Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8 TSI CJSA Wymiana Świec

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.8 TSI CJSA Wymiana Świec

Postprzez B3N » 11 maja 2019, 12:19

Witam,

Dzisiaj postanowiłem wymienić świece przy przybiegu 48 tysięcy km, ale napotkałem problemu typu: "nosz qwa nie ściongne tego".
Mam problem typu, że nie moge komfortowo wyciągnąc cewek przez to że chyba niepoprawnie ściągam listwę.

Naoglądałem się na YT ale tam mają trochę inne te konstrukcję. Minimalnie się różnią ale jednak.

Udało mi się ściągnąć kilka zapinek i poluzować listwę, udało mi się również ściągnąć ją ale z takim bólem, że możliwe że robiłem to źle.
Chodzi mi o to, że skłaniam się ku temu że to powinno się tak rozmontować żeby był w miarę luźny dostęp a nie na styk i siłowo.

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/17pgnrOids3n0DdGZ2xM4QvattBJ0W7W1

Czy ma ktoś dokładną procedurę jak to zrobić poprawnie?
Po ściągnięciu listwy plastikowych obudów/cewek świec jest naprawdę ciasno... dlatego skręciłem wszystko jak było bo nie wiem czy robię to zgodnie ze sztuką.

Na filmach np. koleś przecina jedną spinkę/trytkę, a jej się nie powinno przecinać tylko można podnieść do góry i wypiąć. Trzeba użyć trochę siły ale na pewno jej nie przecinać.

Co mi się udało zrobić to:
#Odkręcamy uziemienie (klucz 10)
#Po odkręceniu 4 śrub przesuwamy kable na bok.
#Wiązka która leci na środku jest zamocowana za pomocą obejmy plastikowej którą lekko uchylamy i da się ją otworzyć, po czym najlepiej przesunąc całość do siebie jakby w dół ściągając i mam swobodę i nic nie trzyma.
#Trytka koło wlewu oleju. Ją należy podnieść całą do góry i wyskoczy z zaczepu całość. A nie ucinać ją.
#Potem trzeba lekko wcisnąć na wtyczkach zatrzaski i moge wyciągać wtyczki( z listwą) ale w cholere ciasno jest.

Pytanie: Co zrobić z trytką przy cewkach?
Chodzi mi o to jak qrwa poluzowąc tam to wszystko żeby była swoboda ruchu.

Jest jakiś fajny sposób żeby to rozmontować?

Z góry dziękuję za pomoc.
Besztanie również przyjmę na klate :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: 1.8 TSI CJSA Wymiana Świec

Postprzez stefdeath » 11 maja 2019, 12:47

Patrzyłem jak robił to mechanik w moim cjsa i w minutę poodpinał na blokujące kabelki odchylił listwę od cewek do tyłu, potem odkręcił śrubki od cewek i powyjmował je. Bez oporu mimio że ostatnia wymiana była 70kkm temu. W ogóle to nie wyglądało jakby nie było miejsca a wręcz przeciwnie jarał się że wszystko na wierzchu tylko na wtyczki psioczył. Załatwił sprawę w 20 min z przerwką na papieroska i wziął 40zł. Co utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie warto się za to brać samemu i ryzykować połamaniem czegoś lub ukruszeniem świecy :D
stefdeath
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: 1.8 TSI CJSA Wymiana Świec

Postprzez johnson » 11 maja 2019, 13:37

Ale brudno pod ta maska....
Miejsca jest dosyc. Trzeba odkrecic 4 srubki, zdjac kostki, listwe trzeba poluzowac
Potem cewke lekko do gory tak zebys mogl pewnie zlapac ta gume ktora nachodzi na sama swiece.
Inaczej plastik zostanie Ci w rece a guma na swiecy.
Wszystko rekoma bo narzedziami porwiesz te gumki
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat