Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8 TSI żywotność

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: 1.8 TSI żywotność

Postprzez artek90 » 18 sierpnia 2018, 19:45

Chyba żartujesz z tym łańcuchem ? rozbierać pół silnika przy 90 tys km... mam nadzieje że naprawdę to nie taki szajs bo łańcuchem nie mam zamiaru sie martwić długi czas.
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez wesol » 19 sierpnia 2018, 08:13

Ponoć się nie kiepski tak szybko w tych motorach. Ale nawet gdyby to bez obawy będzie długo wcześniej słychać jak szura o obudowę taki wyciągnięty łańcuch. Zresztą nawymienialwm się w tym fiatowskim wynalazku jakim jest 1.3 CDTI i tam to ślizgi praktycznie nie istnieją a łańcuch jeszcze robi swoją robotę. Myślę że gdyby zastosować koła zębate z napinaczem to długo by to ganialo. A tak to łańcuch luźny ślizgi wytarte oraz obudowa też wytarta że dziura jest. W sumie to winna pompa oleju w obudowie bo i koła zębate dostają w tyłek. Nie wiem czy nie mam na ktoryms dysku fotek jak panewki są przetarte na pół.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wierzba » 28 sierpnia 2018, 11:45

Fawor napisał(a): FRki z końcówki 2013 z CJSA :)

Ktoś wie od kiedy szło CJSA w FR ? i jak można to szybko zweryfikować na odległość i podczas oględzin przed zakupem ?
wierzba
Stella +
Stella +

Auto: brak
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez LooKatME » 28 sierpnia 2018, 11:51

etka? telefon do działu części ASO? Jak masz VIN to od ręki Ci potwierdzą
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB

Postprzez wierzba » 28 sierpnia 2018, 17:58

a od kiedy te silniki szły do FR ?
wierzba
Stella +
Stella +

Postprzez 83Dario » 28 sierpnia 2018, 20:29

wierzba napisał(a):
Fawor napisał(a): FRki z końcówki 2013 z CJSA :)

Ktoś wie od kiedy szło CJSA w FR ? i jak można to szybko zweryfikować na odległość i podczas oględzin przed zakupem ?
Od poczatku wypustu czyli 2013r. Na wlepie od drzwi masz vin i kod silnika wypisany bez szukania i rozkodowywania vinu[emoji6]

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
83Dario
Sport
Sport

Auto: FR

Postprzez wierzba » 28 sierpnia 2018, 21:30

podziękował
wierzba
Stella +
Stella +

Postprzez bienial » 7 października 2018, 19:41

Witam, odebrałem w piątek swojego Leoniszcza 1.8 tsi i sprzedawca powiedział żebym stawił się na serwisie w okolicach 1500km. Czyżby wymiana oleju?
bienial
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: Leon

Postprzez andrzejpredator » 9 października 2018, 15:30

Z ostatniej chwili w którymś z postów pisalem, ze mam w robocie 2 skody z tym silnikiem ktore maja po okolo 100 tys. Wlasnie jedna padla zaczelo szarpac silnikiem tak jakby ze 2 tloki nie chodzily i po odpaleniu trzeba trzymac na gazie bo gaśnie. Ja stawialem na cewki, mechanik(nie ASO) zdiagnozowal peknieta sprężyne zaworów, wymienił wtryski i dalej jest źle, zamówił pompę. Czekam na rozwiazanie sprawy co tak na prawde poszło. Z tego co widze to raczej szuka wymieniajac podzespoły, dobrze ze firma płaci . Jak sprawa sie rozwiaze to dam znać co i jak
andrzejpredator
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: seat leon st fr 2018

Postprzez fakir151 » 12 października 2018, 09:27

Sam mam ten silnik i również jestem zainteresowany. Na otomoto widzę skody z tym silnikiem mające grubo ponad 100tys km, kwestia czy coś po drodze się w nich działo...
fakir151
Stella +
Stella +

Auto: VW Golf Alltrack DSG

Postprzez bigmazi » 13 października 2018, 07:50

bienial napisał(a):Witam, odebrałem w piątek swojego Leoniszcza 1.8 tsi i sprzedawca powiedział żebym stawił się na serwisie w okolicach 1500km. Czyżby wymiana oleju?

Na dokręcenie śrubek. Jak zapłacisz, to olej też Ci wymienią.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez andrzejpredator » 13 października 2018, 07:55

Hej wam, auto odebrane. Wymienili caly uklad wtryskowy lacznie z pompą paliwa. Co tak naprawdę byli zepsute pewnie nie wiedzą. Kwoty jeszcze nie znam
andrzejpredator
Signo
Signo

Auto: seat leon st fr 2018

Postprzez Krzyzak » 13 października 2018, 19:21

Dziś kolega, który ma superb 1.8tsi z 2011 pochwalił się przebiegiem 200 020 km, także źle nie jest. Na 30 tkm wciąga mu 1 litr oleju.
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez wesol » 14 października 2018, 09:11

Może mu wciągać 3 litry a w tym czasie przybywa 2 litry benzyny które spływają cylindrem. A to znaczna różnica.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez daniel28 » 26 października 2018, 21:37

Mój leon 5F jest jednym z pierwszych na forum 2013 r. Nalatane 70 tyś km z silnikiem nic kompletnie się nie dzieję . Żadnego brania oleju , niepokojących odgłosów itp.... Czego nie mogę powiedzieć o reszcie auta które jest totalnym bublem . Skrzypi wszystko co może a nawet co nie powinno , przebarwienia od słońca , wnętrze wygląda strasznie . Najlepiej nic nie dotykać , przesuwać itp. Dbam o auta, garażuje , do czyszczenia używam mikrofibry, nie noszę odzieży z guzikami :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez AKa » 26 października 2018, 23:07

Mam podobnie. Jeden z pierwszych- jak nie pierwszy na forum. 90kkm. Silnik odpukać jest spoko- oprócz fakapu z pompą wody która padła po 5 latach i dwóch tygodniach od odbioru i zepsutym zaworem DV który puszczał powietrze w kosmos (po pierwszym roku) większych problemów nie było. Zachowuję dozę umiaru podczas jazdy (nie pałuję na zimnym), przeglądy robię w terminie. Przeskoczyłem kilka olejów i tak szczerze- najlepiej działa na najtańszym z producentów których przeskoczyłem (Castrol, Motul, a teraz Lotos).
Silnik dostaje duże plusy. Minusy? Manualna skrzynia biegów to- nie będę ukrywał- gówno.
Wykonanie wnętrza? Słabizna. Jest lepiej niż było w lancerze x- ale tak dla porównania w bodaj dziesięcioletniej Skodzie Yeti z przelotem zbliżającym się do 300kkm jest O NIEBO LEPIEJ. Fotel kierowcy- pęka. Plastiki we wnętrzu rysują się od samego patrzenia.
Ale w gruncie rzeczy to całkiem dobry kawał żelaza. Nie wybrałbym go drugi raz- ale na bank zapamiętam go w miarę dobrze. :wink:
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez wierzba » 27 października 2018, 10:47

skrzynia gówno bo ?
wierzba
Stella +
Stella +

Postprzez AKa » 27 października 2018, 11:19

Wymieniać? Ok- tylko znowu będzie, że sieję defetyzm i jeżeli to taki szajs to żebym sobie zmienił samochód. Ale po tych pięciu latach jestem w stanie powiedzieć dosyć dużo.
1) W ujemnych temperaturach zmiana biegów od momentu postoju (np. całonocnego) to udręka- w porównaniu do A4 B8, Yeti, GTI 7, Beetla czy nawet Mazdy CX-3.
2) Wsteczny bieg który zgrzyta i szarpie przy włączaniu prawie zawsze- tak można czekać. Co nie zmienia faktu, że w w.w. autach w podobnym użytkowaniu NIE zgrzyta.
3) "Żabki" przy zmianie 1->2. Aż taka pierdoła nie jestem, żeby przez pięć lat nie nauczyć się ruszać tak, żeby nie szarpało.
4) Szybka zmiana 1->2 / 2->3 czasami powoduje że po puszczeniu sprzęgła jest zgrzyt, albo bieg po prostu nie wchodzi.
5) Zmiana biegu podczas jazdy w łuku- od 3 do 6 to jest loteria, czy w ogóle wejdzie. Tak wiem- można nie zmieniać biegu w łuku bo transfer masy i utrata siły napędowej blablabla- ale się zdarza i odnosi się wrażenie, że skrzynia żyje własnym życiem.
6) Zestopniowanie biegów mogłoby być troszkę bardziej ciasne w przypadku 1-2-3-4.

Jestem pewien, że za chwilę zleci się pełno ludu i powie że jestem prącie a nie kierowca, ale moim zdaniem- skrzynia biegów, elektryka użytkowo-wodotryskowa i jakość wykonania wnętrza to najgorsze rzeczy w tym samochodzie.

EDYTOWANE: O tu jest cały wątek ze skrzynią. viewtopic.php?f=87&t=45303&start=650
AKa
Sport
Sport

Postprzez wierzba » 27 października 2018, 14:56

No to mnie zastanawia dlaczego tak mało ich na rynku wtórnym - szukam już jakiś czas i w PL praktycznie nie ma wyboru.
wierzba
Stella +
Stella +

Postprzez AKa » 27 października 2018, 16:05

1.8 nie jest popularnym silnikiem, gro z używanych to 1.4tsi i 1.6/2.0tdi. Prosta sprawa jest również z tym, ze nie ma alternatyw w akceptowalnej cenie- zwłaszcza krajowych. Kolejną sprawą jest zepsuty rynek wtórny- a nikt nie odda sprawnego auta w cenie trupa z książką serwisową pisaną jednym długopisem i charakterem pisma- dlatego tez go trzymam dopóki nie wola o zbyt wiele.
AKa
Sport
Sport

Postprzez czapel » 27 października 2018, 17:40

Nie ma ale jak ktos chce sprzedac w idealnym stanie jak ja to kazdy narzeka ze drogo. Taki rynek polski. 1.8 jest malo ale dla większości dobre egzemplarze sa za drogie wiec czego wymagac. Każdy by chcial za pol darmo.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez B3N » 28 października 2018, 08:18

Dorzucę swoje 4 grosze. Ludzie niestety porównują zadbane i świetne utrzymane auta do całego rynku, który jest zatruty przez rozbitki.
Ja jakbym kiedyś chciał sprzedać auto to napewno nie po cenie "rynkowej", bo rynek jest zatruty. Myślę, że prywatni użytkownicy silników 1.8 raczej mają zamiar zostać z samochodem na dłużej. Ale to moja opinia, nie poparta danymi statystycznymi :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez czapel » 28 października 2018, 09:19

Ja swojego 1.8 wystawilem wyposażenie full 2016 rok dsg stan igla ale stan igla serio nie igla "handlarzowa." to miesiąc wisial i cena byla za wysoka choc i tak dla mnie byla za niska...wiec auto zostawilem i teraz robie w nim kolejne mody. Za poldarmo nie oddam ludzie chcieliby za darmo wszystko dostać. W Niemczech takie egzemplarze ida za 15 do 20 procent wiecej. Wiec polski rynek jest taki jak klienci dostosowuje sie do nich. Czyli do du...:)
czapel
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 28 października 2018, 09:30

Niestety prawa rynku są nieubłagane - coś jest warte tyle ile ludzie są skłonni zapłacić, nie tyle ile teoretycznie jest warte - a porównywanie z rynkiem niemieckim nie wnosi nic, tam ludzie mają po prostu więcej kasy. Smutne ale prawdziwe :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Niuch » 28 października 2018, 09:45

A jak przez przypadek ktoś Wam przerysuje auto na parkingu i będziecie likwidować szkodę z AC, to zapomnijcie, że sprzedacie je tak szybko, pomimo w pełni udokumentowanej historii ;) Ludzie wolą kupić Passerati za pół darmo "nigdy nie bite - książka potwierdza", niż dobre, sprawdzone, krajowe auto. W dup.... się ludziom przewraca. Sprzedawałem podobnie jak Czapel, ogłoszenie wisiało dwa miesiące, a kluczowym pytaniem potencjalnie zainteresowanych było "A czemu cena taka wysoka, ile dali radę byśmy urwać ?".

Odnośnie żywotności 1.8 TSI - jestem gotów uwierzyć, że w dobrych rękach może i spokojnie 200k zrobić. Myślę, że wiele zależy od egzemplarza i kierowcy.
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience

Postprzez czapel » 28 października 2018, 09:56

i co sprzedałeś w końcu? 1.8 na oto moto u mnie w Małopolsce były 2 w tym mój i jeden manual golas. reszta 1.4. ja teraz robie chipa i inne mody i zostawiam na przynajmniej następny rok.
czapel
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 28 października 2018, 10:29

I do tego się sprowadza, jeśli nie musisz nie sprzedawaj, bo nie warto, jeśli musisz to nie ma wyjścia, dostaniesz tyle ile rynek da - i dyskusja czy jest normalny czy nie nic nie zmienia :-( taki life
Generalnie samochód nigdy nie jest inwestycją tylko wydatkiem (chyba że jest stary, nietuzinkowy itp.) :twisted:
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Postprzez Niuch » 28 października 2018, 15:35

czapel napisał(a):i co sprzedałeś w końcu? 1.8 na oto moto u mnie w Małopolsce były 2 w tym mój i jeden manual golas. reszta 1.4. ja teraz robie chipa i inne mody i zostawiam na przynajmniej następny rok.

Nie był to Leon, tylko Renault, co nie zmienia faktu, że miał jeszcze gwarancję, a i tak ciężko było. Leona jak będę chciał się pozbyć, to na 100% zostanie w rodzinie ;) Ale póki co nawet o tym nie myślę, chyba trafiłem na dobry egzemplarz, bo nic z bublowatości, o której ludzie na forum się rozpisują, u mnie nie ma :mrgreen:
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience

Postprzez Winiar » 8 listopada 2018, 22:22

Mój jest z kwietnia 2014 i też ma nalatane 70 tyś, regularnie zmieniany olej co 15 tyś i inne eksploatacyjne rzeczy, ostatnio z usterek musiałem wymienić czujnik płynu chłodzącego bo z niewiadomych przyczyn padał. Chcę go sprzedać, tylko pewnie nie dostane takiej kasy, bo był malowany już chyba wszędzie, pomijając dach. Wszystkie obcierki i uszkodzenia nie z mojej winy i robione w autoryzowanym serwisie Audi na Karnkowskiej, każdy kto przyjedzie z czujnikiem powie że bity z każdej strony.
Winiar
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez kapishon » 8 listopada 2018, 23:04

Mój odebrany końcem listopada 2014 r. Póki co nalatane 109 tyś. Przeglądy co 15tyś,a od przebiegu 1500km jeżdżone tylko na Motulu X-Clean 8100 5w40. Jeżeli chodzi o jakiekolwiek usterki to brak. No z wyjątkiem akumulatora który 2 miesiące temu w jednej chwili odmówił współpracy. Teraz szykuję się do wymiany tarczy i klocków z przodu. Jeżeli chodzi o wnętrze to w moim egzemplarzu nic nie trzeszczy, także pewno na początku produkcji to była loteria. Ogólnie jeżdżę, zamierzam dalej jeździć ale szykuje się do remap'u i to chyba jeszcze przed zimą.
VW T-ROC R 2.0 TSI DNFC 2022r.
VW Touran Highline Manual 1.5 TSI DXDB 2023r.
kapishon
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: VW T-ROC R
Silnik: inny

Postprzez DeeDee » 9 listopada 2018, 11:32

Właśnie czekam na Auto z tym silnikiem, czy możesz powiedzieć coś więcej ? spalanie? dynamika?
DeeDee
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez kapishon » 9 listopada 2018, 15:19

DeeDee napisał(a):Właśnie czekam na Auto z tym silnikiem, czy możesz powiedzieć coś więcej ? spalanie? dynamika?

Kwestia spalania w 1.8 TSI jest bezpośrednio związana ze stylem jazdy. W mieście potrafi spalić 8l/100km potrafi spalić 13l/100km. To samo na trasie. 90-100km/h spokojnej jazdy wynik będzie koło 6l/100km ale już dynamiczna jazda 8-9l/100km. Autostrada 140-160km/h 8,5-9l a im szybciej tym więcej.

Jeżeli chodzi o dynamikę to po przesiadce z Roomstera różnica była odczuwalna teraz dla mnie parametry które generuje 1.8 TSI to jest totalne minimum jeżeli chodzi o samochód do jazdy, stąd jeszcze przed Świętami będę chciał mu zrobić nową mapę. Ogólnie do silnika nie mam żadnych zastrzeżeń.
VW T-ROC R 2.0 TSI DNFC 2022r.
VW Touran Highline Manual 1.5 TSI DXDB 2023r.
kapishon
Signo
Signo

Auto: VW T-ROC R
Silnik: inny

Postprzez Marcin75 » 1 kwietnia 2019, 12:48

Dobił mnie ostatnio brak czujnika klocków hamulcowych. W wersji FR z silnikiem 1.8 to jakieś nieporozumienie
Marcin75
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.8 FR 230km

Postprzez dudek_jd » 1 kwietnia 2019, 13:13

tak szczerze, to nie wiem jakie masz felgi ale moich do dość łatwo zauważyć jaka jest grubość klocka. A w dzień czy dwa klocków nie zjeździsz więc chyba nie ciężko raz w miesiącu zajrzeć w koło? Z tym nieporozumieniem bym nie przesadzał
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Marcin75 » 1 kwietnia 2019, 13:32

dudek_jd napisał(a):tak szczerze, to nie wiem jakie masz felgi ale moich do dość łatwo zauważyć jaka jest grubość klocka. A w dzień czy dwa klocków nie zjeździsz więc chyba nie ciężko raz w miesiącu zajrzeć w koło? Z tym nieporozumieniem bym nie przesadzał

W octavii z 2009r mam i to wcale nie jest bogata wersja. Zimą na stalówkach śmigam i nie mam zamiaru tam zaglądać. Dla mnie to nieporozumienie przynajmniej w wersji FR. Tylko cupra ma czujnik?
Marcin75
Stella +
Stella +

Postprzez biz0n » 1 kwietnia 2019, 13:40

Ale z tego co wiem jest czujnik mechaniczny, i wg mnie bardziej skuteczny niż elektronika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Marcin75 » 1 kwietnia 2019, 13:46

biz0n napisał(a):Ale z tego co wiem jest czujnik mechaniczny, i wg mnie bardziej skuteczny niż elektronika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

co to takiego? jak to działa?
nie słyszałem o takim czymś
Marcin75
Stella +
Stella +

Postprzez brzooza » 1 kwietnia 2019, 16:56

Po prostu jak okładziny zetrą się bardzo to odsłania się taki metalowy bolec który jak trze o tarcze to piszczy za każdym hamowaniem nawet jak lekko hamulec naciśniesz.
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez m1chal_p » 1 kwietnia 2019, 22:01

Marcin75 napisał(a):Dobił mnie ostatnio brak czujnika klocków hamulcowych. W wersji FR z silnikiem 1.8 to jakieś nieporozumienie

To temat o żywotności silnika, a nie klocków hamulcowych... :?
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez Thomash » 3 kwietnia 2019, 19:56

Wiem, że to jest temat o 5F, ale swojego 1P z 1.8 TSI sprzedawałem niedawno jak miał 203tys przebiegu i jeździł bardzo dobrze bez brania nawet grama oleju. Kupiłem go jak miał 113tys i jedynie był problem z nagarem na początku. Potem przy 180tys przyszły wieksze naprawy, bo do wymiany poszedł m.in. rozrząd, uszczelniacze na wale, sprzegło, dwumasa, misa olejowa, komplet tarcz i klocków (z tyłu były od nowości :-) ).
Teraz mam 1.8TSi z rocznika 2018 i mam nadzieje, że będzie w miarę bezawaryjne. Oczywiście zmienię interwały zmiany oleju na rozsądne i po 2-2,5k wymienię olej na nowy.
Thomash
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 5F FR ST

Postprzez 83Dario » 5 kwietnia 2019, 11:50

Marcin75 napisał(a):
dudek_jd napisał(a):tak szczerze, to nie wiem jakie masz felgi ale moich do dość łatwo zauważyć jaka jest grubość klocka. A w dzień czy dwa klocków nie zjeździsz więc chyba nie ciężko raz w miesiącu zajrzeć w koło? Z tym nieporozumieniem bym nie przesadzał

W octavii z 2009r mam i to wcale nie jest bogata wersja. Zimą na stalówkach śmigam i nie mam zamiaru tam zaglądać. Dla mnie to nieporozumienie przynajmniej w wersji FR. Tylko cupra ma czujnik?
Ale glupoty piszesz, wszystkie maja nawet 1.4tsi czujnik ma. Wymienialem u siebie 2x klocki w 1.8tsi i kazda miala czujnik i kostka do podpiecia na aucie, tylko z przodu. To lepiej zajrzyj od czasu do czasu za nadkole niz glupoty pisac na forum[emoji6]

83Dario
Sport
Sport

Postprzez 83Dario » 5 kwietnia 2019, 11:52

Silnik jest bardzo zywotny, przeszedl u mnie wszystkie stage od 0,5-2+ i zrobione ma 70tys i wszystko gra jak od nowosci. Tylko trzeba wymieniać oleje nie co 30tys, tylko minimum 15tys a może max i dbac, wtedy bedzie służył bezawaryjnie na dlugie lata. U mnie bylo prawie 2x tyle mocy co fabrycznie i jeździł[emoji41]

83Dario
Sport
Sport

Postprzez fakir151 » 5 kwietnia 2019, 13:51

83Dario, przejechałeś 70tys po zrobieniu stage 0,5? Czy od nowości a gdzieś po drodze były modyfikacje? Sprzedałeś skoro piszesz w czasie przeszłym?
fakir151
Stella +
Stella +

Auto: VW Golf Alltrack DSG

Postprzez 83Dario » 5 kwietnia 2019, 16:30

fakir151 napisał(a):83Dario, przejechałeś 70tys po zrobieniu stage 0,5? Czy od nowości a gdzieś po drodze były modyfikacje? Sprzedałeś skoro piszesz w czasie przeszłym?
Po ponad 10tys byl box, później stage 2, pozniej stage 2+ na którym zrobilem ponad 15tys. Tak auto sprzedane

83Dario
Sport
Sport

Postprzez artek90 » 7 kwietnia 2019, 22:15

Mam 1.8 tsi FR z 2017. do dzis zrobione 8 tys km ale silnik jedzie super w porowaniu do leona 1.6 tdi ktorego uzytkuje na codzien. Najmniejsze spalanie w tym 1.8 jakie mialem to 7.6 na trasie 600 km. Auto bedzie mialo dwa lata koncem roku ale olej juz zmienilem prewencyjnie.
Skrzynia 6 bardzo fajnie dziala i nie trzeba wachlowac biegami za bardzo. Silnik bardzo elastyczny i cichy.
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez brzooza » 10 maja 2019, 17:45

Nie wiedziałem w jaki wątek zadać to pytanie a nowego tworzyć nie chciałem.

Czy 1.4tsi i przy okazji 1.8 i 2.0 maja klapy wirowe takie jak w diesly które są gó*nem i powinno się je usunąć ?
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez wesol » 10 maja 2019, 20:44

1.4 zdaje się nie ale 1.8 i 2.0 miewały.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez Linksiq » 11 czerwca 2019, 09:47

Witam Panowie, nie chcę zakładać nowego wątku, jestem nowy. Nie ukrywam przeczytałem wiele interesujących mnie tematów na tym forum, czy VW. Chodzi mi właśnie o silnik 1.8TSI. Miałem okazję przejechać się Golfem VII 2015r 1.8 TSI 180KM i nie powiem, ale wrażenia bardzo dobre, cisza w srodku, moment i turinka swoje robi, bardzo fajne dość szybkie autko. Jednak nie wszystko jest tak pięknie jak to wygląda, bo jak czytam o wymianach łańcucha po 100tys, nietaniego zresztą i dyskusją czy ten silnik dożyje do 200tys to jestem troche :| Osobiscie jeżdżę Honfa Civic 1.8 v-tec R18A2 z roku 2008r, kupiłem ja w 2013r z przebiegiem 90tys, aktualnie ok 170tys i przy 120 regulowałem zawory, pod maskę nie zaglądam cały rok od 6 lat. Silnik na łańcuchu, nie wiem kiedy sie go wymienia, pompa wody oryginal, pasek od alternatora i klimy oryginal. Golf mnie zaciekawił tym że 1.8 TSI fajnie sie zbiera, nie trzeba go krecić, spalanie podobne jak u mnie i tym że za Honde po FL od 2015r idealną trzeba dać ok 60tys, za takie pieniadze sa golfy 2017 z przebiegami mniej niż 50tys. Stad moje pytanie, czy jak bedę dojezdzam takim 1.8 TSI do pracy 6km dziennie, to nie bedzie problemów z nagarami, jakimiś dpfami jezeli w ogole w tym są montowane i jak taki silnik nadaje w ogole do takiej eksploatacji. Rocznie robie ok 10tys takim trybem, reszta to jakies wypady weekendowe 200km-400km i raz w roku Chorwacja ok 3000tys. Prosiłbym uzytkowników podobnie jezdzacych jak ja o opinie.
Linksiq
Stella
Stella

Auto: Civic VIII

Postprzez servo » 28 czerwca 2019, 21:00

Linksiq napisał(a):Prosiłbym uzytkowników podobnie jezdzacych jak ja o opinie.

Ok - sam prosiłeś :)
Robisz krótkie odcinki, więc duży % jazdy na niedogrzanym silniku. Tu dużo zależy od stylu jazdy i tego, czy będziesz "pałować na zimnym" i jak często będziesz zmieniać olej.
Nie wiem, czy planujesz zakup nowego auta, czy używanego? Pamiętaj, że często największą wadą pojazdu jest jego poprzedni właściciel...
Obecnie Seat daje 5 lat gwarancji, co jest niezłą ofertą...
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez bzykofm » 28 czerwca 2019, 23:00

O gwarancji Seata można trochę na forum poczytać. Niestety często jest tylko na papierze, a serwisy myślą tylko jak się wykręcić, zdarzają się jednak miłe wyjątki od tej reguły. Kwestia szczęścia
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna