Witam, opiszę na początku problem i proszę o ewentualną pomoc w jego rozwiązaniu.
Odpalając auto pojawia się informacja: błąd systemu start-stop. Ruszając, czujemy że z auta pouciekały konie mechaniczne, dokładniej coś z turbiną - czuć że się nie załącza tak jak powinna. Pracuje, lecz jakby w trybie awaryjnym. Gasze auto, zapalam to samo. Sporadycznie gdy informacja o błędzie się nie pojawi podczas uruchomienia silnika wtedy turbina działa normalnie i tak na przykład do 3 biegu...nagle pojawia się info o błędzie i znów muł.
Auto oddałem do swojego znajomego mechanika który opiekuje się leonem, okazuje się że jest to potencjometr turbiny. I tu się pojawia problem - nie można nigdzie dostać tej części osobno, można kupić nową turbinę, używaną i przełożyć ten potencjometr. Na razie stanęło na tym że znajomy zaczerpnie jeszcze szczegółowej wiedzy u znajomych zajmujących się typowo turbinami co z tym fantem najlepiej zrobić. Szczerze mówiąc planuje sprzedać w najbliższej przyszłości autko i średnio chce mi się pakować w koszty nowej turbiny.
Podam nr części : 06K 145 713 J lub 06K 145 721 G
Dodam że silnik ma przebieg ok 120tyś km.
Może ktoś z was borykał się podobnymi problemami i zna lekarstwo?
*edit: zapomniałem dodać że świeci się kontrolka EPC
Pozdrawiam M.