Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dodatkowe gniazdo 12V - przedni schowek

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dodatkowe gniazdo 12V - przedni schowek

Postprzez szyman683 » 14 marca 2015, 14:47

Witam @all,

Potrzebuję zamontować dodatkowe gniazdo 12V (zapalniczki) w przednim schowku. Najbardziej zależy mi na podwójnym rozgałęźniku, aby można było podpiąć do jednego gniazda np Wideo Rejestrator, natomiast do drugiego przejściówkę 2xUSB - 3,1A (smartphone itp).

Zdemontowałem schowek oraz panel drążka biegów aby poszukać dobrej alternatywy na poprowadzenie przewodów, jak najbardziej są odpowiednie otwory to umożliwiające, więc obejdzie się bez demolki :brawo:
Niestety nie mam pojęcia gdzie i w jaki sposób podpiąć wspomniany rozgałęźnik, spełniając oczywiście wszelkie zasady bezpieczeństwa :mrgreen:

Może ktoś już robił coś takiego i podzieli się doświadczeniem?
Propozycje zastosowanych podzespołów również mile widziane...

-- 14 marca 2015, 15:47 --

Już znalazłem potrzebne informację :-D
Dzięki stronie podanej przez kol @mat_cbr w innym wątku, mianowicie:
http://blox.chris-schwarz.de/2014/09/20/projekt-19/

Zastosuję identyczną wtyczkę jak pomysłowy Niemiec :mrgreen: wpiętą w złącze F40 (zabezpieczenie 20A gniazda zapalniczki 12V), które znajduje się na tablicy z bezpiecznikami po lewej stronie kierownicy tuż za schowkiem. Pozostaje już tylko zakup potrzebnych części...
szyman683
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F-FR
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Dodatkowe gniazdo 12V - przedni schowek

Postprzez macieluk » 16 marca 2015, 12:53

Hej,

Ja dodałem dwa gniazdka tak jak mówisz w skrzynce bezpieczników. Wpiąłem się bezpośrednio w wolne miejsca (prąd po zapłonie). Za minus posłużyła mi metalowa obudowa w środku.

Jedno służy mi do zasilania CB (schowane za schowkiem), drugie do wideorejestratora - kabel pociągnięty w słupku (łatwy demontaż) i podsufitce (da się wcisnąć). Wideorejestrator jest za lusterkiem.

Plusem takiego rozwiązania jest błyskawiczny demontaż w przypadku konieczności wizyty w ASO i brak ingerencji w istniejące okablowanie.

Pzdr
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez szyman683 » 16 marca 2015, 13:34

Jeśli mógłbyś to wrzuć jakąś fotkę, na której widać dokładnie to gniazdo w podsufitce :-D Ciekawa alternatywa zważywszy na to, że Wideorejestrator również mam za lusterkiem. Druga sprawa to te wolne miejsca o których wspominasz - może podasz numery gniazd których użyłeś (jak prądowo [A] )?
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez macieluk » 16 marca 2015, 14:25

Ja użyłem gniazdka zapalniczki na przewód (takie luzem), schowałem je tam koło bezpieczników i tam podpiąłem ładowarkę do rejestratora. W słupku i podsufitce pociągnąłem sam kabel (przedłużony). Wyszło bardzo estetycznie :)

Numery gniazdek mogę Ci podać później, ale prąd będziesz miał w każdym. Jedyna różnica to czy przy włączonym czy wyłączonym zapłonie.

Co do prądu - nie mierzyłem ale wystarcza (wideorejestrator się nie rozładowuje a cb nie trzeszczy).

Pzdr
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez szyman683 » 16 marca 2015, 18:33

I wszystko jasne :wink: Akurat mam 2-metrowy kabelek, więc powinno wystarczyć. Na marginesie słuszne spostrzeżenie z tym demontażem przed wizytą w ASO...

Z gniazdami sobie poradzę (mam miernik), obawiam się jednak o zdjęcie słupka oraz tapicerki podsufitki - może jakieś praktyczne wskazówki? (gdzie i czym podwadzić) :D
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez macieluk » 19 marca 2015, 13:18

Słupek jest na zaczepach, Najlepiej odrywać od góry w kierunku maski. Delikatnie i na pewno nic nie urwiesz :)
Podsufitki nie ściągaj! Między szybą a podsufitką jest szpara przez którą spokojnie można wcisnąć kabel :)

-- 19 marca 2015, 14:18 --

Tutaj są zdjęcia:

Wyjście z podsufitki za lusterkiem.
Obrazek

Bezpieczniki.
Te dwa czerwone kable to nowe gniazdka. Masa pod śrubką.
Obrazek
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez szyman683 » 23 marca 2015, 13:03

Zrobiłem tak samo :-D Jedyna różnica to zastosowanie Bypassu na obwodzie F40 (20A), masa również z tej samej śruby...

Pozdrawiam
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Cobra_o7o » 29 marca 2015, 12:42

macieluk napisał(a):Te dwa czerwone kable to nowe gniazdka.

Jeśli dobrze zrozumiałem opis i to co widać na zdjęciu tablicy bezpieczników - gniazdka nie są zabezpieczone, chyba że mają swój własny bezpiecznik, gdzieś na kablu/obudowie.

szyman683 napisał(a):Druga sprawa to te wolne miejsca o których wspominasz - może podasz numery gniazd których użyłeś (jak prądowo [A] )?

To jaki prąd z owych gniazd możesz pobrać zależy od doprowadzonych tam przewodów oraz wartości bezpiecznika (jedno i drugie jest ze sobą powiązane), jak również obciążalności samych gniazd.
Jak pisałem wyżej, jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, tak podłączone gniazda wpięte są w obwód niezabezpieczony fabrycznie, bowiem "przed" bezpiecznikiem (którego w ogóle nie ma).
Należałoby domontować gniazdo z bezpiecznikiem. Ja zrobiłbym to umieszczając na przewodach (tych czerwonych) gniazda przelotowe na bezpiecznik, jak najbliżej złącza wpiętego w tablicę bezpieczników (bezpieczniki powinno umieszczać się jak najbliżej źródła zasilania, by zabezpieczały całą instalację, nie tylko sam odbiornik (który najczęściej ma swoja własne zabezpieczenie)).

Wartość prądu jaką możesz pobrać z tych pinów na tablicy najprościej sprawdzić porównując średnicę przewodów jakie do nich są dopięte, z średnicą przewodu obwodu zasilającego oryginalną zapalniczkę. Jeśli nie są cieńsze, możesz zabezpieczyć takim samym bezpiecznikiem jak fabryczne gniazdo (zakładając że samo gniazdo to nie totalna tandeta o obciążalności mniejszej od fabrycznej konstrukcji gniazda).
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez macieluk » 30 marca 2015, 07:24

Cobra_o7o napisał(a):
macieluk napisał(a):Te dwa czerwone kable to nowe gniazdka.

Jeśli dobrze zrozumiałem opis i to co widać na zdjęciu tablicy bezpieczników - gniazdka nie są zabezpieczone, chyba że mają swój własny bezpiecznik, gdzieś na kablu/obudowie.

Hej, dokładnie - bezpieczniki są na kablach.
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez Cobra_o7o » 30 marca 2015, 10:21

No i gitara, tylko na przyszłość, zakładaj je jak najbliżej źródła zasilania.
Pomysł z tymi konektorami miałeś bardzo dobry, wygląda na profi, gdyby tam były te gniazda bezpieczników to byłoby profi ;)
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sarius » 25 maja 2018, 07:55

Czy mogę prosić o ponowne wrzucenie zdjęć?
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat