Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknięta obudowa skrzyni biegów 1.8 TSI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pęknięta obudowa skrzyni biegów 1.8 TSI

Postprzez kuba93 » 12 września 2017, 12:23

Cześć, proszę o pomoc. W Leonie III, 1.8 180 km (przebieg 60 000) zdiagnozowano pęknięcie obudowy skrzyni biegów, przy prawej półośce i uszcelniaczu. Wg doradcy pęknięcie nie mogło być spowodowane uderzeniem od spodu, ewentualnie od uderzenia w przednie koło (nie przypominam sobie takiej sytuacji, wszystkie elementy zawieszenia są sprawne). Producent zaleca wymianę obudowy wraz z kilkoma pierdołami (koszt >3500 pewnie). Czy ktoś z Was miał podobny przypadek, czy widzicie inne rozwiązania? Z góry dziękuje za pomoc
kuba93
Stella
Stella

Auto: leon III
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Pęknięta obudowa skrzyni biegów 1.8 TSI

Postprzez Jaack » 12 września 2017, 13:53

No jak obudowa jest pęknięta, to jak dla mnie nie ma innego rozwiązania, tylko jej wymiana, ew. rzeźba jakaś żeby to uszczelnić, ale czy nie będzie pęknięcie leciało dalej? Marne szanse, to jest napęd, tu nie ma żartów...

Bardziej mnie zastanawia czy Ty masz samochód na gwarancji? Bo jak tak, to nie dałbym sobie wcisnąć kosztu, to jest element, który raczej powinien pęknąć jako ostatni, najpierw wszystko inne powinno się powyginać/połamać, więc zapewne wada obudowy.
Jaack
Stella +
Stella +

Auto: Nie Seat

Postprzez kuba93 » 12 września 2017, 15:39

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Gwarancja skończyła się w czerwcu :( też mi się wydaje że to musi być wada materiału, dziś jadę do ASO, gdzie auto stoi i zobaczymy co z tego wyniknie.
kuba93
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 12 września 2017, 16:23

Proponuję wymianę od razu na mq350 i możesz wtedy modzić silnik do woli.

Miałem pęknięta obudowę skrzyni w poprzednim aucie. Teoretycznie można było spawać ale to rozwiązanie na krótką metę.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tatian » 12 września 2017, 20:25

Nie wiem jak w Seacie, ale w VW jest coś takiego jak wola producenta i pomimo końca gwarancji do 5 lat mogą coś zrobić.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez kuba93 » 13 września 2017, 10:21

Ok, wczoraj wieczorem byłem w ASO które zajmuje się tym pojazdem od nowości i sytuacja wygląda tak:
obudowa ma mikropęknięcie przy wejściu półośki w mechanizm różnicowy. Znaleźli zewnętrzną firmę, która stosunkowo tanio wymieni obudowę. Trzymajcie kciuki żeby dyfer był cały. Maciek, co do wymiany całej skrzyni to chyba na razie nieopłacalne, szczególnie że mam 235 KM i nie planuje więcej. Co do woli producenta to na to nie ma szans w tym wypadku. Dzięki za zabranie głosu i pomoc :)
P.S.
Z tego miejsca mogę polecić SEAT MARAN, Wwa, Wrocławska
kuba93
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna