nagranego przeze mnie materiału, oceńcie.

Czy mogę z tym jeździć?

Co Wy o tym sądzicie?
Nephilim
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 2015r
Silnik: CAXC 1.4

Reklama

Re: Hałas przy kole pasowym wału korbowego

Postprzez mczelny2401 » 6 czerwca 2020, 21:30

Norma w tych silnikach. Czym większy przebieg tym jest głośniejsze ale jest to słyszalne od nowości

-- 6 czerwca 2020, 21:30 --

https://youtu.be/F6XcDRWHSiY
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Nephilim » 7 czerwca 2020, 16:42

Bardzo pomocna odpowiedź, dziękuję. Teraz przynajmniej trochę mniej boję się jeździć tym autem.

Czy wymiana pompy oleju/vacum na nową zniweluje hałas, ew. Zmniejszy?

Czy nie muszę się obawiać opiłków pompy w układzie smarowania?
Nephilim
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 7 czerwca 2020, 16:54

Żadnych opiłków z tego powodu nie będziesz miał. Skoro one tak się tłuką od nowości to szkoda ładować w to niepotrzebnie kasy. Pozostaje się przyzwyczaić i jeździć :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Nephilim » 8 czerwca 2020, 20:30

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Temat uważam za wyczerpany. Można zamknąć.
Nephilim
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel