przez adamo89 » 28 marca 2018, 10:17
W moim przypadku 1.4 150 KM również występowało szarpanie gdy sprzęgło było puszczone mniej więcej w 3/4. Dwa, trzy szybkie szarpnięcia wyłącznie przy ruszaniu z pierwszego biegu. Nic sobie z tego nie robiłem czasami występowało czasami nie. Później przy przebiegu około 115 tyś zaobserwowałem stukanie w okolicy silnika, które ustępowało po wciśnięciu sprzęgła. Pierwsza diagnoza w ASO, że to normalne napinacz rozrządu głośniej pracuje zanim przy niskich temperaturach wszędzie dotrze olej. Zostawiając auto na okresowy przegląd ponownie zgłosiłem ten problem i moje niezadowolenie z poprzedniej diagnozy. Tym razem okazało się, że trzeba zdjąć skrzynie biegów. Ostatecznie została wymieniona dwu masa w ramach gwarancji przy przebiegu 119 tyś km. Trwało to ponad dwa tyg, ale było warto. Z nową dwu masą zrobiłem około 3 tyś km nic nie szarpie nic nie stuka. Dodam, że sprzęgło nie było wymieniane. Proponowali wymianę oczywiście odpłatnie, ale na pytanie w jakim stanie jest obecne powiedział, że posiada normalne ślady użytkowania i ma jeszcze "swoją grubość". Także uważam, że dwu masa po prostu była wadliwa ponieważ zużytej na gwarancji nikt by nie wymienił a żadne typowe objawy zużycia nie występowały.