Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Potencjometr turbiny 5F

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Potencjometr turbiny 5F

Postprzez ippon » 23 czerwca 2017, 14:14

Witam, opiszę na początku problem i proszę o ewentualną pomoc w jego rozwiązaniu.

Odpalając auto pojawia się informacja: błąd systemu start-stop. Ruszając, czujemy że z auta pouciekały konie mechaniczne, dokładniej coś z turbiną - czuć że się nie załącza tak jak powinna. Pracuje, lecz jakby w trybie awaryjnym. Gasze auto, zapalam to samo. Sporadycznie gdy informacja o błędzie się nie pojawi podczas uruchomienia silnika wtedy turbina działa normalnie i tak na przykład do 3 biegu...nagle pojawia się info o błędzie i znów muł.

Auto oddałem do swojego znajomego mechanika który opiekuje się leonem, okazuje się że jest to potencjometr turbiny. I tu się pojawia problem - nie można nigdzie dostać tej części osobno, można kupić nową turbinę, używaną i przełożyć ten potencjometr. Na razie stanęło na tym że znajomy zaczerpnie jeszcze szczegółowej wiedzy u znajomych zajmujących się typowo turbinami co z tym fantem najlepiej zrobić. Szczerze mówiąc planuje sprzedać w najbliższej przyszłości autko i średnio chce mi się pakować w koszty nowej turbiny.
Podam nr części : 06K 145 713 J lub 06K 145 721 G

Dodam że silnik ma przebieg ok 120tyś km.

Może ktoś z was borykał się podobnymi problemami i zna lekarstwo?

*edit: zapomniałem dodać że świeci się kontrolka EPC

Pozdrawiam M.
ippon
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Potencjometr turbiny 5F

Postprzez chlorek » 23 czerwca 2017, 14:18

Spróbuj zadzwonić do motoremo w Warszawie.
Ten potencjometr nie jest przypadkiem w gruszce?. Bo jak tak, to tam się pieprzy elektronika i to się da naprawić. Może ktoś mnie poprawi - dopowie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ippon » 23 czerwca 2017, 15:37

ippon
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez chlorek » 25 czerwca 2017, 10:07

Warto poszperać i poszukać czy ktoś naprawia takie cuda. Możliwe że część pasuje do różnych turbin i kiedy nie ma dostępnej dla twojej jako część to już dla innej może występować. Tylko trzeba jakąś mądrą głowę znaleźć.
Bo kupować nowe turbo za ponad 3k dla tej części mija się z celem. Używka też może być trafiona.
Przedzwoń po różnych ASO szczególnie do Warszawy (Maran).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna