Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oleje, filtry do Leon 3, diesel - benzyna

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Oleje, filtry do Leon 3, diesel - benzyna

Postprzez michal84 » 28 lipca 2017, 09:11

We Wrocławiu jest Auto group Polska, Brucknera i Karkonoska.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez szczeslaw » 28 lipca 2017, 09:36

Nie chce mi się więcej szukać, ale CHYBA masz rację.
Pierwszy wpis z KRS:
http://www.krs-online.com.pl/msig-4597-289552.html
Czyli to BYŁ Lellek. Ale w 2015r. pojawia się nowy wpis, w którym wykreślają z KRS Państwa Lellków i pojawia się jako właściciel jakiś fundusz, KAG INVESTMENTS FUND SICAV FIS z Luxemburga. Wygląda na to, że Lellek sprzedał ten biznes. Chyba, że jest jakoś powiązany z tym KAG...

Edit:
To samo dot. Auto Lellek Group:
https://www.imsig.pl/pozycja/2017/106/K ... K_GROUP_SPÓŁKA_Z_OGRANICZONĄ_ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ_SPÓŁKA_KOMANDYTOWA
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Lord_Nikkon » 28 lipca 2017, 10:42

Dla mnie trochę niezrozumiałe jest jedno. Skoro Seat posiada silniki montowane do innych aut z grupy VAG to nie wiem czemu nie mogą zmienić mi oleju np w Skodzie, których jest przynajmniej kilka w danym mieście, nie licząc VW, Audi itd. Na moje pytanie, kategorycznie zaprzeczyli aby tak można było robić. Jak zawsze chodzi o kasę bo osprzęt i znajomość silników mają w każdym wymienionym wyżej salonie.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Auto: Leon 5F

Postprzez marcin1ja1 » 28 lipca 2017, 14:19

Lord_Nikkon napisał(a):Dla mnie trochę niezrozumiałe jest jedno. Skoro Seat posiada silniki montowane do innych aut z grupy VAG to nie wiem czemu nie mogą zmienić mi oleju np w Skodzie, których jest przynajmniej kilka w danym mieście, nie licząc VW, Audi itd. Na moje pytanie, kategorycznie zaprzeczyli aby tak można było robić. Jak zawsze chodzi o kasę bo osprzęt i znajomość silników mają w każdym wymienionym wyżej salonie.

Oczywiście nie ma przymusu wymiany oleju w ASO Seata. Można to zrobić w ASO Skody. Wymiana oleju musi być zrobiona zgodnie ze sztuką (tak na pewno zrobią w ASO Skody) a olej musi spełniać normę podaną przez VAG do tego silnika (albo LL albo 15kkm). Ostatnio przeglądałem ranking ASO za rok bieżący i 2016 i ASO Seata zajmuje cały czas ostatnie miejsce.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III FL ST
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Lord_Nikkon » 28 lipca 2017, 16:11

Ja nie wiem co jest trudnego w wymianie oleju. W Fabii i w Tiguanie robiłem sam wymianę i te auta po dziś dzień jeżdżą. Mnie się wydaje że te koszty robi podłączenie do komputera i kasowanie przebiegu. Uważam to za chore draństwo. Tak samo cena części eksploatacyjnych (świece, olej, filtry) które są zupełnie oderwane od realiów rynkowych. Właśnie dlatego ASO są tak znienawidzone przez ludzi i często wystawiają negatywne oceny tak na zaś bo ludzie ślepi nie są i nikt nie lubi jak się go goli.

Ostatnie miejsce to wina monopolu ASO w danych regionach.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez kupusso » 28 lipca 2017, 16:55

Ktoś wymieniał w ostatnim czasie olej w Lellek Gliwice? Był problem z własnym olejem?
kupusso
Signo
Signo

Auto: 5F

Postprzez marcin1ja1 » 28 lipca 2017, 18:06

Lord_Nikkon napisał(a):Ja nie wiem co jest trudnego w wymianie oleju. W Fabii i w Tiguanie robiłem sam wymianę i te auta po dziś dzień jeżdżą. Mnie się wydaje że te koszty robi podłączenie do komputera i kasowanie przebiegu. Uważam to za chore draństwo. Tak samo cena części eksploatacyjnych (świece, olej, filtry) które są zupełnie oderwane od realiów rynkowych. Właśnie dlatego ASO są tak znienawidzone przez ludzi i często wystawiają negatywne oceny tak na zaś bo ludzie ślepi nie są i nikt nie lubi jak się go goli.

Ostatnie miejsce to wina monopolu ASO w danych regionach.

Monopol to najgorsze g***o jakie może się przydarzyć. Wtedy masz gwarancję, ale na wysokie ceny i beznadziejną obsługę. Wiem po Wrocławiu, że jak w mieście są 2-3 ASO tego samego producenta to obsługa zazwyczaj jest bardzo dobra. Ceny też dziwnym trafem stają się bardziej ludzkie.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 28 lipca 2017, 18:58

marcin1ja1 napisał(a):Wiem po Wrocławiu, że jak w mieście są 2-3 ASO tego samego producenta to obsługa zazwyczaj jest bardzo dobra.

Chyba nie mówisz o Seacie. :twisted:
trezor
Sport
Sport

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez janek1988 » 28 lipca 2017, 19:08

kupusso napisał(a):Ktoś wymieniał w ostatnim czasie olej w Lellek Gliwice? Był problem z własnym olejem?

Nie ma z tym problemu. Ja wymieniałem przy 15tysiach i za niedługo przy 30 również, już nawet gadałem z serwisantem żeby podesłał co mam przywieźć.
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez paulek » 28 lipca 2017, 19:25

kupusso napisał(a):Ktoś wymieniał w ostatnim czasie olej w Lellek Gliwice? Był problem z własnym olejem?

Bez problemu (wymiana w okolicach maja 2017).
W promoto Katowice też bez problemów (wymiana w 2016 roku).
paulek
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: CJXE

Postprzez marcin1ja1 » 30 lipca 2017, 14:39

trezor napisał(a):
marcin1ja1 napisał(a):Wiem po Wrocławiu, że jak w mieście są 2-3 ASO tego samego producenta to obsługa zazwyczaj jest bardzo dobra.

Chyba nie mówisz o Seacie. :twisted:

We Wrocławiu jest jedno ASO Seata plus wspólny serwis przy ASO VW. Na nieszczęście jest ten sam właściciel, więc wybór żaden. Jeżeli nie zgodzą się na zalanie mojego oleju i zmianę na interwał 15kkm to pojadę 60km do Lubina.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez Lord_Nikkon » 30 lipca 2017, 14:56

marcin1ja1 napisał(a):We Wrocławiu jest jedno ASO Seata plus wspólny serwis przy ASO VW. Na nieszczęście jest ten sam właściciel, więc wybór żaden. Jeżeli nie zgodzą się na zalanie mojego oleju i zmianę na interwał 15kkm to pojadę 60km do Lubina.

A tak dla sportu poproś o pisemne uzasadnienie odmowy zalania oleju który otrzymał oficjalną aprobatę VW.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez marcin1ja1 » 30 lipca 2017, 19:13

Lord_Nikkon napisał(a):
marcin1ja1 napisał(a):We Wrocławiu jest jedno ASO Seata plus wspólny serwis przy ASO VW. Na nieszczęście jest ten sam właściciel, więc wybór żaden. Jeżeli nie zgodzą się na zalanie mojego oleju i zmianę na interwał 15kkm to pojadę 60km do Lubina.

A tak dlatego sportu poproś o pisemne uzasadnienie odmowy zalania oleju który otrzymał oficjalną aprobatę VW.

Poproszę, a następnie wyśle do centrali Seata. Oczywiście będą mogli zapomnieć o serwisowaniu auta w ich ASO
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 30 lipca 2017, 19:16

Cała zabawa, że kiedy postawisz sprawę na ostrzu noża, to pewnie się zgodzą. Tylko czy chce się być klientem, który coś wymusił?
trezor
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 lipca 2017, 19:58

Tak jak już ktoś pisał wcześniej- na wymianę oleju, czy typowy przegląd możecie jechać do Skody lub VW, jeśli u Was ASO Seata odmawia.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Lord_Nikkon » 30 lipca 2017, 22:14

trezor napisał(a):Cała zabawa, że kiedy postawisz sprawę na ostrzu noża, to pewnie się zgodzą. Tylko czy chce się być klientem, który coś wymusił?

A czy poproszenie o dokument który tylko stanowi ich zapis ich stanowiska to stawianie sprawy na ostrzu noża? Na pewno nie. Nie trzeba nic mówić, ze się będzie słało do Seata pismo. Poprosić o dokument i już. Wysłać potem z miłym listem że serwis "uniemożliwia serwisowanie auta zgodnie z procedurami i wprowadza praktyki które w najlepszym wypadku stanowią wymuszania wielokrotnego przepłacania za olej i inne części które zyskały aprobatę firmy Seat wchodzącej w skład VAG. Co gorsze serwis stosuje najgorsze praktyki monopolistyczne i o ile sprawa nie zostanie rozwiązana, w sposób satysfakcjonujący, sprawa trafi do UOKiK".

Seat posra się z szczęścia. :-D :-D :-D Bo są dyrektywy EU zakazujące takich praktyk.

maciek89 napisał(a):Tak jak już ktoś pisał wcześniej- na wymianę oleju, czy typowy przegląd możecie jechać do Skody lub VW, jeśli u Was ASO Seata odmawia.

Ta a potem Seat nie uzna Ci gwarancji, bo... (tutaj wpisać całą litanie). Jeśli Seat Polska/VAG powie, czy też napisze że serwisowanie auta w Skodzie czy VW jest dozwolone i będzie to na papierze z pieczątkami - sure. Bez tego Seat jest Alfą i Omegą. Tak jak napisałem wcześniej - ASO ma dać papier nie dlatego, że może tylko że musi.

Sorry za bicie piany ale kolega miał Lancera w Wrocławiu i też miał jaja jak berety i dopiero jak zrobił podobną akcję to się opamiętali. Żona mówiła, że kolega dostał takiego wku... że mało nie dostał wylewu. Od tego czasu problemów barka, bo się boją.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 30 lipca 2017, 22:26

Lord_Nikkon napisał(a):
Ta a potem Seat nie uzna Ci gwarancji, bo... (tutaj wpisać całą litanie). Jeśli Seat Polska/VAG powie, czy też napisze że serwisowanie auta w Skodzie czy VW jest dozwolone i będzie to na papierze z pieczątkami - sure.

No chyba sobie żartujesz...

Ale jak chcesz to sobie napisz do Seata, przecież nie mogą Ci odpowiedzieć, że jak zrobisz przegląd olejowy w Skodzie to stracisz gwarancję. Masz pełne prawo do takiego serwisu i to nie podlega żadnej dyskusji bez względu na Twoje wyobrażenia o tym, co powie Seat.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Lord_Nikkon » 30 lipca 2017, 22:28

No to czekaj. Mogę sobie zrobić wymianę oleju gdziekolwiek i Seat potem nie może odmówić roszczeń? A co z wpisem do książki?
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 30 lipca 2017, 22:32

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji UE 461/2010 tak- możesz gdziekolwiek i mogą Ci zrobić wpis do twojej książki lub dać inną nową książkę i tam zrobić wpis. Do tego kopia faktur / paragonu na usługę i zakup oleju i tyle.

Ale nie pisałem o wymianie oleju gdziekolwiek tylko w ASO VW lub Skoda, gdzie przecież są te same silniki, te same części, te same wytyczne itd.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez piotrmat79 » 1 sierpnia 2017, 11:59

Panowie zadam może głupie pytanie. O ile miałem Honde i lałem Motula to pytam dlaczego wszyscy zalecacie do grupy VAG też motula lub Liqui? co jest złego w castrolu który jest niby tak polecany przez grupę VAG. W końcu i tu i tu normy się zgadzają.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez chlorek » 1 sierpnia 2017, 12:53

piotrmat79 napisał(a):złego w castrolu

Nic złego nie ma. Jak napisałem wyżej. Ilu ludzi tyle opinii. Jeden jeździ na Motulu drugi na Castrolu a trzeci na Milersie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez michal84 » 1 sierpnia 2017, 15:03

Głupie w oleju ASO jest co innego. Posiadają tylko olej z normą 504.
A ja wybrałem do swojego auta od zakupu olej lepiej chroniący silnik - z normą 502 (jeśli ktoś jest zdania że wyższa norma jest lepsza - proszę poczytać o tym dlaczego nie). Oczywiście używanie go jest zgodne z instrukcją obsługi.
Aso nie jest w stanie zaoferować mi takiego oleju nawet po zawyżonej cenie bo mają tylko gorszy 504.

W tym przypadku nie chodzi o producenta.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez Lord_Nikkon » 1 sierpnia 2017, 18:22

piotrmat79 napisał(a):Panowie zadam może głupie pytanie. O ile miałem Honde i lałem Motula to pytam dlaczego wszyscy zalecacie do grupy VAG też motula lub Liqui? co jest złego w castrolu który jest niby tak polecany przez grupę VAG. W końcu i tu i tu normy się zgadzają.

Ja też miałem Hankę i przerobiłem na niej sporo olei i Motul był najlepszy. W VW też leje Motula i sprawdza się świetnie. Castrol może zły nie jest ale nie bez powodu Hondzirze znienawidzili go po jajach z zasyfinymi klawiaturami po zalaniu magnatec.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez ManX » 1 sierpnia 2017, 22:56

karlos napisał(a): Teraz czytam te "chore" kwoty rzędu 450 zł za sam olej...

Ceny są absurdalne. Ja dziś próbowałem się umówić na przegląd olejowy w ASO w Warszawie. Jedna oferta to 650 zł, a druga 560 zł. Dla jasności - zakres usług taki sam w obu ASO - olej, filtr, usługa wymiany oleju i filtra. Cena jak za taką usługę, jest moim zdaniem bardzo wysoka. Do tego w obu przypadkach ponad 1,5 tygodnia czekania. Serwisy Seata już mnie do siebie zraziły... Miałem nowe Mazdę, Forda, BMW, ale to SEAT ma najdroższy serwis :shock:
ManX
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra ST 4drive
Silnik: CJXC 2.0

Postprzez piorun » 2 sierpnia 2017, 07:25

Kup własny olej + filtr MANN i jedź do MARANa, zamkniesz się mniej więcej w połowie tej kwoty.
Nigdy nie czekałem u nich dłużej niź jeden dzień na wymianę oleju, zajmuje to max 30min.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez trezor » 2 sierpnia 2017, 07:49

We Wrocku usługa wymiany + filtr + jakaś tam pasta, w ASO kosztuje 204zł brutto.
Olej każdy wie za ile można kupić "na mieście". :-P
trezor
Sport
Sport

Postprzez rossi » 2 sierpnia 2017, 09:34

trezor napisał(a):We Wrocku usługa wymiany + filtr + jakaś tam pasta, w ASO kosztuje 204zł brutto.

co i tak jest o 50% przegięciem ceny za 30minut roboty.
w ASO Maran za te same czynności 240pln
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez marcin1ja1 » 2 sierpnia 2017, 09:42

trezor napisał(a):We Wrocku usługa wymiany + filtr + jakaś tam pasta, w ASO kosztuje 204zł brutto.

A robiłeś wymianę na własnym oleju w ASO we Wrocławiu?
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 2 sierpnia 2017, 09:43

rossi napisał(a):co i tak jest o 50% przegięciem ceny za 30minut roboty.

Roboczogodzina 230zł. Filtr 59zł. 7zł ta "pasta".
marcin1ja1 napisał(a):A robiłeś wymianę na własnym oleju w ASO we Wrocławiu?

Tak.
trezor
Sport
Sport

Postprzez marcin1ja1 » 2 sierpnia 2017, 09:55

trezor napisał(a):
rossi napisał(a):co i tak jest o 50% przegięciem ceny za 30minut roboty.

Roboczogodzina 230zł. Filtr 59zł. 7zł ta "pasta".
marcin1ja1 napisał(a):A robiłeś wymianę na własnym oleju w ASO we Wrocławiu?

Tak.

Nie było stękania i marudzenia jak przyjechałeś z własnym olejem. Były przypadki na forum, że kategorycznie odmawiali wymiany na przywiezionym oleju. Możliwe, że ktoś im się już do dupy dobrał.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 2 sierpnia 2017, 10:01

marcin1ja1 napisał(a):Nie było stękania i marudzenia jak przyjechałeś z własnym olejem. Były przypadki na forum, że kategorycznie odmawiali wymiany na przywiezionym oleju. Możliwe, że ktoś im się już do dupy dobrał.

Opisywałem to parę dni temu. W skrócie - problemy były, ale udało się ich przekonać bez wojny.
trezor
Sport
Sport

Postprzez wanraf89 » 2 sierpnia 2017, 11:14

Jezeli chodzi o plichta Gdynia ostatnio sie pytalem co do wymiany oleju z wlasnym olejem to koszt 250 zl z ich filtrem.
Jak sie zapytalem czy nie bedzie problemu jak przywioze motula x-maxa 0w40 to troche pokrecil nosem ze to olej nie long life to szybko sprowadzilem go na ziemie ze wedlug instrukcji w trybie short life do 15 tys km norma oleju to 502 504 i zakonczylismy na tym temat.
wanraf89
Signo
Signo

Auto: Cupra300 2017

Postprzez verton91 » 2 sierpnia 2017, 21:54

rossi napisał(a):

co i tak jest o 50% przegięciem ceny za 30minut roboty.
w ASO Maran za te same czynności 240pln

Ciekawe od czego to zależy, ale ja ostatnim razem za wymianę ( na fakturze wymiana oleju + śruba spustowa z uszczelką) mam kwotę 143,73zł. Oczywiście Maran.
Chociaż pamiętam też, że pierwsza wymiana oleju w Leonie 05/2015 za wymianę i filtr oleju zapłaciłem 110zł również w ASO Maran.
Co wizyta, to inna cena.

Może mnie lubią a Ciebie nie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , zarty zartami, ale w sumie to chyba mam tam jakiś rabat, serwisuje u nich seaty od 2009 roku.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez rossi » 2 sierpnia 2017, 22:11

Dolicz sobie plny za filtr i bedzie moja kwota. :-D dodatkowo u Ciebie 1.4 a u mnie 1.8 i to moze tez miec wplyw na cene
rossi
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 2 sierpnia 2017, 23:07

No tak, możesz mieć rację w obu kwestiach.
Tak czy inaczej, jutro odstawiam do Marana samochod na około 2 tygodnie, zgłaszam 12 usterek, od pierdół jak np zacinająca się klamka bagażnika, stukający fotel, po poważniejsze sprawy jak chyba slizgające się sprzęgło, piszczące sprzęgło, buczące łożysko koła. Niech się bawią, gwarancja się kończy więc nie spocznę aż nie naprawią, tłumaczeń ten typ tak ma nie przyjmuję, daruję tylko jeśli VGP odrzuci naprawy.
Ja na wakacje, a Leon do Mariusza :) Zobaczymy jak z tego wybrną.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez rossi » 3 sierpnia 2017, 09:23

verton91 napisał(a):No tak, możesz mieć rację w obu kwestiach.
Tak czy inaczej, jutro odstawiam do Marana samochod na około 2 tygodnie, zgłaszam 12 usterek, od pierdół jak np zacinająca się klamka bagażnika, stukający fotel, po poważniejsze sprawy jak chyba slizgające się sprzęgło, piszczące sprzęgło, buczące łożysko koła. Niech się bawią, gwarancja się kończy więc nie spocznę aż nie naprawią, tłumaczeń ten typ tak ma nie przyjmuję, daruję tylko jeśli VGP odrzuci naprawy.
Ja na wakacje, a Leon do Mariusza :) Zobaczymy jak z tego wybrną.

będzie dobrze bo przecież im to na rękę aby długo grzebać przy Twoim aucie na gwarancji. Nabiją sobie rbh sprawdzając usterki a potem VGP kase zwróci więc raczej stwierdzeń TTTM to się u nich nie spodziewaj.
rossi
Sport
Sport

Postprzez Freakman » 3 sierpnia 2017, 09:53

koledzy, robię tylko koło 8k rocznie, czy serwis longlife co 2 lata może być? Nie ma chyba większego sensu przechodzenie na zmianę oleju co roku przy takich przebiegach? Szczególnie przy spokojnym stylu jeżdżenia? Leon 1.8 180km MT.

A dokładniej - chcę zrobić 1szą zmianę po 1,5-2k a później co 2 lata albo 15k
Freakman
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez chlorek » 3 sierpnia 2017, 10:31

LL jest przeznaczony głównie na długie trasy. W mieście powinno się go wymieniać max przy 20tys a i tak bym nie ryzykował.
Nie wiem jak to się ma ale pamiętaj, że temperatury w PL wahają się od -20 do +30 + wilgotność powietrza. Taka różnica może wpływać na wartości.
Dlatego warto raz do roku wymieniać olej.
Nie którzy wymieniają co 30tys i też jeżdżą ale wpływa to napewno na podzespoły.
Trzeba by prowadzić statystyki dla tych którzy wymieniają go częściej i rzadziej a wtedy było by wiadomo co zrobili przy silniku. Wiadomo że egzemplarz - egzemplarzowi nie jest równy ale miało by to pogląd na sprawę.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez trezor » 3 sierpnia 2017, 10:52

Myślę, że jeśli nie planujesz użwać tego samochodu przez najbliższe 10 lat, to spokojnie możesz zostać na LL. Jeśli nawet coś zacznie wychodzić to raczej nie w ciągu najbliższych kilku lat, bo przecież po pięciu, będziesz miał dopiero 40tys. km przejechane.
trezor
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 3 sierpnia 2017, 11:22

Dokładnie, przy tak małych przebiegach możesz zostać przy LL, szczególnie jeśli piszesz, że spokojnie jeździsz. Jeśli czasem lubisz przycisnąć to zdecydowanie lepkość wysokotemperaturowa oznaczona liczbą 30 będzie za niska, będzie istniało pewne ryzyko zerwania filmu olejowego. Wtedy lepiej pójść w np. 5W40
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Freakman » 3 sierpnia 2017, 11:36

tzn prawdopodobnie pojeżdzę nim dość długo, może nawet te 10 lat. W ibizie zmieniałem co 2 lata i spokojnie dotrwał do sprzedaży jako 10 latek ( miał wtedy 96k przebiegu :) ), ale to było 1.9 TDI. W LL głównie chodzi mi o ten interwał 2 letni na zmianę, rozumiem że robienie przebiegu do 30k na jednym oleju może być nieciekawe dla silnika. Stąd pomysł zmiany co 2 lata/15k ale LL który niby jest do tego przystosowany.

Temperatury trochę mnie przerażają, aktualnie mam 500km przebiegu, jeżdzę jak emeryt do 3k obrotów i temperatura oleju mieści się między 104-110.
Freakman
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez trezor » 3 sierpnia 2017, 11:40

Dojedziesz i tych 10 lat. Jeśli nie jeździsz ostro, to nie ma obawy, żeby różnica w oleju spowodowała, albo uchroniła od awarii. W Niemczech prawie wszyscy jeżdżą na LL i nic się nie dzieje przy większych przebiegach. Sam przeszedłem na wymianę co 15tys. ale nie demonizujmy, że to jest konieczne. Zrobiłem to tylko dlatego, że Cupra sama zachęca żeby często wciskać gaz mocniej niż emeryt.
trezor
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 3 sierpnia 2017, 12:55

trezor napisał(a):W Niemczech prawie wszyscy jeżdżą na LL i nic się nie dzieje przy większych przebiegach

Bo tam do pracy dojeżdżają po 100km.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez trezor » 3 sierpnia 2017, 13:10

chlorek napisał(a):
trezor napisał(a):W Niemczech prawie wszyscy jeżdżą na LL i nic się nie dzieje przy większych przebiegach

Bo tam do pracy dojeżdżają po 100km.

Nie wszyscy, ale właśnie to mam na myśli. Że robią po 300tys, i nic się nie dziej. Więc jak zrobisz spokojnie 100tys, w 10 lat, to też silnika nie zajedziesz.
trezor
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 3 sierpnia 2017, 14:04

Dokładnie dlatego ja jeżdżę na ORI. Znacznie więcej jeździ na Castrolu i Mobilu niż Motulu/Milersie i nic się nie dzieje. Większość nawet nie słyszała o takich markach hahaha :)
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez trezor » 3 sierpnia 2017, 14:22

Dokładnie. 100% racji. Fora zawsze dają wrażenie, że wszyscy robią moda za modem, leją wypasione oleje i robią przeglądy wcześniej niż trzeba. Do tego myją samochody co trzy dni, a na torze są co dwa tygodnie.
A tak naprawdę to bardzo wąska grupa entuzjastów którzy się udzielają. Cała reszta robi wszystko zgodnie z zaleceniami producenta. Lub jeszcze gorzej, wbrew im zaleceniom. I jakoś większość jeździ i samochody się nie rozpadają. :-P
trezor
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 3 sierpnia 2017, 14:53

Szczególnie w służbówkach :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez szawli » 7 sierpnia 2017, 00:52

Zbliża mi się przegląd na 60 tys w trybie LL. ASO chce mnie skasować 1100. To normalna cena czy wyzysk, obniże koszt przyjeżdżając z własnym olejem?
szawli
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR

Postprzez paulek » 7 sierpnia 2017, 09:10

60k to chyba również świece do wymiany?
Oczywiście, ze obniżysz koszt z własnym olejem :)
paulek
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: CJXE

Postprzez Bart2001 » 7 sierpnia 2017, 09:12

Świece też sobie kup. W ASO koszt chyba razy 3
Bart2001
Signo
Signo