Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż MIB1 do leona 5f przedlifta

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż MIB1 do leona 5f przedlifta

Postprzez kamil508 » 24 sierpnia 2021, 10:09

witam,
czy ktoś montował MIB1 (tak ta pierwsza tania nawigacja bez FullLinka) do leona który fabrycznie nie ma nawigacji i modułu w schowku ?
ekran można kupić za 100zł i stację (tą do schowka też za 100-200zł) tylko co dalej z montażem, napewno potrzebny jest przewód łączący wyświetlacz z jednostką, ale co z kodowanie / adaptacją ?
kamil508
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Montaż MIB1 do leona 5f przedlifta

Postprzez pab567 » 25 sierpnia 2021, 06:32

Nie znam nikogo kto hackuje te jednostki a bez tego nowych funkcji nie uruchomisz.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Mustang

Postprzez kamil508 » 25 sierpnia 2021, 09:04

Nowych funkcji czyli będzie działać to co teraz mam, radio, BT a nie będzie działać nawigacja ?
a ma ktoś na sprzedanie/odsprzedanie przewód łączący ekran z jednostką ?
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez pab567 » 26 sierpnia 2021, 09:04

Nie będzie działać nawigacja ani obsługa głosowa, reszta wymaga procedury przypisania jednostki do samochodu ("zdjęcie ochrony"), parametryzacji i odtworzenia kodów FEC/SWaP przypisanych do jednostki co w sumie będzie kosztować kilkaset złotych.

Moja rada? Nie ma sensu. Jeśli już to iść w MIB2.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Auto: Mustang

Postprzez kamil508 » 26 sierpnia 2021, 09:41

MIB2 to wydatek lekko 2tys (jednostka, ekran, odblokowanie, wymiana USB), a MIB1 to zestaw 350zł, kabel 150zł i zdjęcie ochrony komponentów - tak mi się wydawało.
W golfie 7 widziałem jak gość zmienił zwykłe composition media na discovery i normalnie po zdjęciu ochrony komponentów wszystko działało.
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez dominicus » 27 sierpnia 2021, 09:39

kamil508 napisał(a):a MIB1 to zestaw 350zł, kabel 150zł i zdjęcie ochrony komponentów - tak mi się wydawało.

No ale dochodzi jeszcze to co wyżej kolega pab napisał, zdjęcie ochrony komponentu, kody FEC i SWaP, rodzi to koszta i jest średnio opłacalne. Ja sam wymieniałem MIB1 z jednostką w schowku na MIB2, więc miałem ciut łatwiej, bo wymiana ograniczyła się do jednostki i ekranu, ale cały ten zestaw MIB1 leży i się kurzy. Chętnie się tego pozbędę, ale mam świadomość, że nikt tego nie kupi, z powodów opisanych powyżej. Kwestia kosztów to kwestia raczej trafienia zestawu i szczęścia. Tylko warto mieć na uwadze, że inwestycja w MIB2 to są też konkretne funkcje które zyskasz i których nie ma w MIB1, czyli między innymi Full Link z Android Auto oraz CarPlay. A sam osobiście nie znam nikogo, kto w ogóle podjął się montażu zestawu MIB1, być może właśnie z powodów opisanych wyżej.
dominicus
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: diesel inny

Postprzez kamil508 » 27 sierpnia 2021, 10:29

Ochronę komponentów to 200zł w ASO i zdjęta. Nie wiem jak z tymi kodami FEC i SWAP.
A ten full link (android auto) to i tak aplikacje certyfikowane, a jak nie ma sie zrootowanego telefonu to nie odpale ani Yanosika, ani Youtuba, wiec dla samej navi googla to jak dla mnie trochę zbędne.
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez jacog » 27 sierpnia 2021, 12:16

Dobrze ci radzą: idz w MIB2. Jak ci się nie spieszy i chcesz się pobawić to może być tanio. Szukaj wyświetlacza 5F0919604 - do znalezienia ~200zł. Kabel LVDS ~70zł aliexpress ale trzeba patrzyć na zdjęcia bo jeden trafiłem zrobiony z kabla USB (!) wiec na MIB2 nie działało (ale na MIB1 już tak bo niższa rozdzielczość). Jednostkę centralną możesz kupić z golfa, passata, skody (z koncówką 824 lub 842, bez navi) - oczywiście grafiki będą inne ale jakiś czas jezdziłem z MIB2 ze Skody i chyba tylko wybór DriveMode nie działał. Minus tych MIB2 bez navi, że trzeba otwierać obudowe i podlutować się aby zrobić CP off/SWAP/FEC ale ich cena/dostępność rekompensuje tą niedogodność.
jacog
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kamil508 » 27 sierpnia 2021, 13:42

no ok,
ekran 5F0919604 - już zamówiłem
antenę GPS - też zamówiłem
schowek - też zamówiłem
kabel LVDS - taki zamówiłem https://pl.aliexpress.com/item/1005003168081803.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.65845c0f31VxfY

zasilanie ekranu - tego nie mam
USB- mam w schowku ale zwykłe razem z AUXem, bez zasilania do FullLinka
co do jednostek, to właśnie na navi mi zależy,a te co podałeś (jak sam piszesz) są bez navi

jacog napisał(a):Jednostkę centralną możesz kupić z golfa, passata, skody (z koncówką 824 lub 842, bez navi) - oczywiście grafiki będą inne ale jakiś czas jezdziłem z MIB2 ze Skody i chyba tylko wybór DriveMode nie działał. Minus tych MIB2 bez navi, że trzeba otwierać obudowe i podlutować się aby zrobić CP off/SWAP/FEC ale ich cena/dostępność rekompensuje tą niedogodność.

jak mam płacić na odblokowanie/przeróbkę około 700zł to nie wiem czy warto brać taka MIB2 bez navi, chyba że jest to do ogarnięcia samemu lub sporo tańsze niż w tych jednostkach z navi ?

i czy na MIB2 odpalę kamerę cofania taka chińską jak do jednostek na androidzie ?
kamil508
Stella +
Stella +

Postprzez jacog » 27 sierpnia 2021, 14:03

Tak w skrócie - jednostki z navi (846/858/874/877) mają drugi slot SD i lukę umożliwiającą update (a tym samym wrzucenie łatki na CP off i odblokowanie opcji SWAP/FEC) bez otwierania i lutowania. Można zrobić to samemu bo prawie wszystko jest upublicznione ale łatwo spieprzyć jak się nie rozumie co się robi. Kwestia taka czy masz pojęcie, chcesz się pobawić, masz czas żeby pogrzebać i poczytać - bo może jednak warto zapłacić te parę stów. A i taki hint jak kupujesz na allegro: mnóstwo MIB2 na allegro jest wyciągniętych ze śmietnika (wymiany gwarancyjne w ASO) - radia nie startują albo bootloop, kupuj tylko od handlarzy, którzy rozebrali całe auto i sprzedają też resztę. Zresztą to samo dotyczy radarów ACC, kamer LKAS itp.
jacog
Stella +
Stella +

Postprzez dominicus » 27 sierpnia 2021, 19:34

kamil508 napisał(a):jak nie ma sie zrootowanego telefonu to nie odpale ani Yanosika

Yanosik jest/był w fazie beta testów, więc jest spora szansa że pojawi się z jakiś czas.
Można go siłą rzeczy odpalić w telefonie i będzie dawał komunikaty głosowe, podobno działa, sam jeszcze nie próbowałem.

kamil508 napisał(a):ani Youtuba

Jedną z apek żeby odpalić YT bez roota jest CarTube. Działa bo sprawdzałem, a za koszt paczki fajek można było dokupić wersję PRO i działa podobno podczas jazdy - tego już nie sprawdzałem osobiście, ale chłopaki na grupie na fejsie potwierdzali działanie.

Więc nie ma aż takiej tragedii ;)

jacog napisał(a):Szukaj wyświetlacza 5F0919604 - do znalezienia ~200zł.

No tu już chyba nieco przyszalałeś z ceną, szukałem długo jednostki i ekranu, trafiłem igłę, ale w cenie 500zł, a z jednostką już przerobioną, odblokowaną, gotową do montażu 1300 wyszło w sumie. Ekrany czy 604/604A czy 606 to bardzo ciężki temat. Ponad rok jak dopiero zaznajamiałem się z tematem montażu MIB2, to najtańszy 604A widziałem za 350zł. A teraz?... Nawet po 700-800zł wystawiają :roll:
dominicus
Stella +
Stella +

Postprzez jacog » 27 sierpnia 2021, 20:51

Do listy kompatybilnych ekranów dodam jeszcze 604F. Generalnie ten stuff jak się pojawia w dobrej cenie to momentalnie schodzi - można sobie ustalić powiadomienia o nowych aukcjach na kilka interesujących numerów i obserwować nawet z czystej ciekawości.

A jak już o ekranach to ja mam pytanie czy ktoś wymieniał folie zabezpieczającą na porysowanych ekranach lub zegarach VC? Dotyk działa, matryca nieuszkodzona tylko zewnętrzna warstwa specjalnie podrapana. Gdzie szukać takiego dużego formatu? Przypuszczam, że to coś w stylu "szkła zabezpieczającego" na telefony tyle, że matowe.
jacog
Stella +
Stella +

Postprzez dominicus » 27 sierpnia 2021, 21:17

jacog napisał(a):Do listy kompatybilnych ekranów dodam jeszcze 604F.

Tylko tu jeszcze warto nadmienić, że 604A i 604F to są ekrany z przyciskiem NAV po prawej stronie od góry (czyli z wersji z nawigacją), bo zwykły 604 to ekran z wersji bez navi i ma przycisk VOICE zamiast NAV oraz przyciski SOUND oraz MUTE, których nie ma w 604A oraz 604F.

jacog napisał(a):Gdzie szukać takiego dużego formatu? Przypuszczam, że to coś w stylu "szkła zabezpieczającego" na telefony tyle, że matowe.

Może najzwyczajniej w świecie folia 3mk matowa do tabletów i przycinać?
dominicus
Stella +
Stella +

Postprzez kamil508 » 3 października 2021, 10:14

kamil508 napisał(a):no ok,
ekran 5F0919604 - już zamówiłem
antenę GPS - też zamówiłem
schowek - też zamówiłem
kabel LVDS - taki zamówiłem https://pl.aliexpress.com/item/1005003168081803.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.65845c0f31VxfY

zasilanie ekranu - tego nie mam
USB- mam w schowku ale zwykłe razem z AUXem, bez zasilania do FullLinka

co do jednostek, to właśnie na navi mi zależy,a te co podałeś (jak sam piszesz) są bez navi

jak mam płacić na odblokowanie/przeróbkę około 700zł to nie wiem czy warto brać taka MIB2 bez navi, chyba że jest to do ogarnięcia samemu lub sporo tańsze niż w tych jednostkach z navi ?

i czy na MIB2 odpalę kamerę cofania taka chińską jak do jednostek na androidzie ?

Jak pisałem wcześniej, ekran 5F0919604, już zamówiłem :)

-- 3 października 2021, 11:14 --

Wracając do tematu - temat umarł, sytuacja finansowa, inne wydatki, więc navi w Leonie na koniec (bardzo długiej) listy.

mam do odsprzedania to co już skompletowałem, czyli:
- ekran 5F0919604 do mib2 (wystawiony w dziale giełda)
- port USB do Android Auto
- antenę GPS (uniwersalna z fakra)
- wiązkę ekran-mib2
- schowek z kieszenią na MIBa
- kabel LVDS (ekran-mib)

najchętniej całość bym odstąpił jednej osobie (po cenie zakupu) ale na części też mogę odsprzedać (przez forum, czy allleg..o) - jak komu będzie wygodnie, ekran już jest w dziale giełda
kamil508
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat