Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Obszycie/wymiana kierownicy

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Obszycie/wymiana kierownicy

Postprzez spec » 14 kwietnia 2025, 19:30

Mam w swoim Leonie (wersja nie FR) zwykłą kierownicę (nie wiem czy to plastik czy inna pseudo skóra). Niesamowicie jest tandetna. Nawet w starym Toledo była lepsza. Chce wymienić na taką z gładkiej skóry lub dać tę do obszycia.
Czy były zwykłe gładkie skórzane kierownice w Leonie? Może z innego modelu szukać? Ewentualnie czy w kierownicach z FR da się usunąć znaczek FR? A może ktoś obszywał oryginalną?
spec
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: LEON 5F ST
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Obszycie/wymiana kierownicy

Postprzez grabania » 15 kwietnia 2025, 10:47

Miałem zamiar rozpisać Ci wszystkie dostępne kierownice z Leona 3, ale strasznie dużo z tym pracy i katalog części wcale nie pomaga. Jeśli chcesz kierownicę skórzaną bez oznaczeń wersji, bez ścięcia na dole, bez perforacji i z czarną nicią to najlepsze co uda Ci się znaleźć to 5F0419091L oraz 5F0419091AH. "L" po lewej stronie ma przycisk do odbierania połączeń a prawej stronie ma przycisk do asystenta głosowego, natomiast "AH" po lewej stronie ma przycisk do asystenta głosowego a po prawej przycisk do przełączania widoków na virtual cockpicie, ale jeśli nie masz VC to też powinien przełączać widoki na ekraniku między zegarami. Nie są to może najfajniej wyglądające kierownice, ale zawsze możesz ściągnąć z nich skórę i dać do obszycia, czego pewnie nie da się na Twojej obecnej kierownicy zrobić.

Wszystkie inne kierownice albo nie są skórzane, albo mają oznaczenie wersji na dolnej blendzie, albo mają kolorowe nici (czerwone, brązowe, białe) albo są ścięte na dole i mają perforowaną skórę. Dolne blendy są wymienne, ale z tego co mi wiadomo to te z FR czy Cupry ze względu na ścięcie na dole mają nieco inny kształt. Dochodzą do tego wszystkiego jeszcze łopatki od DSG... Naprawdę jest tego sporo.

Osobiście mam u siebie wsadzoną kierownicę z Leona 4, która jest podgrzewana. Ładnie wygląda i fajnie grzeje, ale trochę trzeba wyłożyć na taką modyfikację. Z chęcią zainstaluję jeśli jesteś zainteresowany ;)

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez spec » 15 kwietnia 2025, 16:47

Dzięki za rozpiskę. Z tego co widzę na portalu aukcyjnym 5F0419091L to kierownica którą ja mam teraz. Ona jest delikatnie chropowata i w dotyku jest kiepska. Chciałbym gładką skórę. Widziałem takie ale to może sprzedający mylił pojazdy. Orientujesz się czy z Ateci podejdzie kierownicą? Ona ma na pewno gładką skórę.
spec
Signo
Signo

Postprzez grabania » 15 kwietnia 2025, 17:07

Pasować będzie bo w Atece i Leonie są takie same numery kierownic. Sprawdź numer 575419091F (lub 575419091G jeśli chcesz z łopatkami). Jest to kierownica z wersji Xcellence - ma gładką skórę i białą nić. Istnieje szansa że dolna blenda u Ciebie jest identyczna i będziesz mógł ją przełożyć żeby pozbyć się znaczka "X".

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Postprzez spec » 20 kwietnia 2025, 17:22

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Szukam w takim razie z Ateci. Jeszcze jedno pytanie, wszystkie kierownice są sprzedawane z przyciskami. Da się je wymienić ze starej? U mnie po lewej jest przycisk od telefonu a z prawej od komend głosowych.
spec
Signo
Signo

Postprzez grabania » 21 kwietnia 2025, 06:27

Nie przekładałem przycisków między kierownicami z Leona 3, ale wszystkie mają identyczny kształt więc nie widzę przeszkód żeby to zrobić. Jeśli przełożyć lewą i prawą część to powinno się udać i działać.
grabania
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat