Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak wymienić filtr pyłkowy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak wymienić filtr pyłkowy

Postprzez ATON » 13 czerwca 2015, 00:04

Witam kolegów. Ponieważ mam od pewnego czasu kłopoty z moją klimatyzacją (w zimie nie dogrzewa, a w lecie nie dochładza - o czym już pisałem w osobnym wątku) więc zgłosiłem się do serwisu. Tam auto trzymali mi dwa dni, w ciągu których poprawili nastawy klap klimatyzacji. podobno sprawdzili ciśnienie czynnika -było OK. Ale według mnie nie zrobili najważniejszej rzeczy, nie wymienili filtra pyłkowego (auto ma już 1,5 roku)(tym bardziej że mogli mnie za to skasować - a byłem przygotowany na to) Więc postanowiłem to zrobić sam, bo efekt działań serwisu jest mizerny, tzn dalej muszę automatyczną klimę "ręcznie" podkręcać, tj podkręcać wentylator, obniżać temp. nawiewy ustawiać na opcję na "nawiewy". W związku z powyższym nabyłem filtr pyłkowy, z wkładem węglowym - zamiennik za zł 30,- ( :-D ciekawe ile bym zapłacił w serwisie???) i właśnie chciałem go wymienić. Dlatego zwracam się z prośbą do kolegów o instrukcje jego wymiany. ATON
ATON
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Jak wymienić filtr pyłkowy

Postprzez pinkibass » 13 czerwca 2015, 07:36

Tutaj jest instrukcja obrazkowa: http://catalog.mann-filter.com/media/ei ... pp6xyt.pdf

Jedna podpowiedź - jeśli nie masz Media System Plus/Navi i w schowku nie masz kieszeni na płyty tylko dodatkowa półkę, to na jej końcu jest śrubka, którą trzeba odkręcić i tę półkę wyjąć. Słaby jest tam dostęp wiec trzeba uważać zeby śrubka gdzies nie wpadła ;) Potrzebny Ci będzie wkrętak z tego co pamietam Torx ( ale tego nie jestem pewien bo zwyczajnie nie pamietam :) )
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez ATON » 13 czerwca 2015, 22:21

Dzięki za podpowiedź. Jutro będę się z tym zmagał.( i jeszcze w Pajero, też nie wiem jak się do niego dostać :? )
ATON
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez pinkibass » 14 czerwca 2015, 09:39

Na stronie z linka możesz wpisać każdy samochód i znaleźć taka instrukcje :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna