Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Niedokładny wskaźnik paliwa.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Niedokładny wskaźnik paliwa.

Postprzez Jaro40 » 4 listopada 2014, 17:17

Witam
Zatankowałem Leonka do pełna (po korek).
Po przejechaniu 190 km ,wskaźnik paliwa pokazuje nadal maksimum ,komputer zasięg taki sam jak po zatankowaniu.
Jakieś sugestie ?
Jaro40
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon III 5F 1.4
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Nie dokładny wskaźnik paliwa.

Postprzez Wojtaz666 » 4 listopada 2014, 17:26

Raczej normalna sprawa, u mnie jest podobnie, dopiero po przekroczeniu ok. 230km zaczyna ubywać paliwa :)).
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez rafko1 » 4 listopada 2014, 18:23

Też to zauważyłem byłem lekko zdziwiony trasa Kraków- Piotrków Trybunalski, a tu na wskaźniku full :shock:
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez bob » 4 listopada 2014, 18:46

.. ale jak pojedziecie trochę dynamiczniej to przy 80 km juz zacznie spadać poziom paliwa.... :-D
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Jaro40 » 4 listopada 2014, 19:17

Koledzy -wielkie dzięki za odpowiedzi.
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Wojtaz666 » 4 listopada 2014, 19:39

bob napisał(a):.. ale jak pojedziecie trochę dynamiczniej to przy 80 km juz zacznie spadać poziom paliwa.... :-D

Dokładnie. Zależy też od tego czy zalałeś do oporu czy przestałeś lać przy pierwszym odbiciu ;). Czasami leję po sam korek i potrafię przejechać 300km zanim wskaźnik się ruszy :).
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez KAI » 4 listopada 2014, 22:50

U mnie wskaźnik poziomu oszukuje, ale zasięgu już pokazuje prawdę.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Jaro40 » 5 listopada 2014, 11:15

Przejechane 210 km,wskaźnik paliwa nadal na full.Zasięg zmniejszył się, coś się ruszyło.
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez TT89 » 5 listopada 2014, 11:20

U mnie wskaźnik poziomu paliwa też nie działa proporcjonalnie do ilości benzyny w baku.
Jak jest pełny to ubywa powoli. Natomiast przy końcu kolejne kreski ubywają szybką.
Np. jak jest pełny to po przejechaniu 200km potrafi zejść tylko 1 kreska. A jak się zbliża do końca to na przestrzeni 80km potrafi zejść o 3 kreski...
Natomiast zasięg podaje poprawnie. Przez chwile myślałem, żeby zgłosić to w serwisie, ale skoro wy też tak macie to może po prostu tak ma być...
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON III FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez pinkibass » 5 listopada 2014, 11:45

U mnie to samo.

I tak szczerze mówiąc to nie przypominam sobie samochodu, w którym wskazówka/wskaźnik paliwa wskazywałaby równomierny ubytek paliwa z baku.
Zawsze miałem tak, że w okolicach pełnego baku wskaźnik utrzymywał się długo a potem im bliżej do dna tym paliwo według wskaźnika "ucieka" szybciej
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez szczeslaw » 5 listopada 2014, 12:08

pinkibass, w większości samochodów tak jest, ale nie we wszystkich. Np. moja poprzednia Laguna II pokazywała bardzo dokładnie. Patrząc na wskazówkę, byłem właściwie w stanie określić ilość paliwa w baku z dokładnością do 2-3 litrów.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szczepan » 5 listopada 2014, 17:53

Kiedyś wskazania realizowane były poprzez pływak w baku. Zależnie od zmiany kształtu baku zmieniała się szybkość ubytku. Zazwyczaj na początku "ubywało" wolniej.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez chlorek » 5 listopada 2014, 17:55

Jaro40 napisał(a):Jakieś sugestie ?

trzeba od razu upalać to będzie równo schodziło hahaha.
Ogólnie tak ma Grupa VW i nic z tym nie zrobisz, trzeba się przyzwyczaić lub nie tankować do pełna :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez pinkibass » 5 listopada 2014, 20:33

Może niektóre auta (w tym Laguna) wskazanie poziomu realizują wlasnie jakimś innym, lepszym sposobem

Modyfikując troche poradę chlorka - najlepiej tankować do pełna i gdy wskazówka dochodzi do połowy baku tankować ponownie - wtedy poziom paliwa przez cały czas obniża sie przyjemnie powoli :D
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Thriade » 5 listopada 2014, 21:56

U mnie tak samo.. jeździ se człowiek, któryś już tydzień, myśli, że ma pół baku, a tu z nienacka rezerwa. Dobrze wiedzieć, że to nie tylko u mnie tak robi:>
Thriade
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 5 listopada 2014, 23:44

Ja już mam stałą zasadę: trzy kreski=tankowanie ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez Zix » 6 listopada 2014, 08:19

Ja raczej spoglądam na wskazania komputera niż na te kreseczki, jak jest 100 do przejechania to zalewam do pełna. No i u mnie kreska spada po pierwszych ok.100km.
W ogóle to jak dla mnie to mógłby być bak większy o 20l.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez KAI » 6 listopada 2014, 18:56

Ja wcześniej w aucie miałem 60l czyli 10l więcej. I to było dla mnie dość optymalne.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez Jaro40 » 7 listopada 2014, 10:56

Koledzy - to co pokazuje wskaźnik paliwa ,to jedno. A czy nie sądzicie że wina leży po stronie czujnika paliwa w baku np. zawieszenie się.
Mimo przejechania 230km wskaźnik dalej na full. A nawiasem mówiąc to według mnie to jest nienormalne że zatankowałem ,,pod korek'' i są taki czary ze wskazaniami paliwa.Technika idzie do przodu ,auta niby coraz lepsze a mamy takie problemy z nowymi samochodami.Nie wspomnę o innych wadach.
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Zix » 7 listopada 2014, 13:34

KAI napisał(a):Ja wcześniej w aucie miałem 60l czyli 10l więcej. I to było dla mnie dość optymalne.

Ostatnio jak tankowałem to już całkiem pusty bak był, pokazywało, że do przejechania 0km przez 20 km zanim do stacji dojechałem, a do baku weszło 45 litrów. Mało, tygodnia nie zreobię do tankowania.
W A4 b7 jak zalewałam podobnie na pusty bak to wchodziło 62l.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 7 listopada 2014, 14:14

Narzekacie jak stare baby normalnie… :-) W Leonie 1M też miałem tak, że wskaźnik stał na pozycji max przez około 200km, a dopiero potem zaczynał zjeżdżać dość zdecydowanie w dół. Wiadomo chyba wszystkim, że zbiornik paliwa ma nieregularny kształt (dodatkowo też pompa paliwa również zajmuje raczej jego niższą część, dodatkowo nieco zmniejszając jego objętość ) i dlatego opadanie pływaka na pompie jest nieliniową funkcją ubywania paliwa. Prawdopodobnie dlatego nikt z projektantów/inżynierów nie zadał sobie trudu, by znaleźć odpowiedni wzór, który byłby w stanie przeliczyć poziom pływaka na poziom paliwa na wskaźniku.
Czy pływak się zawiesza? NIE. Też miałem takie podejrzenia w 1M, ale kiedy po 200k km profilaktycznie wymieniałem pompę paliwa na nową (oryginalną, przy czym trzeba było przełożyć pływak ze starej), to dźwignia pływaka nadal pracowała bez żadnych zacięć.
Ważne jest, żeby precyzyjne było wskazanie poziomu rezerwy i żeby nie było sytuacji, że paliwa zabraknie mimo niezerowego wskazania.
Dlaczego wskaźnik pokazuje zerowy zasięg, a paliwo nadal jest w zbiorniku? Ano po to, żeby zapobiec ewentualnemu zatarciu pompy paliwa kiedy ktoś będzie jechał „na oparach” (a raczej kiedy będzie myślał, że tak jest). Takie praktyki pokazywania zerowego zasięgu przy niezerowym poziomie paliwa stosują też inni producenci (i wcale nie chodzi o grupę VAG), więc nie ma co dramatyzować. Proponuję przeczytać na ten temat na przykład na forum Mazdy - http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=494&t=166424&hilit=wska%C5%BAnik+paliwa - może wtedy przestaniecie narzekać na wskaźnik w Leonie... :mrgreen:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szczeslaw » 7 listopada 2014, 14:27

Zix napisał(a):
KAI napisał(a):Ja wcześniej w aucie miałem 60l czyli 10l więcej. I to było dla mnie dość optymalne.

Ostatnio jak tankowałem to już całkiem pusty bak był, pokazywało, że do przejechania 0km przez 20 km zanim do stacji dojechałem, a do baku weszło 45 litrów. Mało, tygodnia nie zreobię do tankowania.
W A4 b7 jak zalewałam podobnie na pusty bak to wchodziło 62l.

No to mamy inaczej skalibrowane czujniki/komputery. Ja tankuję jak zapali się rezerwa. Czasami troszkę później, jak np. zapali się podczas jazdy do pracy. Najczęściej komputer pokazuje wtedy 30-70km, a paliwa wchodzi mi ok. 48-51 litrów (w zależności od stacji i tego, ile przejadę od zapalenia się rezerwy).
Jeżeli Tobie weszło tylko 45l przy wskazaniu 0km, to jest bardzo duża różnica.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Zix » 7 listopada 2014, 14:38

Sprawdzę przy następnym tankowaniu jeszcze, ale jestem przekonany, że nie było więcej niż 46.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 7 listopada 2014, 16:10

Oracle napisał(a):

Dokładnie coś marudzicie i szukacie dziury w całym:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez szczepan » 7 listopada 2014, 19:58

A z innej beczki, mam poważne wątpliwości co do pojemności baku. Czasami wlewam 52 l choć na kompie wskazuje zasięg jeszcze 50 a czasami nawet 80 km
szczepan
Sport
Sport

Postprzez KAI » 7 listopada 2014, 21:05

Zasięg jest liczony wg średniego spalania wg moich obserwacji.
Więc jak jedziesz na autostradzie to zasięg będzie mniejszy niż np. na drodze krajowej - pomimo tego samego stanu w baku.
KAI
KAI
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 8 listopada 2014, 17:51

KAI napisał(a):Zasięg jest liczony wg średniego spalania wg moich obserwacji.
Więc jak jedziesz na autostradzie to zasięg będzie mniejszy niż np. na drodze krajowej - pomimo tego samego stanu w baku.
Zasięg zasięgiem ale skoro cokolwiek jest w baku i wchodzi jeszcze 52 l to jaka jest jego pojemność? Nie wierzę, że rura wlewowa ma pojemność 6 lub więcej litrów.
szczepan
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 8 listopada 2014, 23:05

szczepan, pojemność sumaryczna jest trochę większa niż 50l. Ale jest jeszcze jedna rzecz, nawet ważniejsza - stacje oszukują na dystrybutorach i różnice potrafią być naprawdę spore. 5l różnicy na 50l to nie problem.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Jaro40 » 9 listopada 2014, 00:15

Oracle - nikt nie marudzi jak stare baby.Forum jest po to aby wymieniać się swoimi wiadomościami i spostrzeżeniami. A jak jesteś taki mądrala i fachowiec to po co wymieniałeś pompę paliwa w swoim 1M .Nikt nie pisał o zawieszaniu pływaka tylko ogólnie o ,,zawieszeniu"pompy(czujnika) jako urządzenia. A nawiasem mówiąc ,to pompy paliwa ulegają awarią i pływaki ,,zawieszają się''.Ja dzięki odpowiedzią forumowiczów nie wymieniłem profilaktycznie pompy paliwa.
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Oracle » 9 listopada 2014, 10:19

Jaro40 napisał(a):A jak jesteś taki mądrala i fachowiec to po co wymieniałeś pompę paliwa w swoim 1M

Pompę wymieniałem dlatego, że zauważyłem, iż stara zaczęła pracować wyraźnie głośniej, niż powinna. Potwierdziło się to po założeniu nowej pompy tej samej firmy (VDO). Nie uważam się za mądralę, jak piszesz, tylko staram się reagować z wyprzedzeniem na wszelkie symptomy zbliżających się awarii w moich samochodach i nie czekam, aż mi się pojazd "rozkraczy" na środku drogi. :-P

Jeżeli chodzi o to "marudzenie", to wydaje mi się, że problem ze wskaźnikiem byłby wtedy, gdyby nagle niespodziewanie skończyło się paliwo - w innym przypadku jeżeli wskaźnik działa cały czas tak samo, mimo, że niezbyt precyzyjnie, to chyba po prostu trzeba się przyzwyczaić i tyle.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Zix » 17 listopada 2014, 08:02

szczeslaw napisał(a): komputer pokazuje wtedy 30-70km, a paliwa wchodzi mi ok. 48-51 litrów

Tankowanie wczoraj:
- komputer pokazywał, że do przejechania jeszcze 20km
- weszło... 43,22 l

Także jak komuś wchodzi 51 l to radzę zmienić stację. 8)
Chyba, że mamy inny bak, w co wątpię.

-- 17 listopada 2014, 08:02 --

W ogóle dobrze by było, żeby ten temat przenieść do "Leon 3 - Techniczne ogólne"
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 17 listopada 2014, 08:39

Zix, właśnie problem w tym, że tankuję na różnych stacjach. Głównie na Shell, ale też czasami Orlen i Statoil.
Spalanie rzeczywiste (obliczone na podstawie ilości zatankowanego paliwa i przejechanego dystansu), zgadza mi się z komputerem z dokładnością do 0,2-0,3L (komputer zaniża, czyli norma).
Nie jest to więc RACZEJ kwestia stacji, tylko inaczej skalibrowanego komputera.
Inna sprawa, że zbiorniki paliwa są inne. Czy różnią się pojemnością lub kształtem nie wiem, ale według tego: http://www.partsbase.org/seat/leon-leon ... tachments/
zbiorniki do Diesla i Benzyny są inne i mają inne numery katalogowe.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Zix » 17 listopada 2014, 09:05

szczeslaw napisał(a):Spalanie rzeczywiste (obliczone na podstawie ilości zatankowanego paliwa i przejechanego dystansu), zgadza mi się z komputerem z dokładnością do 0,2-0,3L (komputer zaniża, czyli norma).

U mnie dokładnie tak samo - komputer pokazuje spalanie niższe o ok. 0,3L niż faktyczne.
szczeslaw napisał(a):Nie jest to więc RACZEJ kwestia stacji, tylko inaczej skalibrowanego komputera.

Komputer nie ma tu nic do rzeczy, po prostu bak u mnie jest wyjątkowo mały.
Dziwne, że jest aż taka różnica. Inna rzecz, że potwierdziło się moje podejrzenie, że mój bak nawet deklarowanych 45L nie ma...
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 17 listopada 2014, 09:17

Zix napisał(a):Komputer nie ma tu nic do rzeczy, po prostu bak u mnie jest wyjątkowo mały.
Dziwne, że jest aż taka różnica. Inna rzecz, że potwierdziło się moje podejrzenie, że mój bak nawet deklarowanych 45L nie ma...

Komputer może mieć znaczenie o tyle, że pokazuje on zasięg 0, mimo że jest jeszcze trochę paliwa w baku. To, przy jakiej ilości paliwa pokaże Ci 0km, zależy właśnie od kalibracji. Pewność co do pojemności zbiornika mógłbyś mieć dopiero po wyjeżdżeniu paliwa do rzeczywistego 0, aż samochód stanie. Czego oczywiście nie polecam :) Tak tylko zwracam uwagę, że kalibracja może tu mieć znaczenie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez trzcina » 17 listopada 2014, 09:21

Zasięg komputera jest obliczany na podstawie średniego zużycia, może po prostu 'wdepnałeś' i miales 10litrow spalania? ;)

Z drugiej strony ciężko uważać ze stacje na których ty tankujesz przekłamują na korzyść klienta, aż o taką wartość. Ja po odbiorze samochodu wlałem trochę ponad 51 litrów na Statoil (do pierwszego odbicia) przy zasięgu 10km. Drugie tankowanie (też do pierwszego odbicia) - weszło 47.5 litra przy zasięgu 60km.

Generalnie miało to sens ;)

Inna sprawa że jak do tej pory to dokładność wskaźnika poziomu paliwa jest bardzo wysoka. 3/4 kreski miałem przy zasięgu 150/200km, a jedna kreskę przy włączanej rezerwie i zasiegu ~80km.
trzcina
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST 1.4 125

Postprzez Zix » 17 listopada 2014, 10:02

szczeslaw napisał(a):...kalibracja może tu mieć znaczenie.

Być może jest to tak specjalnie założone w celu uniknięcia zapowietrzenia diesla. Po prostu jest większy zapas.
trzcina napisał(a):może po prostu 'wdepnałeś' i miales 10litrow spalania?

Nie, obserwowałem jak spada do tych 20, równomiernie spadało, nie pałowałem jakoś mocno. ;)

trzcina napisał(a):ciężko uważać ze stacje na których ty tankujesz przekłamują na korzyść klienta, aż o taką wartość

Na korzyść na pewno nie przekłamują, to raczej inne na niekorzyść. ;)
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Biały Miś » 24 listopada 2014, 00:53

W kwestii Stacji Paliw. Jeżeli na stacji np. jest awaria pompy, to po wymianie przyjeżdżają ludzie z Urzędu Miar i sprawdzają ilość paliwa na dystrybutorze i w zbiorniku, który przywożą. Jeżeli się zgadza, to wtedy taka pompa jest dopuszczona do pracy przy sprzedaży paliwa. Widziałem na własne oczy jak pracowałem na jednej ze stacji.

Napisane z Zetki :-)
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Tom_O » 6 marca 2015, 22:38

Dzisiaj po 700km w mieście i zasięgu 5km wlałem 52l (Auchan).
Wskaźnik nieliniowy - pierwsza połowa baku 450km, druga połowa 250km.
Przy 3 kreskach pokazuje zasięg 130km.
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna inny

Postprzez TT89 » 7 marca 2015, 07:53

Wskaźnik nieliniowy OK. Wszystko dałoby się zrozumieć, gdyby na wskaźniku poziomu paliwa w połowie nie pisało "1/2". Bo te 1/2 w tej chwili nie oznacza, ani połowy objętości paliwa w baku, ani połowy dystansu jaki możemy przejechać. Ja wolałbym, żeby to przeprogramowali tak jak ma być.
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Postprzez lewy1305 » 7 marca 2015, 08:35

czytam to i nie wieże że z tego powodu można zrobić aż taki problem ,co mnie interesuje czy paliwa jest 1/4 czy 1/2 czy full stacje paliw w mieście są co 2 może 3 km poza miastem max 30 więc paliwo się kończy to tankuje i po sprawie .Pomiar ilości paliwa jest mierzony za pomocą pływaka jak 20lat temu więc to nie będzie dokładny pomiar tylko wskazanie orientacyjne jest to prosta zasada działania i nie zawodna .Chyba że zależy wam na info czy obecnie macie 10l czy może 10.75 l
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon

Postprzez TT89 » 7 marca 2015, 09:11

Chodzi o to, że zrobienie tego tak jak trzeba jest bardzo łatwą sprawą i aż wstyd, że VW tego nie ogarnął. Poza tym mi się nie podoba, że auto mnie okłamuje. Po to są tego typu przyrządy, żeby jak najbardziej precyzyjnie określać parametry.

Co będzie jeśli inżynierowie VW na następny raz pomyślą: "zrobiliśmy bardzo ekonomiczny samochód, paliwo bardzo powoli ubywa, można przejechać 500km, a na wskaźniku schodzą tylko 2 kreski z 8, super!!! zróbmy teraz bardzo szybki samochód, wyskalujmy tak prędkościomierz, że jak auto pojedzie 60km/h to na prędkościomierzu niech będzie 100km/h, super!!! auto ma genialne przyspieszenie".

ps. poza tym to nie jest różnica 10l vs 10.75l tylko 37.5l vs 25l.
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Postprzez michal99 » 7 marca 2015, 10:26

Zgadzam się, również drażni mnie, że połowa wskaźnika to nie pół baku. Trzeba się chyba niestety do tego przyzwyczaić. Jeżdżę również VW caddy i tam jest bardzo podobnie. Kolega mój mawia "od połowy to spieprzają kreski w oczach" :-D
No ale wracając do leona, przestałem zwracać uwagę na wskaźnik paliwa - patrzę głównie na zasięg i wg niego tankuję. Domyślam się, że jest to irytujące gdy się tankuje np za przysłowiowe 100zł. Ja zawsze leję do oporu i po prostu korzystam z info o zasięgu.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Jaro40 » 8 marca 2015, 10:28

lewy1305 - nikt nie robi problemu. To ,że Ciebie nie interesuje ,ile masz paliwa, to Twoja sprawa.Chodzi o to, jak zachowuje się wskaźnik paliwa u innych użytkowników i tyle w temacie. Forum jest po to, aby wymieniać się swoimi sugestiami ,wiedzą i pomocą innym w różnych tematach związanymi z np. LEONAMI , a nie oceniać, czy ktoś robi problem, czy nie.
POZDRAWIAM
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Tom_O » 10 marca 2015, 14:56

lewy1305 napisał(a):czytam to i nie wieże że z tego powodu można zrobić aż taki problem ,co mnie interesuje czy paliwa jest 1/4 czy 1/2 czy full stacje paliw w mieście są co 2 może 3 km poza miastem max 30 więc paliwo się kończy to tankuje i po sprawie

Kolego, proponuję wjechać na autostradę np. A1 (w Siewierzu) mając 3 kreski na wskaźniku paliwa i jechać na Żory.
Jadąc nawet przepisowo (140km/h) okaże się, żę nie przejedziesz całego odcinka (100km).

Te same 3 kreski od pełnego baku dają ponad 350km zasięgu !!
Myślę, że można się nieźle zdziwić, zwłaszcza, że przy drodze specjalnie nie uświadczysz stacji.

Podam przykład z innej branży, niektóre firmy produkujące telefony komórkowe również stosowały swojego czasu nieliniowy wskaźnik baterii.
Celem miało być zmylenie użytkownika dające pozór długiego działania na baterii: (nawet operatorzy wymagali implementacji delikatnie nieliniowego wskaźnika baterii bo z badań wynikało, że ludzie widząc ponad 50% baterii więcej dzwonią i używają telefonu).
51-100% - to było 80% pojemności baterii
0-50% to było 20% pojemności

Po pierwszym dniu użytkowania mega zadowolenie bo telefon zużył mniej niż połowę baterii.
Niestety kolejnego dnia nie dotrwał nawet do lunchu .... z powodu nieliniowości.

Uważam, że proste kalibracja pływaka załatwiła by sprawę.
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna inny

Postprzez Zix » 10 marca 2015, 15:15

Ja już się nauczyłem nie patrzeć na wskaźnik. Sugeruję się raczej dystansem z komputera.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 10 marca 2015, 17:16

W naszych samochodach dzięki Bogu jest możliwość weryfikacji ilości paliwa wskazanej przez wskaźnik poprzez komputer pokładowy. Problem byłby wtedy gdyby rzeczony wskaźnik był jedynym przyrządem pomiarowym i do tego jeszcze się zepsuł.
szczepan
Sport
Sport

Postprzez kososki » 16 marca 2015, 21:45

u mnie w Cuprze też masakrycznie przekłamuje. Raz jak tankowałem na BP to zalałem 27 litrów Ultimate'a podczas gdy miałem jedną kreskę ponad połowę (bak ma ponoć 50 litrów). Już chciałem iść z pretensjami, że wały kręcą, ale śr. spalanie i przejechany dystans wskazywały podobną wartość :-)
Nie wiem czy ten bak ma faktycznie 50l, ale rezerwa chyba zapala się jak zostaje 5l, a to trochę mały zapas jak na takie auto.
kososki
Stella +
Stella +

Auto: Vectra

Postprzez Vampire1984 » 17 marca 2015, 06:06

W VW Golfie rezerwa to 5litrow, wiec zakładamy ze u nas podobnie:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Misiek3city » 17 marca 2015, 18:05

Widzę że większość z was popełnia jeden zasadniczy błąd.
Bak pojazdu nie jest prostokątny, tylko ma dość nieregularny niesymetryczny kształt.
Co za tym idzie połowa baku to wcale nie połowa jego POJEMNOŚĆI.
Rezerwa w autach grupy vag od wieki wieków ustawiana jest na poziomie 7 litrów.
Tyle że komputer przelicza te 7 litrów wg. stylu jazdy kierowcy.
Stąd różnice we wskazaniach pozostałych km itp itd.
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 17 marca 2015, 18:14

Ja osobiście się z Tobą nie zgodzę. Co mnie to obchodzi jaki on ma kształt? Dla mnie połowa to połowa. To, że paliwo wysokościowo np jest w połowie zbiornika każdy wie, że nie jest naprawdę połową jego pojemności. Wszystko da się wyregulować.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna