Reklama

Aktualizacja forum Przygotowujemy się do aktualizacji forum. Więcej informacji w tym wątku.

Nie wchodzi 3 bieg

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie wchodzi 3 bieg

Postprzez UniqueSilver » 29 maja 2017, 08:58

Witam,

Mam następujący problem i przed wizytą w ASO chciałbym się podpytać co mogło spowodować moje problemy:

Ogromny upał, jazda na torze, leon rozgrzany kompletnie (klocki ugotowane, olej silnikowy 120 stopni), w pewnym momencie po mocnym rozgrzaniu w trakcie sesji około południa 1 i 2 bieg wchodzi bez problemu, ale przełożenie przy wyższych obrotach z 2 na 3 bieg graniczy z cudem. Albo w ogóle nie mogłem pchnąć lewarka, albo bieg wchodził ze sporym zgrzytem. Po schłodzeniu samochodu wszystko normalnie, pierwsze 2-3 okrążenia bez problemu i potem niestety znowu 3 bieg nie działał. Czy ktoś ma pomysł co zaradzić? Czytałem gdzieś, że pomóc może owinięcie downpipe taśmą termiczną albo zmiana oleju w skrzyni. Ktoś miał taki problem?

Samochód Cupra MY2016, 280KM, seryjna skrzynia manualna i sprzęgło, nie wiem jaki olej, taki jak zalewany przez ASO.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez maciek89 » 29 maja 2017, 09:18

Podobny problem miał kolega bart014 to może jego spytasz. Ja próbowałem przy upalaniu wymusić ten efekt u siebie ale bezskutecznie, też wszystko seria. Natomiast faktem jest, że po upalaniu spod auta bucha straszne gorąco, przegrzanie DP jest bardzo logicznym wytłumaczeniem, może tak jak w Type R jest umieszczony zbyt blisko skrzyni i nieodizolowany.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
maciek89
Cupra
Cupra
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 27 czerwca 2015, 17:44
Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 29 maja 2017, 09:28

maciek89 napisał(a):Podobny problem miał kolega bart014 to może jego spytasz. Ja próbowałem przy upalaniu wymusić ten efekt u siebie ale bezskutecznie, też wszystko seria. Natomiast faktem jest, że po upalaniu spod auta bucha straszne gorąco, przegrzanie DP jest bardzo logicznym wytłumaczeniem, może tak jak w Type R jest umieszczony zbyt blisko skrzyni i nieodizolowany.

O dzięki, spytam :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez Daniel1980 » 29 maja 2017, 11:09

hej,

to moj problem, od samego poczatku startow na torach.

Pisz na priv.

Co zrobilem:
wymiana oleju w skrzyni na motul
owiniecie tasma DP
sprzeglo, docisk, wysprzeglik Sachs Performance - ale to nie pomoglo z trzecim biegiem, a lewa lydke mam jak u kulturysty :D
W Seacie wymienili mi jeszcze jedna czesc skrzyni biegow. Jak bede w domu to napisze numer czesci.
Soft: organiczenie NM na pierszych 2 biegach - wazne

Wszysztkie te zabiegi poki co daly rezultant pozytywny.
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Daniel1980
Sport
Sport
 
Posty: 288
Dołączył(a): 9 marca 2015, 16:37
Auto: Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez maciek89 » 29 maja 2017, 11:24

O kurcze pomylił mi się Bart z Danielem :)

Grunt, że udało się ogarnąć temat. Ktoś tu pisał, że rozgrzany DP w nowym Typem R powoduje tę awarię skrzyni, o której było tak głośno. Kurcze testują te auta na torach, biją rekordy i nie zauważyli, że coś jest nie tak? :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
maciek89
Cupra
Cupra
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 27 czerwca 2015, 17:44
Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez Daniel1980 » 29 maja 2017, 12:43

owinalem DP tasma, ale watpie zeby to bylo to. Budowa jest inna niz w Type R. W Cuprze ten DP jest raczej daleko od skrzyni.
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Daniel1980
Sport
Sport
 
Posty: 288
Dołączył(a): 9 marca 2015, 16:37
Auto: Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 31 maja 2017, 10:12

W piątek będę w ASO, dla potomnych część o której wspomina Daniel to wybierak skrzyni.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez bart014 » 31 maja 2017, 12:55

maciek89 napisał(a):O kurcze pomylił mi się Bart z Danielem :)


Wybaczam! :-D
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bart014
Sport
Sport
 
Posty: 355
Dołączył(a): 23 kwietnia 2015, 12:11
Lokalizacja: Warszawa/Katowice
Auto: SC Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez Daniel1980 » 31 maja 2017, 13:52

bylem jeszcze winien numer czesci:

02Q301230N - wybierak - tak jak Unique wyzej napisal.
Podpis niezgodny z regulaminem forum /usunięto Admin
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Daniel1980
Sport
Sport
 
Posty: 288
Dołączył(a): 9 marca 2015, 16:37
Auto: Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 2 czerwca 2017, 14:06

Daniel1980 napisał(a):bylem jeszcze winien numer czesci:

02Q301230N - wybierak - tak jak Unique wyzej napisal.

Mail z ASO:
Element który Pan wskazuje to mechanizm przełączania biegów (w skrzyni biegów) i odpowiada on za wybieranie i włączenie biegów . Natomiast nie wpływa w żadnym stopniu na to czy bieg wejdzie płynnie czy ze zgrzytem -za takie działanie odpowiada synchronizator i przesówka na wałku skrzyni biegów .
Tak czy inaczej weryfikacja leży po stronie mechanika ale ta uwaga może mu pomóc w określeniu przyczyny.

Cóż... Dzisiaj jadę do nich i zobaczymy co powiedzą :)

-- 2 czerwca 2017, 14:06 --

Update- niestety w moim ASO odmówili rozebrania skrzyni na koszt gwaranta. Mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej ameliniowe :D elementy wybieraka przy zbyt wielkiej temperaturze się rozszerzają i to może być powodem zacinania się skrzyni- czyli wymiana wybieraka nie naprawi problemu. Poradzili mi zmianę oleju na inny niż fabryka, tylko jeśli się coś sypnie- VAG jest w stanie sprawdzić, czy olej był ok i gwarancji mówimy papa :/ Ogólnie będę chyba robić po prostu większe przerwy między sesjami, na RaceDay praktycznie auto co 15-20 minut wyjeżdżało na jakieś 5-7 minut pałowania- jak widać Cupra między sesjami musi trochę odpocząć...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez kostrzewian » 2 czerwca 2017, 20:31

UniqueSilver napisał(a):Poradzili mi zmianę oleju na inny niż fabryka, tylko jeśli się coś sypnie- VAG jest w stanie sprawdzić, czy olej był ok i gwarancji mówimy papa :/

jesli wymienisz olej o parametrach przewidzianych przez producenta to przecież nie będą mieli się do czego przyczepić. Może po prostu wymienić olej w skrzyni na innego producenta niż leje fabryka i pomoże?
lubię szybko ;)
Zobacz Profil
kostrzewian
Signo
Signo
 
Posty: 126
Dołączył(a): 19 maja 2016, 22:47
Auto: LEON CUPRA 265 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 2 czerwca 2017, 20:58

kostrzewian napisał(a):
UniqueSilver napisał(a):Poradzili mi zmianę oleju na inny niż fabryka, tylko jeśli się coś sypnie- VAG jest w stanie sprawdzić, czy olej był ok i gwarancji mówimy papa :/

jesli wymienisz olej o parametrach przewidzianych przez producenta to przecież nie będą mieli się do czego przyczepić. Może po prostu wymienić olej w skrzyni na innego producenta niż leje fabryka i pomoże?
olej o parametrach producenta już przecież jest w skrzyni. Mechanik stwierdził, że nawet jak wleję lepszy olej inny niż oni mają w serwisówce i gwarant to wykryje= zwrot kosztów naprawy. "Jak ma Pan gwarancję proponuję nic w aucie nie grzebać".
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez kostrzewian » 3 czerwca 2017, 22:53

UniqueSilver napisał(a):olej o parametrach producenta już przecież jest w skrzyni. Mechanik stwierdził, że nawet jak wleję lepszy olej inny niż oni mają w serwisówce i gwarant to wykryje= zwrot kosztów naprawy. "Jak ma Pan gwarancję proponuję nic w aucie nie grzebać".

chodzi mi olej który będzie trzymał normę VAG, ale innego producenta. Tak jak w przypadku oleju silnikowego - masz wybór. Możesz nalać olej spełniający określoną normę, ale nie masz podanego producenta oleju.
lubię szybko ;)
Zobacz Profil
kostrzewian
Signo
Signo
 
Posty: 126
Dołączył(a): 19 maja 2016, 22:47
Auto: LEON CUPRA 265 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 4 czerwca 2017, 09:56

kostrzewian napisał(a):
UniqueSilver napisał(a):olej o parametrach producenta już przecież jest w skrzyni. Mechanik stwierdził, że nawet jak wleję lepszy olej inny niż oni mają w serwisówce i gwarant to wykryje= zwrot kosztów naprawy. "Jak ma Pan gwarancję proponuję nic w aucie nie grzebać".

chodzi mi olej który będzie trzymał normę VAG, ale innego producenta. Tak jak w przypadku oleju silnikowego - masz wybór. Możesz nalać olej spełniający określoną normę, ale nie masz podanego producenta oleju.
rozumiem, jednak olej spełniający normy jest już zalany fabrycznie, co nam da zmiana producenta? Tu trzeba oleju o innych parametrach jeśli coś mamy zmienić- a to może wiązać się z cofnięciem części przez centralę jeśli to wykryją.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez gonzo27 » 4 czerwca 2017, 10:26

UniqueSilver, olej spełniający określoną normę u różnych producentów może się różnić parametrami dokładnie jak napisał kostrzewian w odniesieniu do olejów silnikowych. Oczywiście różnice te muszą się mieścić w określonych normą parametrach. Także sama zmiana producenta oleju posiadającego odpowiednią aprobatę może zrobić różnicę.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
Zobacz Profil
gonzo27
Signo
Signo
 
Posty: 155
Dołączył(a): 4 kwietnia 2013, 09:26
Lokalizacja: Warszawa/Siedlce
Auto: Leon FR
Silnik: ARL 1.9

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez Pik » 4 czerwca 2017, 11:43

Przy tym norma producenta jest obliczona z reguły na przeciętne drogowe użytkowanie, a nie ekstremalne upalanie na torze.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Pik
TopSport
TopSport
 
Posty: 1385
Dołączył(a): 26 maja 2015, 17:24
Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Problem z 3 biegiem Cupra 280 manual

Postprzez UniqueSilver » 19 marca 2018, 08:55

Pik napisał(a):Przy tym norma producenta jest obliczona z reguły na przeciętne drogowe użytkowanie, a nie ekstremalne upalanie na torze.
Dokładnie. Niestety do końca gwarancji trzeba przeczekać i tyle. Lepszy olej powinien trochę pomóc.

-- 25 lutego 2018, 14:31 --

Pozwolę sobie odświeżyć temat- czy ktoś miał z sukcesem naprawione/wymienione elementy, które pomogły? Kolega Daniel niestety po wybieraku i oleju nadal miał z tym kłopot.

-- 19 marca 2018, 08:55 --

EDIT dla potomnych- problemem było zajechane sprzęgło, dwumasa i brak chyba przeciwwagi wybieraka. Jak ktoś ma taki problem trzeba szybciutko jechać do ogarniętego ASO i ściągać układ sprzęgła na sprawdzenie co tam się dzieje.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nie wchodzi 3 bieg

Postprzez maciek89 » 22 marca 2018, 09:34

I co kupiłeś jakieś mocniejsze sprzęgło? Jeśli tak to jakie? Ja nigdy nie miałem problemów, ale niedługo wybije 70tys, dojdą małe mody i seryjne sprzęgło chyba w końcu klęknie, choć obecnie narzekać na nie nie mogę- dzielne znosi trudny. ;)

Po postoju na większym mrozie zauważyłem rano, że w górnej partii sprzęgła (jak wraca) to słychać skrzypienie. Jak się rozgrzje to już cisza. Obstawiam wysprzęglik. Jak go tam pod maską zlokalizować żeby psiknąć smar?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
maciek89
Cupra
Cupra
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 27 czerwca 2015, 17:44
Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nie wchodzi 3 bieg

Postprzez UniqueSilver » 16 maja 2018, 12:12

maciek89 napisał(a):I co kupiłeś jakieś mocniejsze sprzęgło? Jeśli tak to jakie? Ja nigdy nie miałem problemów, ale niedługo wybije 70tys, dojdą małe mody i seryjne sprzęgło chyba w końcu klęknie, choć obecnie narzekać na nie nie mogę- dzielne znosi trudny. ;)

Po postoju na większym mrozie zauważyłem rano, że w górnej partii sprzęgła (jak wraca) to słychać skrzypienie. Jak się rozgrzje to już cisza. Obstawiam wysprzęglik. Jak go tam pod maską zlokalizować żeby psiknąć smar?

Nie, wstawiłem Sachsa cały komplet. To co zostało z fabrycznych elementów woła o pomstę do nieba. Dwumasa już się rozpadała na krawędziach, sprzęgło po jego wyglądzie zadziwiało brakiem poślizgu :O
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
UniqueSilver
Sport
Sport
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 lutego 2017, 11:37
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Seat Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo


Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości