Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

przycisk hamulca ręcznego

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

przycisk hamulca ręcznego

Postprzez bart79 » 28 października 2020, 18:27

witam,
ktoś ma doświadczenie i poradził sobie "domowym" sposobem na wypadający przycisk tradycyjnego hamulca ręcznego? wiem, że taki urok leona
bart79
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: seat leon st
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: przycisk hamulca ręcznego

Postprzez pp008 » 31 grudnia 2021, 12:02

Przycisk hamulca ręcznego wypada i nie bardzo wiem dlaczego, być może miał pod spodem jakiś zatrzask, który się zużył?
Najpierw przykleiłem silikonem, ale to puściło po paru miesiącach. Drugie podejście - na sztywno:
Przewierciłem przycisk od góry (bo tylko tak jest łatwy dostęp), wiertarką w stojaku (bo precyzyjnie), jeszcze nawierciłem wgłębienie 5mm by schować łebek wkręta, potem przewierciłem (2mm) trzpień na który przycisk jest nasunięty (wiercąc poprzez otwór w przycisku nasuniętym na trzpień). Przed tym wierceniem trzeba zaciągnąć hamulec, co można zrobić tylko równocześnie ciągnąć ten trzpień (normalnie robi to sprężyna pod przyciskiem) wtedy trzpień wystaje wystarczająco i się nie rusza (chowa). Potem założyłem sprężynę, nasunąłem przycisk
i przykręciłem małym wkrętem. Proste i wygląda rasowo - jak w rajdówce :wink:
Obrazek
Próbowałem wcześniej to skręcić w osi trzpienia, ale okazało się, że on nie jest okrągły, tylko półokrągły (półwałek).

https://drive.google.com/file/d/12GnoLU ... sp=sharing
pp008
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat