Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez Piters82 » 3 września 2014, 17:57
Witam od jakiegoś czasu zaczął mnie irytować dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu przy różnej prędkości i w różnych warunkach zawsze jest tak samo słychać to w kabinie jak radio jest wyłączone przy dodawaniu gazu słychać jakby chropowate zasysanie coś jakby pęd powietrza lub coś lecącego tak jakby do silnika trochę jakby syczenie turbiny w dizlu. Lub nieszczelny nawiew w kabinie ale nie ma to związku z prędkością i pędem powietrza bo jest to nawet przy delikatnym ruszaniu. To jest dźwięk nieprzyjemny i nie może być to turbo, coś jakby paliwo leciało do silnika takie to sprawia wrażenie nie wiem jak to wam dokładnie opisać postaram się to nagrać ale nie wiem czy wyjdzie na filmie. A może ktoś ma podobnie i może coś z tym zrobili w serwisie bo ja jeszcze z tym nie byłem bo nie miałem okazji dajcie znać pozdro
-

Piters82
- Stella +

-
- Auto: Seat Leon 5F FR
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
przez rafko1 » 3 września 2014, 20:48
Kolego ja mam to samo w 1.4 122 KM podejrzewam, że to jest pompa paliwa .A czy jak dodajesz gazu jest to coś głośniej słychać?
-

rafko1
- Sport

-
- Auto: SEAT LEON 5F STYLE
- Silnik: benzyna 1.4
przez Piters82 » 3 września 2014, 21:46
chciałem to dziś nagrać ale ciężko to wychwycić jak dodaję gazu szczególnie przy 20 000 obrotów się zaczyna im więcej dodaje tym więcej słychać ale tylko na chwilę bo jak dodam dużo więcej to zanika na luzie i sprzęgle tego nie ma tylko przy dodawaniu gazu to taki dźwięk jakby przez małą rurkę coś zasysało wodę albo przez nią rozpryskiwało nie wiem jak to opisać ale coś w tym stylu przy ostrym gazowaniu to zanika ale pewnie przez to że silnik to zagłusza. Coś kiedyś czytałem na tym forum że ktoś miał coś z przewodami paliwa nie zaizolowane czy coś ale nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego czekam na dalsze opinie pozdrawiam
-

Piters82
- Stella +

-
- Auto: Seat Leon 5F FR
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
przez Vampire1984 » 4 września 2014, 05:22
Nie jest to przypadkiem świst turbiny?
-

Vampire1984
- Cupra

-
- Region: zachodniopomorskie
- Auto: MB A250 4M W177
- Silnik: CJXA 2.0
przez daniel28 » 4 września 2014, 14:30
Również mam ten dźwięk. Obstawiam katalizator

-
daniel28
- TopSport

-
- Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
- Silnik: CJXA 2.0
przez rafko1 » 13 września 2014, 21:13
U mnie tak chrobocze nawet bez dodawania gazu im wyższe obroty tym głośniej to słychać. Mam inny silnik niż w temacie .Proszę o sprawdzenie innych użytkowników 5f czy to słychać? "musi być wyłączony nadmuch i audio "
-

rafko1
- Sport

-
- Auto: SEAT LEON 5F STYLE
- Silnik: benzyna 1.4
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna