Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak ogrzewania. Wymiana nagrzewnicy.

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak ogrzewania. Wymiana nagrzewnicy.

Postprzez Le0nZawodowiec » 30 września 2018, 10:08

Dzien Dobry,

Relacje miedzy mna a leonem ostatnio nieco sie ochlodzily. Pierwsze chlodne dni, a leon wcale nie grzeje pomimo zagrzanego silnika. Szybkie zbadanie sprawy pokazalo ze poziom plynu jest ok, termostat dziala, silnik sie nagrzewa tak samo i trzyma temperature. Silniczki sterujace klapami dzialaja bez problemu. Bledow brak, a czujniki temperatury za parownikiem wskazuja prawidlowa temperature. Zdecydowalem wymienic nagrzewnice.

Dostep nie jest skomplikowany, wymaga jedynie kilka ekwilibrystycznych ruchow.
Na poczatku trzeba sciagnac plastikowa oslone w nogach kierowcy, trzyma sie na trzech torxach z przodu i takim plastikowym wkrecie ktory jest z tylu. Trzeba odpiac oswietlenie nog. Nastepnie boczny plastik centralnej konsoli. Trzyma na jednym torxie po czym trzeba go sciagnac w dol z mocowan.

Rurki do nagrzewnicy sa od strony kierowcy w wersji euro a w uk po stronie pasazera. Czyli tak samo.

Obrazek

Zeby zrobic sobie miejsce musialem odkrecic plastikowa rurke odpowiedzialna za ogrzewanie w nogach.

Obrazek

Trzyma sie ona na jednym zatrzasku i srubie torx ktora w moim przypadku (wersja uk) jest za schowkiem.

Obrazek

Teraz juz mozemy przystapic do odkrecenia oslony nagrzewnicy. Trzyma sie na trzech torxach zaznaczonych na czerwono, oraz czterech zatrzaskach. Ta oslona nie zejdzie tak odrazu, musimy odkrecic zacisk na dolnej rurce wyjsciowej, oraz sciagnac klip z gornej rurki zaznaczone na zielono. Po czym wyszarpac rurki z nagrzewnicy. Siedza ciasno w niej.

Obrazek

Obrazek

Nie bawilem sie w spuszczanie plynu z ukladu, wydmuchiwanie go z nagrzewnicy itp. Podlozylem reklamowki, i dwa grube reczniki na nie. Wylalo sie troche plynu chlodniczego, okolo 300ml musialem pozniej uzupelnic.

Oslona nagrzewnicy

Obrazek

Poniewaz w moim egzemplarzu po stronie kierowcy znajduje sie schowek, jest za nim tez silnik dmuchawy ktory uniemozliwia wyciagniecie nagrzewnicy. Trzyma sie na trzech torxach i dwoch zatrzaskach.

Obrazek

Obrazek

Mysle ze w europejskiej wersji nie ma nic na przeszkodzie i nagrzewnica wyjdzie normalnie.

Miejsce na nowa nagrzewnice.

Obrazek

A to jest brud ktory sie wylal ze starej nagrzewnicy. Mysle ze to jest kamien.

Obrazek

Pomyslalem przez chwile co gdyby potraktowac ja odkamieniaczem? Poniewaz mialem zakupiona nowa trwalo to tylko chwile. Wszystko skladamy w takiej samej kolejnosci. Klamry i klipy oraz uszczelki mocujace rurki z nagrzewnica vw zaleca wymienic po kazdym demontazu.

Wystepuja jako zestaw pod numerem:
5Q0898400A
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nagrzewnica nie jest oryginalna od vw. Aczkolwiek mam wrazenie ze jej wykonanie jest troche lepsze. Oryginalnie kosztuje wiecej niz od dilera, £189 zamiennik gdzie £150 kosztuje ori. Jednak po 60% znizce cena to tylko £75. Niemniej jednak nadal jestem niemile zaskoczony ze w juz prawie cztero letnim samochodzie zepsula sie akurat nagrzewnica. Po zglebieniu tematu to jest taka przywara grupy vag. Na calym swiecie psuja sie one w passatach, golfach itp. Na poczatku jak serwisowalem w aso ponoc robili dolewki plynu chlodniczego. Cos mi podpowiada ze nie mieszali plynu z woda destylowana tylko z woda z kranu. Ja w zeszlym roku po niewielkim ubytku dolalem wody demineralizowanej. W przyszlym roku rozrzad wiec i plyn pojdzie nowy wiec rowniez i tym razem poszla demineralizowana.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Brak ogrzewania. Wymiana nagrzewnicy.

Postprzez Mario80 » 7 czerwca 2019, 15:30

Odkopie.
A czemu nie zrobiles plukania odkamieniaczem/octem?
Koszt duuuuuzo nizszy i w pizdu zaoszczedzonego czasu.
Odkamienialem w 15 letnim passku B5 FL i pomoglo.
Mario80
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Skoda Rapid 1.4TDI
Silnik: diesel inny

Postprzez marcinch » 8 czerwca 2019, 13:44

Mario80 napisał(a):Odkopie.
A czemu nie zrobiles plukania odkamieniaczem/octem?
Koszt duuuuuzo nizszy i w pizdu zaoszczedzonego czasu.
Odkamienialem w 15 letnim passku B5 FL i pomoglo.

Takie odkamienianie to tez sciema
Mnie na takie cos namowil mehchanik bo w starym 1.9tdi zrobil sie plyn koloru ceglastego z kozuszkiem calym

Po tym zaczal mi plyn spieprzac, cala litania "panie glowica do roboty, szczelnosc posprawdzana", jakis plastik w tym tez wymioniony

Wyplukalo jakis paproch, szczelnosc poszla nikt nie mogl tego znalezc, zalalem tego prestona do uszczelniania i po problemie
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR

Postprzez Mario80 » 8 czerwca 2019, 14:37

Dziwie sie w 5 letnim aucie nagrzewnica jest zapchana kamieniem. Stare auto wytrzymywaly przynajmniej 2 razy dłużej.
Z tego co zrozumialem, to tylko dolales 300ml ubytku powstalego przy wymianie nagrzewnicy. A powinienes wymienic caly plyn, bo inaczej znowu sie zakamieni.
Mario80
Stella
Stella

Postprzez marcinch » 8 czerwca 2019, 14:46

Mario80 napisał(a):Dziwie sie w 5 letnim aucie nagrzewnica jest zapchana kamieniem. Stare auto wytrzymywaly przynajmniej 2 razy dłużej.
Z tego co zrozumialem, to tylko dolales 300ml ubytku powstalego przy wymianie nagrzewnicy. A powinienes wymienic caly plyn, bo inaczej znowu sie zakamieni.

Ja pisałem o starym toledo z 2001 :mrgreen:
marcinch
Signo
Signo

Postprzez Mario80 » 8 czerwca 2019, 19:11

Ale temat zalozyles w modelu 3iej gen.
Mario80
Stella
Stella

Postprzez marcinch » 9 czerwca 2019, 14:36

Mario80 napisał(a):Ale temat zalozyles w modelu 3iej gen.

To byla ogolna uwaga nt co mysle o odkamienianiu
marcinch
Signo
Signo

Postprzez Uncle-QBUS » 17 września 2019, 19:54

Witajcie Koledzy,

odgrzewam temat.

Mam Leona 1.6TDI 110KM 81kW z 2014roku. ogólnie sytuacja bardzo podobna jak u kolegi LeOn zawodowiec, mianowicie:
Ogrzewanie nie działa, AC wyłączone, ogrzewanie włączone na HI, a tu takie lekko chłodne powietrze dmucha, szyby parują.
W komorze silnika ciepłe przewody idące do kabiny (temp silnika 90* wg komp), w kabinie po zdjęciu plastików od strony kierowcy, aluminiowa rurka idąca do nagrzewnicy jest od strony silnika ciepła, a od nagrzewnicy (znajdującej się za climatronikiem) tak z 5cm jest zimna. Aż się zacząłem zastanawiać czy nie ma tam jakiego zaworu czy czujnika, który by nie puszczał dalej ciepła do kabiny?.

Byłem dziś u elektryka, sprawidził że silniczki chodzą. Temperatura, gdy się włączy AC się obniża, więc wszystko gra. Powiedział, żeby zostawić na kilka dni, to będzie szukał, ale niestety żona dojeżdza do pracy Leonem codziennie 80km w dwie strony więc nie mogę sobie na to pozwolić.

Chyba spróbuję zakupić nową nagrzewnicę i ją wymienię, zacznę od tego.

Chyba że koledzy mają inny pomysł? Gdzie jeszcze szukać problemu? Co to może być?

-- 17 września 2019, 20:54 --

Witam ponownie ,

poradziłem sobie z problemem braku ogrzewania w kabinie. Tak jak wcześniej pisałem podejrzenie padło na nagrzewnicę i tak też było.

Wymieniłem ją sam, troszkę było gimnastyki i rozbierania, mianowicie boczek lewy kokpitu centralnego, oraz trzeba ściągnąć airbag kolan, który znajduje się nad pedałami. Chodzi o wersję PL z kierownicą po lewej stronie. Poduszka Przykręcona jest na 3 śruby 10mm. Jak się ściągnie airbag to nagrzewnica ładnie się wysuwa w lewą stronę, oczywiście po ściągnięciu obejmy z dolnej rurki, zatrzasku z górnej i 3 śrub, którymi przymocowana jest plastikowa osłona nagrzewnicy ( tak jak na zdjęciach "LeOnZawodowiec" z początku wątku).

Teraz ledwo się przejedzie 500 metrów, a już czuć lekkie ciepło z nawiewów.

Stara nagrzewnica była zatkana na amen, jak dmuchnąłem w jeden otwór to nawet nie było słychać żeby coś syczało. Nowa to wiadomo zero problemu z przedmuchem.

Swoją drogą, żeby nagrzewnica była zatkana w 5letnim samochodzie, to jakiś dramat. Strach kupować nowsze...

Jakby ktoś miał jakieś pytanie odnośnie tej wymiany, to śmiało pisać, postaram się pomóc ;)

Pozdrawiam
Uncle-QBUS
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcinch » 14 listopada 2019, 18:03

Kurde, mi nie grzeje tylko z prawej strony i ten nawiew z tylu nawet jak obie strony na HI mam to u pasazera zimno tez leci
marcinch
Signo
Signo

Postprzez m1chal_p » 14 listopada 2019, 18:19

marcinch, w Twoim przypadku problemy sprawiają silniczki klap od klimatyzacji ;)
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcinch » 14 listopada 2019, 18:36

m1chal_p napisał(a):marcinch, w Twoim przypadku problemy sprawiają silniczki klap od klimatyzacji ;)

o cholera, a to droga skomplikowana sprawa?
marcinch
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat