Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wycieka Olej

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wycieka Olej

Postprzez CzarnyCharakter » 27 lipca 2023, 21:32

Hej, posiadam Leona 5f1 1.4tsi(CZCA)
Podczas ostatniej wymiany oleju mechanik zauważył wyciek oleju, podobno trzeba wymienić uszczelniacz wału korbowego. Byłem w dwóch warsztatach, w jednym chcą ode mnie około 1100zł, w drugim około 1800-1900zł
Ile taka usługa powinna kosztować ? Wg wyceny w obu warsztatach uszczelniacz 400-500zł, reszta to robocizna(roboty podobno jest na około 5h).
Nie znam się zbytnio na tym ;)
CzarnyCharakter
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Wycieka Olej

Postprzez verton91 » 28 lipca 2023, 07:06

ostatnio miałem wyciek rowniez z silnika i uślizgi sprzęgła, obstawiany był uszczelniacz wału lub lub uszczelniacz wałka sprzęgłowego, jedna i druga opcja to ściąganie skrzyni biegów, uszczelniacz wału jest droższy w zakupie i z tego co słyszałem powinno być specjalne narzędzie do jego wymiany.
u mnie okazało się jednak, że to uszczelniacz wałka i zapłaciłem u znajomego mechanika 450zł za robociznę + magiczne 35zł za uszczelniacz no i regenerację sprzęgła z obiciem okładziną kevlarową 300zł.
jeśli to dwa niezależne warsztaty to pewnie mówią prawdę, możesz sam zweryfikować, powąchać olej który wycieka - jeśli pachnie olejem silnikowym, to jest to uszczelniacz wału, jeśli pachnie olejem przekładniowym, to uszczelniacz wałka sprzęgłowego.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna