Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zszargana opinia silników TSI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zszargana opinia silników TSI

Postprzez Przemk02000 » 8 maja 2021, 15:54

Cześć! Chciałbym poznać wasze opinie o #leon 3 generacji. Rozważam zakup modelu z roczników 2012-2015 z silnikiem 1.2 lub 1.4 (od razu zaznaczam-bez opcji z rozrządem łańcuchowym oraz bez silników poniżej 100KM, a jeżeli chodzi o silnik 150KM-interesuje mnie tylko wersja ACT).
Spotkałem się z opiniami że silnik 1.2 się nie nadaje; 1.4 też ale rzadziej i że samochód kończy się na 200k przebiegu. Według tego co znalazłem na kilkudziesięciu forach i popularnych stronach-trochę naciągane
Co sądzicie?

Przemek
Przemk02000
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Zszargana opinia silników TSI

Postprzez mAsteR7 » 8 maja 2021, 21:26

Jakiegos wielkiego doswiadczenia nie mam, bo auto uzytkuje od niespelna dwoch miesiecy. Posiadam 1.4 tsi wlasnie 150km ACT z 2015 w wersji fr st i raczej slabszego silnika w tej budzie bym nie szukal.
Aktualnie 130k przebiegu, usterek wszelakiego rodzaju brak, teraz rozrzad bede robil, ale to ze tak powiem dla siebie i wlasnego spokoju psychicznego. Komfort jazdy przyjemny w sumie to same plusy.
Co do opini, jesli chodzi o TSI to ten "lift" od rocznika 2012 wiele zmienil na plus, zapewne sa tu osoby bardziej doswiadczone na plus i minus tego silnika, ja zdecydowalem sie tylko dlatego ze to pasek i opinia ogolna wedlug mnie byla pozytywna, a szukalem tylko i wylacznie benzyne.
1.2 nie bierz nawet pod uwage.
mAsteR7
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez verton91 » 9 maja 2021, 09:07

Przemk02000 napisał(a):Cześć! Chciałbym poznać wasze opinie o #leon 3 generacji. Rozważam zakup modelu z roczników 2012-2015 z silnikiem 1.2 lub 1.4 (od razu zaznaczam-bez opcji z rozrządem łańcuchowym oraz bez silników poniżej 100KM, a jeżeli chodzi o silnik 150KM-interesuje mnie tylko wersja ACT).
Spotkałem się z opiniami że silnik 1.2 się nie nadaje; 1.4 też ale rzadziej i że samochód kończy się na 200k przebiegu. Według tego co znalazłem na kilkudziesięciu forach i popularnych stronach-trochę naciągane
Co sądzicie?

Przemek

Generalnie, zszargana opinia na temat TSI to właśnie silniki na łańcuchy, montowane np w golfie 6gen.
Silniki na pasku już problemów nie miały, mój 1.4 125 koni na pasku przejechał 198tys km bez większych problemów.

1.4 125 koni do hatchbacka wystarcza, na hamowni wychodzi w nich najczęściej około 135 koni,
natomiast do kombi brałbym 1.4 150 koni, myślę, że dodatkowa masa odbiera moc i tutaj ten słabszy silnik miałby już ciężej.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez SCh » 9 maja 2021, 10:50

Ja również używam 1.4 150km ACT. Obecnie mam przejechane 125 tys km. Problemów silnikowych brak. Europe nim zjechalem, super silnik na trasy - używam hatchbacka. W poprzedniej pracy mieliśmy skody octavie z silnikiem 1.4 140km bez ACT jak auta flotowe. Robiły 300 tys km - bez awaria. Pozniej wyprzedaz floty i kumpel kupił taka skodę z przebiegiem 320 tys km. Jeździ po dziś dzien na niej. Problemy z rdzą lekkie i tyle.

Tak to jest, jak sie czyta opinie Januszy, ktorzy sa 4 wlascicielami i narzekają. Moja dziewczyna ma a3 2.0 tdi BKD(awaryjny według neta ). Auto w domu od nowości, rocznik 2005. Na zegarze 350 tys i żadnych problemów, turbo regenerowane bylo bo olej pilo ...
SCh
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna