Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

stukanie na biegu jałowym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

stukanie na biegu jałowym

Postprzez Przemkurius » 18 kwietnia 2025, 12:30

cześć,

zakupiłem leona ST z usterką w temacie. rocznik 2014, 1.4 tsi 140km, wersja FR. na biegu jałowym jest takie lekkie klekotanie, lecz po naciśnięciu sprzęgła klekotanie ustaje. sprzedający miał mi wymienić sprzęgło w ramach usługi przed zakupowej. lecz terminy u mechaników spowodowały, że cena za auto została obniżona abym mógł zrobić to we własnym zakresie.

podjechałem do majstra, u którego do tej pory naprawiałem poprzednie autko i stwierdził, że to nie sprzęgło lecz wałek(?) w skrzyni biegów i sprzęgła wymieniać nie trzeba.

auto jeździ równo, sprzęgło samo w sobie się nie ślizga, przyspiesza dynamicznie. biegi chodzą płynnie, od 1 do 6 wchodzą bez problemu, tak samo jak i wsteczny. jedynie właśnie to klekotanie, które raz jest mocniejsze a raz cichsze.

spotkał się ktoś może z taką usterką?

przy okazji zapytam: czy ma ktoś jakiś serwis w łodzi, który robi rozrząd w leonie? aso to ostateczność, a mój mechanik nie ma sprzętu - żeby zrobić jak to określił - zgodnie ze sztuką.
Przemkurius
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon III
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna