Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana oleju w skrzyni 6b manual

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana oleju w skrzyni 6b manual

Postprzez Tominjo » 24 marca 2024, 18:25

Witam. Byłem na zmianie oleju w skrzyni biegów. Dałem fachmanowi 3l oleju, a wlał mi 1,5 i mówi, że poziom jest ok. Gdzieś czytałem, że do tej skrzyni wchodzi 2.3 litra i spuszcza się przez odkręcenie 2 śrub. To co on odjaniepawlił? Tylko z jednej spuścił? 1.8 TSI manual. Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć łopatologicznie jak powinno się to wymienić żebym wiedział co mu mam gadać?
Tominjo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: FR 5F
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Wymiana oleju w skrzyni 6b manual

Postprzez Tomektr » 24 marca 2024, 22:47

Obstawiam że wlewał olej przez korek w korpusie skrzyni co jest błędem. Olej wlewa się przez otwór w który jest wkręcony czujnik wstecznego. Trzeba zablokować skrzynię najpierw, następnie wykręcić czujnik i uzupełnić olej. Jeśli weszło mu tylko 1.5l to na 99% robił to przez korek. Przy wymianie powinno wejść 2.1l. 2.3l wchodzi po remoncie gdzie cały olej został spuszczony. Kiedyś w tej skrzyni tak się uzupełniało ale silniki w Leonach nie są umocowane w pionie tylko parę stopni pochylone do przodu co za tym idzie i skrzynia. Więc korek też się trochę "opuścił" i wskazuje niszy poziom. Dlatego zmienili procedurę wymiany przez czujnik wstecznego

viewtopic.php?f=90&t=64633&p=731672&hilit=+serwisówka#p731672 Plik D4B802C0B70-6-speed_manual_gearbox_02S strona 162
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez cytus » 15 maja 2024, 14:54

Producent nie przewiduje wymiany oleju i w ASO wygląda na to, że nie ma standardu... w kilku ASO po weryfikacji - informacja zwrotna, że wlewają między 1.9 - 2l oleju. Według manuali, które się tu na forum już kiedyś przewijały 2.1l wchodzi jak jest częściowo zdemontowana skrzynia (ale nie ma wyjaśnienia co to znaczy), 2.3l jak skrzynia jest demontowana.
cytus
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon FR 1.8 TSI
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Tomektr » 16 maja 2024, 14:12

Zgadza się, w ASO nie wymieniają jako procedura serwisowa. W skrzyni się nie wymienia bo??...bo nie!!! Czyli argument z dupy a ten olej zużywa się jak olej w silniku ale nie co 10tys km tylko co 60tys km ale się zużywa. Po za tym w skrzyni nie ma filtra więc cały syf jest mielony przez tryby i łożyska. Częściowo to znaczy że np były demontowane pół osie i skrzynia do wymiany sprzęgła i trzeba było spuścić olej ale przy tym nie trzeba spuszczać do "sucha" a wiadomo że cały olej nie zleci. To samo tyczy się wymiany oleju (całego nie spuścisz) i dlatego jest napisane częściowo. Na niemieckim forum Golfa 7 pisał gościu że początkowo było 19-2l ale VAG wypuścił dokument wewnętrzny że ma być wlewane 2.1 lub 2.3 zależne od tego co było robione. Nie duży koszt a nie zaszkodzi, co najwyżej pomoże.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna