emswisnia napisał(a):Cześć, aby nie zakładać nowego tematu odgrzebie stary

Mając wersje ST Style z 2015roku to co bym potrzebował aby dołożyć głośnik subwoofer w koło zapasowe?
Oprócz głośnika zapewne trzeba też posiadać wiązkę - posiada ktoś kod wiązki.
Po zainstalowaniu głośnika trzeba robić adaptację vcds?
Czy subwoofer pasuje tylko ten podany powyżej czy np od innego auta grupy VAG tez by pasował?
Po pierwsze potrzebujesz przerobić wiązkę, która idzie do jednostki. Jednostka ma wyjście 6-kanałowe i przy 8 głośnikach tak rozkłada się z niej wyjście:
- lewy przedni wysokotonowy
- lewy przedni niskotonowy
- prawy przedni wysokotonowy
- prawy przedni niskotonowy
- lewe tylne głośniki (złączone)
- prawe tylne głośniki (złączone)
Przy 10 kanałach tak musi wyglądać wyjście:
- lewe przednie głośniki (złączone)
- prawe przednie głośniki (złączone)
- lewe tylne głośniki (złączone)
- prawe tylne głośniki (złączone)
- centralny
- subwoofer
Po drugie musisz dołożyć dodatkowe przewody. VAG bardzo rzadko daje coś w gratisie i tak też jest w tym przypadku. Nie ma oryginalnych zestawów doposażających więc pozostaje samodzielne zrobienie i położenie.
Po trzecie jeśli masz dojazdówkę to musisz zmienić śrubę mocującą na dłuższą żebyś był w stanie przykręcić suba i koło dojazdowe jednocześnie.
Po czwarte musisz wgrać odpowiednią parametryzację do jednostki (Seat Sound System). Nie zrobisz tego za pomocą VCDS. Najprościej jest to zrobić za pomocą aplikacji CarScanner w wersji Pro, ale potrzebujesz mieć kostkę ELM327 dobrej jakości bo te za 40zł sobie z tym nie radzą.
Miałem okazję instalować głośnik centralny i suba u klienta i raczej nie jest to dobra modyfikacja na "pierwszy ogień". Jeśli do tej pory niczego nie dokładałeś do samochodu to bezpieczniej będziesz miał to komuś zlecić. Jeśli to Cię nie zniechęca to jakiś czas temu przygotowywałem zestaw konwertujący wiązkę i dokładający dodatkowe przewody, więc jak jesteś zainteresowany to odezwij się do mnie na PW.