Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.4 TSI 6M 92kW

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.4 TSI 6M 92kW

Postprzez Songo93 » 11 grudnia 2022, 14:40

Witam. Z góry przepraszam jeśli temat gdzieś istnieje, ale nie znalazłem. Czy ktoś z was miał już problem z manualem.

Zgaszony silnik i na pracy jałowej - wszystkie biegi wchodzą gładziutko i bez problemu.
Problem pojawia się, gdy ruszam z 1-go i chcę wbić 2-gi, to jakbym nie próbował blokuje się lewarek i nie mogę zbić na neutral, a o drugim biegu nie wspomnę. Dopiero za drugim podejściem mogę przechodzi swobodnie (czasami 5 bieg też stawia opór, ale tylko przy wbijaniu). Sytuacja zdarza się na zimnym aucie.
Songo93
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: 1.4 TSI 6M 92kW

Postprzez verton91 » 11 grudnia 2022, 17:09

Generalnie MQ200 ma problemy z haczącymi biegami, najczesciej spotykany problem to wbicie jedynki.
na dobry początek regulacja cięgien zmiany biegów
https://www.youtube.com/watch?v=sheTKD03hmo inny model skrzyni, ale działa to dokładnie tak samo :)

natomiast jeśli na postoju jest ok, a podczas jazdy problem się pojawia, to bardziej szukałbym przyczyny w ruchach silnika na poduszkach, gdzieś coś się przesuwa i stawia opór dla skrzyni. tak czy inaczej, rozpocząłbym od regulacji cięgien.
jeśli chodzi o poduchy, jedna osoba wsiada do auta, zaciąga ręczny i puszczając sprzęgło na 1 biegu i na zmiane wsteczny robi to energicznie (tak jakby chcąc ruszyć), a druga osoba patrzy pod maską, czy silnik po lewej lub prawej stronie nie przesuwa się w jakiś dziwny sposob ( bardziej prawdopodobnie że coś będzie się dziwnie ruszać po stronie skrzyni czyli pod akumulatorem).
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna