Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dsg

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dsg

Postprzez KS CUPRA » 1 października 2023, 21:23

Po sofcie przy redukcji z 7 na 5, czy z 6 na 4, czyli generalnie z nieparzystego na nieparzysty lub z parzystego na parzysty czuć mocniejsze załączenie biegu, tak jakby ktoś za szybko puszczał sprzęgło w manualu. Nie wiem, czy tak ma być po sofcie, czy można to poprawić? Stage 1 obecnie 485Nm 350KM i 30kkm nalotu.
KS CUPRA
Stella
Stella

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon 3 Cupra St 4 dr
Silnik: CHPA 1.4

Reklama

Re: Dsg

Postprzez Yamakasi » 5 października 2023, 16:51

Po sofcie silnika zawsze należy zrobić soft skrzyni. Skrzynia automatyczna jest wystrojona do fabrycznej mocy silnika. Ogólnie jak podnosi się moc silnika to musi to iść w parze z modem do skrzyni, np zwiększenie ciśnienia na sprzęgłach, przełączanie biegów w innych momentach etc. Jedz do tunera i niech popatrzy jednak jak zrobiłeś soft silnika bez skrzyni to tutaj upatrywałbym problemów.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez KS CUPRA » 5 października 2023, 20:59

Nie jestem aż tak ograniczony soft z silnikiem był robiony razem ze skrzynią, jest zmienione ciśnienie i punkty zmiany biegów. Generalnie skrzynia chodzi dobrze, nawet szybciej i szybciej redukuje, aczkolwiek zejście z 7 na 5 wiąże się z mocniejszym załączeniem 5b. Przy podniesieniu ciśnienia więcej niż teraz, tuner twierdzi, że będzie zapinać jeszcze bardziej twardo, natomiast przy obniżeniu będzie dłużej zmieniała biegi. Jak zadzwonię do kogoś innego, to nikt nie chce mnie słuchać, tylko od razu nowy program i skrzynia, a nie mam pewności, że będzie lepiej.
KS CUPRA
Stella
Stella

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon 3 Cupra St 4 dr
Silnik: CHPA 1.4

Postprzez Yamakasi » 5 października 2023, 21:41

No a czego się spodziewałeś? Nikomu nie chce się poprawiać po kimś roboty. Jedź do gościa co ci robił soft i gadaj z nim. Pisanie softu do skrzyni to prawdziwa sztuka.

Ja bym obniżył ciśnienie i nie szarpał tak skrzynią, tylko pytanie czy nie będzie to powodowało uślizgów na sprzęgłach. W ostateczności idź do prawdziwych specjalistów jak TVS. Skasują ale w razie W nie zostawiają na lodzie.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna